Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kış aylarında hangi corba icilir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Hem icinizi ısıtan hem de sağlığınıza sağlık katan corba tarifleriyle geliyoruz. Ustelik cok da lezzetli. Peki kış aylarında hangi corba icilir?
Eylul ayının gelmesiyle sonbahara girdik. Havalar şimdilik fena gitmiyor ama kar mevsimine az kaldığını hepimiz biliyoruz. Kış demek soğuk demek. Hastalıklar pusuda bekliyor. İşte tam bu noktada cana can katacak, bağışıklık sistemini guclendirecek corbalara, daha doğrusu sağlık iksirlerine ihtiyacımız var. Tariflerimize bakalım:
Kerevizli patates corbası
Kereviz kış sebzeleri arasında en sağlıklı olanlarından. Adeta bir vitamin deposu: A, B ve C vitaminlerini barındırıyor. Cinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini de iceriyor. Kerevizin bilinen etkileri olağanustu: uyarıcıdır, sinirleri yatıştırır, yorgunluğu alır, vucudu kuvvetlendirir, cinsel gucu arttırır, iştah acar, gaz ve idrar sokturur, bobrekten kum ve taş dokulmesine yardımcı olur, ağız kokusu giderir, oksuruğu keser, kanı temizler, karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir, sivilceleri azaltır, yuksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına iyi gelir, hipertansiyonu ve kolesterolu duşurur, mideyi kuvvetlendirir, ağrıları giderir, cilde tazelik ve parlaklık verir, unutkanlığı giderir, anne sutunu arttırır, romatizma ve gut şikÂyetlerini de azaltır. Kesinlikle etkileyici.
Patates kış sebzesi değil. Her mevsim yetişiyor. Elbette bu kereviz kadar faydalı olmadığı anlamına gelmiyor. Patates bol miktarda B ve C vitamini barındırıyor. Ustune potasyum, kalsiyum, bakır, demir, fosfor ve protein iceriyor.
Enerji bombasından farksız patates halsizliğe yorgunluğa birebir. Şeker hastaları bunu gayet iyi biliyor: kandaki şeker oranı duşerse bir adet patates yetiyor. Ayrıca damar sertliğine iyi geliyor. Kanserden koruyor. Bağışıklık sistemini guclendiriyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Basur ağrılarına iyi geliyor. Kanı toksinlerden temizliyor. Hatta kuru ciltleri nemlendiriyor. Patates bu etkilerle kış aylarının ideal sebzelerinden.
Kullanılan malzemeleri tanıdık. Yararlarına baktık. Şimdi tarife gecelim:
Malzemeler:
• 3 Orta boy patates
• 1/2 kereviz
• 1 litre+1su bardağı su
• 1 orta boy soğan
• Bir yemek kaşığı tereyağı
• Biraz tuz
• Bir tutam kuru nane
• Biraz zeytinyağı
Hazırlanışı:
Birinci adım: Oncelikle kerevizi soyup iri iri doğruyoruz. Ardından kararmasını onlemek icin limonla ovuyoruz.
İkinci adım: Patates ve soğanları da iri iri doğruyoruz. Kısık ateşte tereyağını eritip kereviz, patates ve soğanı ekliyoruz.
Ucuncu adım: Biraz karıştırıp suyunu ilave ediyoruz. Orta ateşte iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ardından tuzunu ilave ediyoruz.
Dorduncu adım: Karışımı blendırdan gecirip kıvamı cok koyu olursa 1 bardak su ilavesiyle bir taşım daha kaynatıyoruz.
Beşinci adım: Uzerine bir tutam nane ve zeytinyağı kızdırıp gezdiriyoruz. Corbamız servise hazır.
Afiyet olsun!
Kırmızıbiber pureli patates corbası
Patates kışın populer sebzelerinden demiştik. Bir tarif daha verelim. Bu defaki biberli olacak. Neden biber derseniz…
Kırmızıbiber Bol miktarda C, P ve K vitaminleri iceriyor. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri de barındırıyor. İceriğindeki beta karoten bağışıklık sistemini guclendiriyor, vucudu hastalıklara karşı koruyor, direncini arttırıyor. Sindirimi kolaylaştırması, iştah acması, ishal kesmesi ve idrar sokturmesi de cabası. Kansere karşı koruyucu olduğuna dair ciddi kanıtlar bulunan kırmızıbiber solunum yolları acıcı ozelliğiyle bronşit ve grip gibi solunum yolları rahatsızlıklarına, soğuk algınlığına ve oksuruğe de iyi geliyor.
Şimdi kırmızıbiber pureli patates corbasının tarifine gecelim.
Malzemeler:
• 4 salcalık kırmızıbiber
• 2 buyuk patates
• 2 corba kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
• Tuz
• Karabiber
• 1 litre+1su bardağı su
• 1 orta boy soğan
Hazırlanışı:
Birinci adım: Salcalık kırmızıbiberleri kabuklarından ayırın. Tavada zeytinyağıyla iyice kavurun. Ardından 1 su bardağı su ekleyin. Kaşıkla iyice pure haline getirin.
İkinci adım: Patatesleri iyice haşlayın. Pure haline getirin.
Ucuncu adım: Soğanları da iri iri doğrayın. Kısık ateşte tereyağını eritin. Soğanları ekleyin. İyice kavurun. Dikkat edin yanmasın.
Dorduncu adım: Kavrulmuş soğanları, patates ve biber puresini tencere icinde karıştırın. Uzerine 1 litre su ekleyin. Yavaşca kaynamaya bırakın. Kaynamaya yakın karışımı blendırdan gecirin.
Corbanız hazır. Uzerine sos eklemek size kalmış. Afiyet olsun!