Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

MRI ve Ultrases ? Radyolojinin İki Ana Branşı

Aysema

Member
Katılım
3 Tem 2019
Mesajlar
40
MRI ve Ultrases ? Radyolojinin İki Ana Branşı
Radyoloji, canlı bir insan vücudunun iç organlarının görüntüleri incelemeyi içine alır. Bir Radyolojist, çeşitli radyoloji muayenelerinin sonuçlarını okuyabilen bir doktordur. Teşhis görüntülemesinden önce, doktorların insan vücudunun iç organlarını incelemesine olanak veren tek şey hastanın ölümüydü.

Radyoloji başlangıçta teşhis için büyük sayfalara ve fotoğraf filmleri üzerinde, x-ışınlarından faydalanarak yapılan medikal görüntülemenin bir branşıydı. Günümüz radyolojisi artık x-ışınları uygulamasından faydalanmıyor ve Bilgisayarlı Tomografi (CT), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve Ultrases gibi diğer teşhis görüntüleme metodlarını kullanıyor. Radyolojinin diğer branşlarından farklı olarak, MRI ve Ultrases teşhis görüntülemesinin iyonize radyasyon kullanılmayan ayrı bir metodu olmuştur.

Manyetik Rezonans Görüntüleme manyetik alanı radyo frekanslarıyla birleştirerek insan vücudunun içini x-ışınları olmadan görmek için kullanılan zararsız bir teşhis tekniğidir. Iyonize radyasyon kullanmadan organların, yumuşak dokuların, kemiklerin ve diğer dahili vücut yapılarının detaylı resimlerini üreten bir görüntü çıkarıcıdır. Detaylı bir MRI, x-ışını ve bilgisayarlı tomografi gibi diğer görüntüleme metodlarında kesin karar verilemeyecek durumlarda doktorun vücudun kısımlarını ve belli hastalıkları incelemesine olanak verir. MRI taramaları bütün teşhis görüntülemeleri arasında yumuşak doku kontrastının en kaliteli görüntüsünü üretir ve özellikle beyin, omurga, kas ve iskelet sisteminin görüntülenmesinde fayda sağlar.

Ultrasonografi veya ultrases teknolojisi, vücuttaki çeşitli organları ve organ sistemlerini görüntülemek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan etkili bir teşhis yöntemidir. Gerçek zamanlı görüntüler üreten yansıma görüntülemenin bir örneğidir. Ultrases prosedürleri yaygın olarak karın, küçük bölgeler, damarlar, atar damarlar ve kadın üreme sisteminin görüntülenmesinde kullanılır. Zararlı radyasyon olmadığı için, jinekolojide ve ürolojide kritik rol oynar. Ultrases ayrıca acil durumlarda tıbbi, cerrahi, doğum, jinekoloji sorunlarında hızlı teşhis koymak için sık kullanılır. Radyoloji departmanları, ayakta veya yatan hastalara, acil hastalara son sistem aletlerle hizmet vermektedir. Ultrases teknolojistleri, radyolojistleri ve ilgili doktorları teşhis ve değerlendirme için gerekli bilgiyle donatmak için çalışmalar düzenlerler.

MRI ve Ultrases yöntemleri radyoloji dünyasında hayati bir yer işgal etmişlerdir. Sadece bilgisayar görüntüleri üretmekle kalmıyorlar, hasta rahatsızlıklarında teşhis sürecinde kullanılıp tespit edilemeyen hastalığın köprüsünü daraltıyorlar. Radyolojist ve teşhis görüntüleme teknolojistlerine olan talep bariz bir şekilde artmakta. Sağlık sektöründeki iş gücü kıtlığı bir çok bireyi radyoloji alanında kariyer yapmaya çekiyor.