Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lahana Graten (Baton Kalıpta)

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
reklam


[h=2]Lahana Graten (Baton Kalıpta) Tarifi İcin Malzemeler[/h] Bardak olcusu: Ajda cay bardağı (170 ml)
Orta boy lahananın yarısı
İc harcı icin:

  • 2 adet buyuk boy havuc
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1, 5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 1 cay kaşığı karabiber
  • Yarım cay kaşığı sarımsak granul
  • Yarım cay bardağı zeytinyağı
Beşamel sos icin:

  • 3, 5 cay bardağı sut
  • 3 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 cay kaşığı silme karabiber
Uzeri icin:

  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Kalıbı yağlamak icin:

  • Tereyağı
[h=2]Lahana Graten (Baton Kalıpta) Tarifi Yapılışı[/h]
  1. Patatesleri soyup kucuk kupler şeklinde kesip uzerini gececek kadar sıcak su ilave ediyoruz ve 15 dakika haşlıyoruz.
  2. Soğanları soyup minik kupler halinde kesip uygun bir tencereye alıyoruz.
  3. Uzerine zeytinyağı ve toz şekeri ilave edip rengi donene kadar soteliyoruz.
  4. Bu sırada havucları soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyip soğanlara ilave ediyoruz.
  5. Baharatları da ilave edip havuclar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10-12 dakika) soteliyoruz.
  6. Haşlanan patatesleri suzup uygun bir kaba alıyoruz, uzerine sotelediğimiz havucları ilave edip karıştırıyoruz.
  7. Beşamel sos yapımına gecip, tereyağını uygun bir tencerede eritip unu ekleyip 15-20 saniye karıştırıyoruz ve sutu ekliyoruz.
  8. Sos kıvam alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  9. Kıvam alan sosumuza tuz ve karabiberini ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz.
  10. Lahananın yapraklarını tek tek ayırıyoruz ve ortasındaki kalın damarlı yerlerini kesiyoruz.
  11. Baton kalıbımızı tereyağı ile yağlıyoruz.
  12. Dilimlere ayırdığımız lahanaları kalıbın altını tamamen kaplayacak ve yanların sarkacak şekilde yerleştiriyoruz.
  13. İlk kat icin patatesli havuclu harcın yarısını koyup, uzerine beşamel sosun yarısını koyuyoruz ve kestiğimiz lahana yapraklarıyla uzerini kapatacak şekilde koyuyoruz.
  14. Geri kalan patatesli havuclu harcı da duzgun şekilde dokup, uzerine tekrar geri kalan beşamel sosu da ilave ediyoruz ve kestiğimiz lahana yapraklarından koyuyoruz.
  15. En son kalıbın kenarından sarkan lahanaları da uzerine doğru kapatıp 1 tatlı kaşığı zeytinyağı dokup fırca yardımıyla yayıyoruz.
  16. Kalıbın uzerini aluminyum folyo ile cok sıkı olmayacak şekilde kapatıp, 180 derece onceden ısınmış fanlı fırının orta katında 30 dakika pişiriyoruz.Pişen gratenimizi 15 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına alabilirsiniz.
Deneyenlere afiyet olsun.
*Lahanaların hafif bir diriliği kalıyor. Dirilik kalmasını istemeyenler kısa bir haşlama işleminden gecirdikten sonra tarifi aynı şekilde uygulayabilir.
*Keserken ezilen ve şekli kolay bozulabilen bir urun. Bıcağı tamamen dik bir şekilde tutarak, yavaşca kesmenizi oneririm. Yahut bıcağınızın cok keskin olması yeterlidir. Ben dağılma olmaması icin et bıcağıyla kestim, ezilme yaşamadım. Fakat şekli bozulsa bile harika bir tadı var. Mutlaka denemenizi oneririm.
*Dilerseniz kare borcamda da yapabilirsiniz.