Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diyabet Hastalığı ve Beslenmenin Onemi

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Diyabet hastalığının yuksek kan şekeriyle bağdaştırılan her iki turuyle de mucadelede silah belli: Diyet. ABD’de diyabet tanısı konanların %10’dan azı Tip 1 diyabet hastasıyken insulin yokluğuna bağlı Tip 2 %90 oranında gozlemleniyor. Diyabetle başa cıkabilmek, diyeti doğru uygulayabilmek icin mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
[h=2]Diyabette beslenmenin onemi var mı?[/h]Tip 1 diyabet doğuştan bağışıklığınızla ilgili: bağışıklık sistemi pankreastaki beta hucrelerine saldırıyor, onları yok ediyor. Sonucta şekerin kandan hucrelere iletilmesini sağlayan insulin hormonu uretilemiyor. Bilimciler Tip 1 diyabet hastalığının tam olarak nasıl onleneceğini henuz bilmiyorlar.
Hucrelerin insulin hormonuna cevap vermemesi anlamına gelen “insulin direnci” Tip 2 diyabetin karakteristik ozelliği. Tip 2 diyabet hastalarının %80’inden fazlası aşırı kilolu. Normal kilo aralığında kalmak, tahıllı urunler tuketmek, sağlıksız yiyeceklerden kacınmak riski azaltmaya yardımcı olarak Tip 2 diyabetin ortaya cıkmasını onleyebilir.
Bazı araştırmalara gore Akdeniz diyeti diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltmada etkili. Akdeniz diyeti ağırlıkla meyve, sebze, kabuklu yemiş, tohum, baklagil, tam tahıl, zeytin ve zeytinyağı, duşuk yağlı sut, yoğurt, şarap, elbette balık, olabildiğince az kırmızı ve beyaz et icerir.
[h=2]Diyabete hangi yemek iyi gelir?[/h]Diyabetle hakkıyla mucadele edebilmek icin glisemik endeksi duşuk, cozulebilir lifli, sağlıklı yağlar tuketmek gerekiyor. Glisemik endeks karbonhidratların kandaki şeker duzeyine etkisini gosteriyor. Duşuk glisemik yiyecekler yavaşca sindirebilecek, kana emilebilecek şekerler icerdikleri icin kan şekerini kontrol etmek kolaylaşıyor.
Fasulye, yerfıstığı, kabuklu yemişler, greyfurt, havuc ve tam tahıllı makarna duşuk glisemik yiyeceklere ornek. Yulaf, sebzeler ve baklagiller gibi cozulebilir lifli yiyecekler de kan şekerini duzenlemede etkili. Zeytinyağındaki doymamış yağ iceriği ve ceviz, somon gibi yiyeceklerdeki omega 3 diyabetle ilişkili kalp hastalıkları riskini de azaltıyor.
[h=2]Diyabette hangi yiyeceklerden uzak durulmalı?[/h]Yuksek glisemik, sağlıksız yağlı, cok sodyum iceren yiyecekleri tuketmekten kacının. Beyaz ekmek, beyaz pirinc, fırında pişirilmiş patates kan şekerini anında yukselten glisemik yiyeceklerden bazıları. Et ve sut icindeki doymuş yağlar, işlenmiş yiyeceklerdeki trans yağlar kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi arttırabilir. Diyabet hastaları sodyum (tuz) tuketimine ozellikle dikkat etmeli: yuksek kan basıncı ve felc riski var. İşlenmiş yiyeceklerden, yuksek oranda sodyum iceren restoran yemeklerinden uzak durmak kritik onemde.
Sağlıklı beslenmek, fiziksel aktivitenizi arttırmak kilo vermenizi sağlar; kalp rahatsızlıkları, korluk, işitme kaybı gibi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Diyabetle birlikte oluşan diğer sağlık sorunlarını doktorunuza danışabilirsiniz.