Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ofkeli cocuğa nasıl davranmalı sakın bu hataya duşmeyin!

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Genellikle okul oncesi donemde ortaya cıkan ofke kontrolsuzluğu karşısında ne yapacağını bilemeyen ebeveynlerin yanlış tutumu ilerleyen zamanlarda ciddi problemlerin ortaya cıkmasına neden olabiliyor. Bu da kucucuk bir sorunun daha buyuk bir hal almasına sebebiyet veriyor. Uzerlerine cok buyuk gorev duşen ebevenler bu durumda ne yapmalı? Ofkeli cocuğa nasıl davranılmalı? Cocuğun ofke kontrolu nasıl sağlanır? Tum bu merak edilen soruların cevaplarını sizler icin araştırdık.
EBEVEYNLERİN YASAKLAYICI TUTUMLARI OFKE NOBETLERİNE NEDEN OLUYOR
Ofke nobetleri hemen hemen herkeste gorulebilen bir durumdur. Bu durum ozellikle okul oncesi donemde daha sık gorulmektedir. Donemden doneme farklılık gostermektedir. Hicbir zaman 4 yaşındaki cocuğun siniri ile 8 yaşındaki cocuğun siniri aynı olmamaktadır. Genellikle anne ve babaların sınırlayıcı ve yasaklayı tutumları cocukların ofke nobeti gecirmesine neden olmaktadır.
COCUĞA HAYIR DEMEYİ BİLMELİSİNİZ
Ofke patlaması karşısında ne yapacağını şaşıran ebeveynler o panikle yanlış davranış sergileyebiliyor. Yapılması gereken şey cocuğun ozelliklerini goz onunde bulundurarak davranışını şekillendirmesini beklemektir. Bu aşamada ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en onemli kriterlerden birisi de cocuğa hayır demeyi bilmek, pozitif konuşmak ve sınırları belirleyerek orta yolu bulmaktır.
ONA SARILIN VE ONU SEVDİĞİNİZİ SOYLEYİN
Cocuğunuz sakinleştikten sonra ona mutlaka sarılın ve onu cok sevdiğinizi soyleyin. Cocuk isteklerinin yapılmaması karşısında sevgisizlik ve değersizlik hissedebilir. Sizin fiziksel olarak temasınız ve soylediğiniz sozler karşısında kendi değierinin farkına varacak ve sakinleşecektir. Ardından sanki hic konuşmamışsınız gibi yeniden istediğini anlatmasını soyleyin. Eğer istediği şey yapılabilecek bir şey ise 'bunu benimle konuştun şimdi seni anladım' gibi cumleler kurarak geri donuş yapın. Eğer cocuğunuzun sizden istediği şey yapılamayacak bir şeyse ona alternatif bir secenek sunun. Onun istediği şeyi neden yapmadığınızında izahını guzel bir dille yapın. Boylece orta yolu bulmuş olacaksınız. Siz de bu davranışları sergilerken sabırlı olun ve onu anlamaya calışın.