Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Organik Besinler Sağlıklı Mı?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Yediğimiz besinler duşunduğumuz kadar sağlıklı olmayabilir. Organik besinlerin vucudunuzda nasıl bir etki yarattığını merak ediyor musunuz? O zaman organik besinler hakkındaki bu yazımızı okuyun.
Normal yontemlerle yani organik olmayan tarımla uretilen meyve ve sebzeler hatta etler bile bircok zararlı maddeye ve kimyasala maruz kalıyor. Hem bozulmamaları, hem daha cok uremeleri hem de daha verimli olmaları icin bir suru ilactan yardım alınıyor. Biz de bu hormonlu ve ilaclı besinleri bir guzel yiyoruz. Şimdi bu organik olmayan besinlerde bize zarar veren maddelerin neler olduğunu gorelim.
Ot olduruculer. Bahcelerde, seralarda ve tarlalardaki kucuk otlar yiyeceklerin buyumesini engellediği icin bunlar yok ediliyor. Yok etme yoluysa ot oldurucu ilaclar.
Bocek ilacları. Boceklerin meyve ve sebzeleri yememesi icin tarım yapanlar bocek ilaclarını kullanıyor. Ama tabii ki bunlar da kimyasal madde iceriyor. Bu kimyasallar meyve ve sebzelerin uzerinde olduğu icin biz de yeterince yıkamadan yersek tum zehirli maddeler vucudumuza giriyor.
Hormonlar. Ciftliklerde yetiştirilen hayvanların bazılarına daha kısa surede buyumeleri icin hormon veriliyor. Ozellikle de bu konuda seri uretime gecmiş buyuk firmalar hayvanların buyumesi icin hormon kullanıyor. Tabii biz de bunları yediğimizde hormonlar direkt olarak bize geciyor.
Antibiyotik ve diğer ilaclar. Ciftliklerdeki bazı hayvanlara hastalık kapmamaları icin antibiyotik ilaclar veriliyor. Biz eti pişirip yediğimizde bile bu antibiyotikler yok olmuyor ve bize geciyor.
Şimdi gelin bu organik olmayan besinleri organik besinlerle karşılaştıralım. Tamamen doğal yollarla, herhangi bir zirai ilac ya da hormon katılmadan uretilen sebze, meyve ve etlere gunumuzde organik besinler deniyor. Yani besinlerin doğal yolla uremesi organik oluyor. Ama organik tarımda da meyve sebzeleri boceklerden korumak icin bazı ilaclar kullanılıyor.
[h=2]Organik besinler mi yemeliyiz?[/h]

Araştırmalara gore organik besinler tuketmek gercekten vucudumuzdaki kimyasal madde miktarını azaltıyor. Orneğin 2006’da yapılan bir araştırmada organik olmayan gıdalarla beslenen yaklaşık 2 duzine cocuğun vucudundaki organik fosfor miktarına bakılmış. Organik fosforsa bocek ilaclarında bulunuyor. Ardından cocuklar bir sure organik besinlerle beslenmiş. Araştırmanın sonunda cocukların vucudundaki organik fosfor miktarının belirgin şekilde azaldığı gorulmuş. Peki bu araştırma bize ne soyluyor? Organik olmayan besinlerin vucudumuza daha fazla zarar verdiğini.
Tabii şunu da atlamamak gerek: organik besinler organik olmayanlardan cok daha pahalı. Peki ya onları yemeye değer mi? 6 ay boyunca organik beslenirseniz vucudunuzu kimyasallardan tamamen arındırırsınız. Ama bu size cok pahalıya patlayabilir. Onun yerine sık sık yediğiniz yiyeceklerin bir listesini yapıp sadece onların organik versiyonlarını alabilirsiniz. Gelin en sık tuketilen organik besinleri inceleyelim.
Organik yumurta. Yumurta tam bir protein kaynağı. Ozellikle cocukların tuketmesinde buyuk yarar var. Yumurtalarınızı organik alırsanız vucudunuza daha az kimyasal ve hormon girmiş olur.
Organik tavuk. Organik tavuk hormon verilmeden beslenip buyutulen ve doğal yemler yiyen tavuğa deniyor. Biz de bu tavuklardan tuketirsek vucudumuza daha az hormon, daha az antibiyotik girer.
Organik kırmızı et. Organik besinlerden biri de kırmızı et. Her ne kadar tavuk kadar cok tuketmiyor olsak da kırmızı etin organik olmayanı bircok zararlı madde iceriyor.
İnce kabuklu meyve ve sebzeler. Orneğin elma, biber gibi ince kabuklu meyve ve sebzeleri sık sık tuketiyorsanız organik besinlere gecmeyi duşunebilirsiniz. Cunku zirai ilaclar boyle ince kabuklu meyvelerin icine daha kolay işliyor.
Organik sut. Cok sut iciyorsanız da organik besinlere gecmek iyi bir secim olur. Cunku organik olmayan sutun icinde antibiyotikler olabilir.
Yeşil yapraklı bitkiler. Kıvırcık, marul, ıspanak ve diğerleri. Zehirli maddeler yeşil yaprakların icine kadar işleyebiliyor. Uzun sure suda bekletseniz bile bunların yok olması imkansız. Bu yuzden organik besinleri deneyebilirsiniz.