Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hazır yiyeceklerden nasıl uzak dururuz?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Sabah kalkıyoruz, daha kahvaltı bile etmeden sokağa fırlıyoruz. İşimize, okulumuza yetişmek icin acele ediyoruz. Sonraki ilk durağımızsa okulların kantinleri, yol ustundeki fırınlar ya da fast food restoranlar. Buradan hemen bir şeyler alıp mideye indiriyoruz. Bu yoğun tempoda boyle yaşamak normal, ancak sağlıklı mı? Tabii ki hayır. Cunku tum buralardan aldığımız hazır yiyecekler hem yağlı, hem de bol karbonhidratlı. Hal boyle olunca uzun vadede sağlığımız gidiyor, kilo alıyor ve ceşitli hastalıklara davetiye cıkarıyoruz. Peki ne yapmalıyız? Haydi şimdi hem paramızı hem de sağlığımızı calan bu alışkanlıklardan kurtulma yolları nelermiş oğrenelim.
[h=2]Hazır yiyeceklerden nasıl uzak dururuz?[/h]

İnsan vucudunun belli başlı ihtiyacları var. Oncelikle belli miktarlarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral almalıyız. Ancak bunların da mumkun olduğunca en iyi turlerini tuketmeliyiz. Orneğin proteini hayvansal gıdalardan cok soya, tofu, kenevir gibi bitkisel kaynaklardan almalıyız ya da vucudumuzun ihtiyacı olduğu yağı doymamış hayvansal yağlar yerine ceviz, fındık ya da zeytinyağı gibi yağlardan almalıyız. Bu da coğu durumda hazır yiyeceklerde mumkun olmuyor. Bu nedenle hazır yiyeceklerden uzak durabilmek onemli.
Hazır yiyeceklerin ne denli sağlıksız olduğunu bilmeyen yok. Haftada 1 kez yenmesi cok fazla sakıncalı değil. Ancak uzun vadede yeme alışkanlığınız bu tur gıdalardan oluşuyorsa kolesterol, şeker, yuksek tansiyon hatta kanser gibi hastalıklara hazırlıklı olmalısınız ya da elinizden geldiğince cabuk bu alışkanlıklarınızdan kurtulmalısınız. İşte size hazır yiyeceklerden nasıl uzak dururuz sorusunun yanıtı.
[h=2]Hazır yiyeceklerden uzak durmanın ilk adımı: Oturun![/h]

Hazır yiyeceklerden uzak durmak yeni hedefinizse oncelikle oturarak yemeği tekrar hatırlamalısınız. Evet ayakta yemek cok daha hızlı, hele yolda yururken elinize aldığınız sandvicinizi yemek cok pratik. Ancak unutmayın ki vucudumuz bunun icin dizayn edilmemiş. Beynimiz yemek yemeye başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra doyma sinyalini yollamaya başlıyor. Siz de yolda yururken o elinizdeki sandvici değil 10 dakika 2 dakikada silip supuruyorsunuz. Yani bu demek oluyor ki en az 4 – 5 tane sandvic yerseniz kendinizi doymuş hissedebilirsiniz. Bu tabii ki imkansız. Bu nedenle bırakın ayakta yemeği ve kendinize guzel bir masa bulun.
[h=2]Hazır yiyeceklerden uzak durmanın ikinci adımı: Alışverişe cıkın![/h]Tamam vakit yok dedik. Ancak eğer hazır yiyeceklerden uzak durmak istiyorsanız buzdolabınızı doldurmalısınız. Şimdi gelin sağlıklı beslenen bir insanın buzdolabında neler varmış bakalım.
• Muz
• Ceviz ve badem
• Meyve suyu
• Peynir
• Bal
• Zeytin
• Bol yeşillik
• Sirke, limon suyu gibi salata sosu yapma malzemeleri
• Tavuk goğsu ya da bonfile
• Bol tahıllı esmer ekmek
• Sut (%1 yağlı)
• Tatlı patates
• Brokoli
Bu sizin yaklaşık 1 haftalık ihtiyacınızı karşılayan bir alışveriş listesi. Siz de hazır gıdalardan uzak durmak istiyorsanız kendinize haftanın bir gununu belirleyin ve o gun duzenli olarak haftalık alışverişinizi yapın. Bu şekilde evde otururken de dışarıdan yemek soylemek yerine sağlıklı gıdalarla beslenebilirsiniz.
[h=2]Hazır yiyeceklerden uzak durmanın ucuncu yolu: Tatil gununuzu sağlıklı beslenme gunu ilan edin![/h]Butun hafta calıştık yorulduk. Ama bugun tatil gunu. Yani dilediğimiz gibi yemek yapmaya da yemeye de zaman harcayabiliriz. Hem de en sağlıklısından. Bunun icin oncelikle kahvaltı hazırlıyoruz. Bol tahıllı ekmeğimizi alıyoruz. Daha onceden aldığımız %1 yağ oranına sahip sutumuzu bir bardağa koyuyoruz. Sonra meyveleri ve salatalık gibi sebzeleri guzelce dilimliyoruz. Peynir, zeytin, bal derken kendimize guzel bir kahvaltı masası kuruyoruz. Sonra yavaş yavaş afiyetle yiyoruz.
Oğle saatlerine doğru bir tane meyve ya da az yağlı yoğurt yiyoruz. Sıra oğle yemeğine geldiğindeyse aldığımız tavukgoğsunu az yağlı bir tavada guzelce ızgara yapıyoruz. Tavuk pişerken de bir yandan bol yeşillikli dev bir salata yapıyoruz. Sonra afiyetle yiyoruz.
Saat 4 sularına doğru bir avuc ceviz ve bademi kıtır kıtır yiyoruz. Daha sonra da saat 6 civarında akşam yemeğine oturuyoruz. Bunun icin aldığımız brokolileri buharda pişiriyoruz. Uzerine biraz zeytinyağı ve sirke ekliyoruz. Tabii bir taraftan da bonfilemizi yine ızgara yapıyoruz ya da dilersek fırında tatlı patatesler eşliğinde pişiriyoruz. Gun sonundaysa belki bir meyve yiyebiliriz ancak coğu durumda yediğimiz bu bol lifli sağlıklı yiyecekler bizi tok tuttuğundan yatağa bir şeyler atıştırmadan giriyoruz.