Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şarkuteri urunlerinde cok fazla sodyum bulunur mu?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Jambon, salam ya da hindi eti iceren bir sandvic lezzetli bir yemek seceneği gibi gozukebilir fakat yediğiniz yemeğin icerdiği sodyum oranı hakkında buyuk ihtimalle bir bilginiz yok. Şarkuteri urunleri raflara konulmadan once bircok işlemden gecer ve cok fazla katkı maddesi icerirler. Bu katkı maddeleri arasında yer alan sodyum da ceşitli kalp rahatsızlıklarına ve yuksek kan basıncına sebep olabilir. Şarkuteri urunlerinin yuksek oranda sodyum icermesinin ceşitli sebepleri vardır.
[h=2]Koruyucu Maddeler[/h]

Ciğ ve pişmiş etler cok cabuk bozulur ve birkac gun icerisinde insan sağlığı icin zararlı hale gelirler. Ete tuz eklenmesi, raf omrunu arttırdığı gibi bozulmayı engellediği icin etin guvenle tuketilmesini de sağlar. Şarkuteri urunlerinin raf omrunu arttırmak icin ureticiler genellikle sodyum nitrat ve sodyum nitrit gibi sodyum turevlerini yuksek miktarlarda kullanırlar.
[h=2]Tat Arttırıcı[/h]

Sodyum, bircok insana lezzetli gelir bu yuzden şarkuteri urunlerinde bolca kullanılır. Ayrıca tuz da bircok urune lezzet ve aroma katması icin eklenir. Ozellikle baharatlarla birlikte kullanıldığında sodyum, şarkuteri urunlerine aroma katar. Geleneksel şarkuteri urunlerinin bir porsiyonunda birkac yuz miligram sodyum bulunur.
[h=2]Daha Canlı Bir Gorunum[/h]Şarkuteri urunlerinden bazılarında, guzel gorunumlerini korumak ve eti daha canlı gostermek icin sodyum kullanılır. Eklenen sodyum, şarkuteri urunlerinin renklerinin canlılığını korur ve bu urunleri daha iştah acıcı gosterir. Tuzlu soslar da bircok şarkuteri urununun dilimlendiğinde daha guzel gozukmesi icin eklenir.
[h=2]Tavsiyeler[/h]Cok fazla tuz icermeyen ve tuzsuz yendiklerinde aromalarından pek bir şey kaybetmeyen, duşuk-sodyum oranına sahip şarkuteri urunlerini tuketmeye gayret gosterin. Olası kalp hastalıkları ve yuksek kan basıncına ek olarak, şarkuteri urunlerinde yer alan yuksek miktardaki sodyum aynı zamanda mide rahatsızlıklarına da yol acabilir. Yuksek oranda sodyum nitrat ve sodyum nitrit turevlerinin de kanser riskini arttırdığı bilinmektedir. Tukettiğiniz gıdaların yuksek besin değerine sahip olmasını sağlamak ve bahsedilen risklerden kacınmak icin bu maddeleri icermeyen şarkuteri urunlerini tuketmeye ozen gosterin.