Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gül Ketesi

prenses

Member
Katılım
10 Ağu 2019
Mesajlar
240
Gül Ketesi Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 yumurta akı hamura, sarısı üzerine sürmek için ayrılacak
  • Alabildiği kadar un
  • Bezelerin içine sürmek için Vita yağı, tereyağı veya katı yağ
İç harcı için;

  • 2 yemek kaşığı vita yağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Tuz
Gül Ketesi Tarifi Yapılışı

Merhabalar size Kayseri’nin yöresel ve bir o kadar da lezzetli Ketesinin tarifini vermek istedim bu tarifi komşum dan aldım kayınvalidemin tarifiyle yapılacak kete de 5 kilo süt ile başlıyor artık gerisini siz getirin ikinci yapışım ilkinde tarife bağlı kaldım pek burda paylaşacak gibi beğenmedim ikinci yapışımda kayınvalidemin yöntemlerini ekledim ve sonuç mükemmel kesinlikle denemenizi tavsiye ederim çok çıkıyor derseniz fazlasını buzluğa atıp lazım olduğunda çıkarabilirsiniz.

  1. İlk olarak iç harcımızı hazırlayalım.
  2. 2 yemek kaşığı vita yağı yarım çay bardağı sıvı yağda 2 su bardağı un kavrulur unun kokusu çıkınca içine çok ince çekilmemiş ceviz içi eklenir bir kaç dakika daha kavrulur içine tuz eklenir.
  3. Normalde iç harcına ceviz içi eklenmez ama kayınvalidem eklerdi ve bence böyle çok daha güzel oluyor.
  4. Harcımız soğumaya bırakılır.
  5. Harcı hazırlarken kullanacağınız şu bardağı hamur için kullandığınız ile aynı olursa kesinlikle harcınız artmaz.
  6. Hamuru için, su, süt, şeker ve mayayı (ben kuru instant maya kullandım siz yaş maya kullanırsanız 1 küçük küp kullanın )
  7. Yoğurma kabında karıştırıp üzerini örtüp bir 10-15 dakika ön mayalanma yapıyoruz.
  8. Maya aktifleştikten sonra içine sıvı yağ, yumurta akı, tuz ve un eklenerek ele yapışmayan bir hamur yuğuralım poğaça hamuru kıvamında olacak sonra hamuru 6 bezeye bölün.
  9. 1. bezeyi açın üzerine vita yağı eritmeden her yerine sürün sonra 2. bezeyi açın ilk bezenin üzerine yerleştirin onu da vita yağı ile yağlayın .
  10. 3. bezeye de aynı işlemi yapın yağlanmış ve üst üste yerleştirilmiş bezeleri bohça gibi katlayın .
  11. İlk bohça bezemiz dinlenirken kalan üç beze için de aynı işlemi yapın böylece yağlanmış iki büyük bohça bezemiz olsun.
  12. Ben bu işlemi yaparken hamur açma tahtasında hamuru açtım mutfak masasının üzerinde yağladım.
  13. İlk yaptığımız bohçayı alıp inceltiyoruz ve kare kare kesiyoruz içine bolca iç harçı ekleyip kapatıyoruz oklava ile hafif inceltip yağlı kağıt konmuş tepsiye diziyoruz üzerine yumurta sarısı (ben bir tatlı kaşığı kadar da yumurtaya pekmez eklerim daha güzel kızartır) sürüp bir kase su alın içine çatalı batırıp hamurların üzerine şekil verin ve hamurlarda bir kaç çatal darbesi ile delik açın.
  14. Çatalı suya batırma nedenim hamura yapışmasın diye 1. beze bitip tepsilenince ikinci bezeye geçin.
  15. Bu arada fırını 180 derecede Isıtıp tepsileri pişirmeye başlayın .
  16. Ben ikinci bezeyi açıp pişmeye hazır hale getirene kadar hem ilk tepsiler pişti hem de pişmeyi bekleyen keteler tepside mayalandı.
  17. Sonuçta ben bayram öncesi yaptığım ve bayram ikramı olacağı için büyük bardak la yaptım ve kareleri küçük tuttum 60 tane çıktı siz normal şu bardağı ile yaparsanız 30-35 tane çıkar.
  18. Kete de kullanacağınız en güzel yağ vita yağı daha önce tereyağı ile yapmıştım bu daha güzel oldu. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.