Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hangi meyvelerden antioksidan alabiliriz?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Eğer sağlık ve beslenme haberlerini takip ediyorsanız, muhtemelen vucuttaki serbest radikallerin yol actığı hasarlara karşı korunmak icin doğal yiyeceklerdeki antioksidanların bileşiklerin faydalarını duymuşsunuzdur. Yapılan araştırmala gore, antioksidan yonunden zengin besinler, Parkinson, Alzheimer, kanser ve kalp hastalığı gibi durumlara karşı vucudun korunmasına yardımcı olabilmektedirler. En yararlı bileşikleri almak icin, tabağınızı zengin renkli, yuksek lifli meyveler ile doldurun.
[h=2]Yaban Mersini[/h]

Herhangi bir yiyeceğin antioksidan değerini olcmenin klasik yolu, oksijen radikal absorbans kapasitesini olcmektir. ORAC puanının 1.000 ‘den fazla olması, o gıdanın antioksidan bakımından “zengin” olduğunu gosterir. “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi,” yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmaya gore yaban mersini, olcum kabı icin 13.427 ORAC puanı vermektedir, kultur yaban mersini ise 9,019 puan almıştır.
[h=2]Diğer Ağac Cileği Turunden Yumuşak Meyveler [/h]

Yapılan araştırmalara gore, boğurtlen, ahududu, cilek ve kızılcık gibi her turlu yumuşak meyveler mukemmel antioksidan kaynaklarıdır. Her olcu kabı icin, boğurtlen 7,701, ahududu 6.058, cilek 5,938 puana sahipken, kızılcığın 8,983 ORAC puanı vardır. Neyse ki ağac cileği turunden kucuk meyveler de servis edilebilecek en uygun meyvelerdendir. Bunların yanı sıra antioksidan alımı gibi gunluk lif alımını da artırmak icin, beslenme programınıza, kahvaltı gevreği, yoğurt ve unlu mamulleri ekleyebilirsiniz.
[h=2]Kiraz [/h]Hem ekşi, hem de tatlı kiraz yuksek antioksidan değere sahiptir. Kirazın ORAC puanı cok yuksektir bundan dolayı bazı doğal gıda şirketleri, antioksidan takviyesi olarak “ekşi kiraz konsantresi” uretmeyi amaclamıştır. Tatlı kirazın her kap icin ORAC puanı 4,873 ‘dir. Kiraz Pazarlama Enstitusu’ne gore, dondurulmuş ekşi kirazın porsiyon başına ORAC puanı 2,033 iken, vişne suyu konsantresi 12,800’in uzerinde bir puan almıştır.
[h=2]Elma[/h]Antioksidanlar elmanın yuksek miktarda lif iceren parlak renkli kabuklarında bol bulunur. Kırmızı tatlı elma 5,900 ORAC puanına, yeşil bir Granny Smith elma ise 5,381 ORAC puanına sahiptir. Aynı zamanda, orta boy bir elmada ortalama olarak, sindirim sağlığını iyileştiren ve dolgunluğu artırmayı sağlayan 4 gr lif bulunmaktadır.
[h=2]Değerlendirmeler[/h]Antioksidanların, bircok farklı ceşitleri vardır. Cilek, kiraz ve elma favori meyveleriniz değilse bile, herhangi bir meyve ya da sebzeden bazı antioksidanlar alabilirsiniz. Orneğin bir dergide, tum turuncu urunlerin bir tur antioksidan olan karotenoidleri icerdiği, sarı ve yeşil meyve ve sebzelerin ise yine antioksidan olan lutein ve zeaksantin gibi bilinen turleri icerdiği belirtilmiştir. Hastalıklara karşı en iyi şekilde korunmak ve butun beslenme ihtiyaclarınızı karşılamak icin, tam tahıl ve yağsız proteinler ile birlikte her renk meyve ve sebze yiyiniz.