Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kok Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Dişin icindeki merkezden olan boşluk, pulpa odacığı olarak da bilinir, kok boyunca ve ucuna kadar takip eden bolgeye ‘kanal’ denir veya daha net olarak kok kanalı denir. İnsan dişi, dişin anatomisine bağlı olarak 1 ile 4 arasında kanala sahiptir. Azı dişi, 2 ile 4 kanala, kucuk azı dişi 1 ile 2 kanala, kopek dişleri 1 ile 2 kanala ve son olarak da kesici dişler genel olarak 1 kanala sahiptir. Ana kanaldan ekstra kanallar dallanabilir buna da ‘yardımcı kanallar’ denir. Dişler arasında kanal sayısı ve anatomi değişiklik gosterebilir.
[h=2]Kok Kanal Problemlerinin Ana Nedenleri[/h]
Minik kanallar (sinirler) dişin kuspesini bulundurur ve pulpa odacığından cıkmıştır. Sinirlerdeki herhangi bir travma veya enfeksiyon kok kanalı tedavisi gerektirir. Kok kanalı tedavisine gerek duyulan genel nedenler aşağıdakiler gibidir:
Diş curuğu dişi sarar, enamel ve sonra da dentinden pulpanın icine nufuz eder.Diş curukten apse yapmıştır –enfeksiyon olarak da bilinir.Kırılmış diş gibi oluşan travmanın sonucu sinirler acığa cıkar.Diş yaşlanmaya veya tedavi gerektirmemiş gecmiş bir travmaya bağlı olarak yavaşca olur.
kok-kanal-tedavisi-nasil-yapilir-5e7095095db4c.jpg

[h=2]Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?[/h]
Kanal tedavisi bir veya birden cok ziyarette yapılabilir. Prosedurden once diş doktorunuz size kanalı tamamlamak icin birkac randevu verecektir. Eğer dişinizde apse veya enfeksiyon varsa dişciniz once antibiyotik vermek isteyebilir. Diş doktorunuz once size lokal anestezi vererek dişi hissiz hale getirir. Dişiniz hissiz hale gectikten sonra aşağıdaki işlemler gercekleşir:
Diş doktoru ağzınıza plastik bir bent koyacaktır. Bu plastik koruma, lateks veya lateksiz malzemeden yapılmıştır, dişinizi salyanızdan uzak ve kuru tutmak icin kullanılır. Diş doktoru dişin icini dezenfekte etmek icin farklı kimyasal cozeltiler kullanacaktır. Bu plastik bent bu cozeltilerin ağzınıza girmesini engeller.Daha sonra, diş doktoru prosedure pulpa odacığı olarak bilinen alanda kucuk bir boşluk deler, bu dişin sinirinin bulunduğu yerdir.Diş doktorunuz sinirleri dişten ve enfekte olmuş herhangi bir dokudan cıkarmak icin kucuk torpuler kullanacaktır. Bazı torpuler elle kullanılırken bazıları ise yavaşca donen bir alete bağlıdır. Diş doktoru bu noktada başka bir rontgen ile dişin uzunluğunu belirlemek isteyebilir. Daha sonra oluşabilecek diş ağrıları ve dişin tekrar enfeksiyon kapmasını onlemek icin sinirin tamamının alınmış olması onemlidir. Bunu onlemek icin dişin en ucuna kadar gelip, tum siniri cıkarması gerekir. Bu genelde prosedurlerin en uzun olanıdır.Dişciniz tum dişin temizlendiğinden emin olduktan sonra diş emici bir kağıt ile kurutulur. Tamamen kurutulduğunda ‘gutta percha’ adındaki dişin icini doldurmak icin tasarlanmış bir plastik maddeyi yerleştirir.Dişciniz dişinizde kalan tum curukleri alacaktır ve ya gecici ya da kalıcı dolgu yapacaktır. Eğer kanal tedaviniz bir endodontist (kanallar uzerine uzmanlaşmış diş doktoru) tarafından yapıldıysa, gecici bir restorasyon yapılmış olma ihtimali vardır. Bu doktor sizi yeniden genel diş doktorunuza yonlendir. Kanal Tedavisinin İyileşmesi
Lokal anestezi gectikten sonra, dişiniz prosedurden dolayı ağrıyabilir. Diş doktorunuz kok kanalınızın durumuna bağlı olarak evde almanız icin ağrı kesici onerebilir ve kalan herhangi enfeksiyon icin antibiyotik verebilir. Eğer prosedurden once antibiyotik kullanıyorduysanız, diş doktorunuz bunu bitirmenizi onerecektir.