Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır ve Tedavi Sonrası Neler Olur?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Yeni bir diş implantı yaptırmayı ya da halihazırda olan diş implantınızı yenilemeyi duşunuyorsunuz. Şimdi ne olacak? Bazılarına gore, cerrahi yontemlerle ağıza yerleştirilen bir implant urkutucu gelebilir. Ama gercekte oyle olmak zorunda değildir.


Diş İmplantı Nedir?


Artık eksik dişleri yenilemek icin daha cok farklı secenek var ve gunumuzde en populer ve yaygın olan yontem diş implantıdır. Implant genellikle titanyumdan imal edilir ve gereken bolgeye uzmanlığı ağız cerrahisi olan bir diş hekimi tarafından cerrahi yontemlerle yerleştirilir. Vida benzeri parcalar cene kemiği icine gomulecek şekilde takılır ve diş koku gorevi gorur.
Bir İmplant İşlemi İcin Ne Kadar Sure Gerekmektedir?
Implant prosedurunun suresini belirleyecek bir cok faktor bulunmaktadır. Bunlar:
Diş sağlığınızın durumuOperasyona alınacak diş sayısıDişlerin turu ve bulunduğu bolgeImplant oncesi diş cekiminin gerekip gerekmediğişeklinde sıralanabilir.
Bu faktorler aynı zamanda tedavi suresi boyunca diş hekimini kac defa ziyaret etmeniz gerekeceğini de belirleyecektir. Yine de ornek olarak belirtmek gerekirse tek bir diş implant işlemi başlangıctan sona kadar 1-2 saat surebilir. Bu sure anestezi ve steril cerrahi ortam icin hazırlanma suresini de icermektedir.
Diş İmplantı Ağrılı Mıdır?
Tum cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bu durumda da bazı rahatsızlıklar oluşabilir. Lokal anestezi ya da damardan/ağızdan sedasyon yontemleri ile prosedur esnasında herhangi bir rahatsızlık durumu ortadan kaldırılmaktadır. Coğu hasta tedavinin beklentilerine gore oldukca rahat gectiğini bildirmektedir. Doktorunuz operasyon sonrasında oluşabilecek herhangi bir rahatsızlığı da hafifletmek icin ilac tedavisi tavsiye edecektir.
Cerrahi Hazırlık Amaclı Ozel Talimatlar Verilecek Midir?
Diş hekiminiz operasyon oncesi icin bazi talimatlar verebilir. Bunlar aşağidakileri icermektedir.Chlorahexadine gibi ozel bir anti-bakteriyel gargara ile ağzınızı calkalayınOnleyici bir tedbir olarak ameliyat oncesi birkac gunden itibaren antibiyotik almaya başlayın.Eğer damardan sedasyon yontemi ile uyutulmayacaksanız, ameliyat gunu iyi bir kahvaltı edin. Aksi halde ameliyattan onceki geceyarısından itibaren birşey yememeniz gerekmektedir.Eğer ağızdan/damardan sedasyon yontemini sectiyseniz sizi randevuya getirmek ve eve goturmek icin birisini ayarlayın.Tedavi Sonrası Nasıl Hissedeceğim?
Ağız icinde yumuşak dokularda ve dişetlerinde bazı kucuk/buyuk morluklar ve şişlikler olması normaldir. Fakat genellikle eğer bir rahatsızlık varsa sıradan bir ağrıkesici tedavisi yeterli olacaktır. İbuprofen, Hydrocodone ya da kodein iceren ağrı kesicilerle bir sonraki gun calışıyor olmayı beklemelisiniz.
Operasyon Gunu Neler Olur ?
Diş implantı ile ağız sağlığınızı butunuyle geri kazanmanız iki aşamadan oluşan 6 ila 9 aylık bir surectir. Cerrahi kısım lokal anestezi ile diş hekiminizde halledilebildiği gibi damardan sedasyon yontemi ile bir ağiz cerrahi uzman tarafindan klinikte de gercekleştirilebilir.
Birinci Aşama
1. Implantın cerrahi olarak yerleştirilmesi icin, ağzın lokal anestezi ile iyice uyuşturulması gerekir.
2. Dişetine atılacak ufak bir kesik ile altındaki kemik ortaya cıkarılır.
3. Ozel (ama sessiz) bir matkap aracılığıyla kemikte implant koku icin bir delik acılır.
4. İmplantın kendisi daha sonra ilk boşluğu yaratmak icin kullanılan matkap ya da başka bir el aracı ile bu boşluğa vidalanır.
5. İmplant yerine takıldıktan sonra ikinci parca implantın uzerine vidalanir ve iyileşme suresince orada kalır.
6. Diş etleri implant uzerinde kapatılır ve bir veya iki dikiş yerleştirilebilir.
7. Operasyonun ardından birkac ay boyunca, implant kemiğe sıkıca bağlı olarak kalır.
İkinci Aşama
1. İkinci aşamada implantın yeniden bir ortaya cıkarılması ile başlar. Implantın uzerindeki dişetleri tekrar kucuk bir kesik ile acılır ve diş implantı acığa cıkar.
2. Implantın uzerine ufak bir parca yerleştirilir ve bu parcanın izi alınır. Bu sayede diş tacının oluşturulması icin gereken tabanın şekli belirlenmiş olur.
3. Diş hekiminiz daha sonra yeni implant diş tacınızı oluşturmak icin bir dizi randevuya ihtiyac duyacaktır. Sizin durumunuzda sıralama farklı olabilir fakat genellikle bu noktada dişinizin yapısı icin kalıplar hazırlanmaya başlanır. Ağız yapısına tam uyum icin ağzın ya da bolgenin kalıbı da cıkartılır.
4. Son adım, yeni diş tacının artık yerleştirilmesidir. Diş hekiminiz bazı durumlarda, hangi diş olduğuna bağlı olarak, diş tacının uretimi tamamen bitmeden şeklini ve ağızda duruşunu kontrol etmek amacıyla deneme işlemi yapabilir.
İmplant Bakımı İcin Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Doğal dişleriniz gibi, implant dişinizin de duzenli kontrol ve bakıma ihtiyacı vardır. Dişciniz ya da diş hijyeni uzmanınız tarafından tavsiye edilen fırca ve diş ipi kullanımını aksatmayınız. Dişcinizi eğer daha sık goruşme tavsiye edilmedikce 6 ayda bir ziyaret ediniz.
İmplant’a Bağlı Olası Komplikasyonlar Nelerdir ?
Cevreleyen kemik ve dişetleri etrafında enfeksiyonVucudun diş implantını reddiDiş implantı cevresinde kemik kaybıKemiğe yerleşme ve yapışık kalma konusunda başarısız olabilmedurumları şeklinde sıralanabilir.