Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yemek borusunda daralma ve zerdecal

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Yemek borusu daralması, yemek borusundaki yara dokularındaki genişlemeler sonucu kademeli olarak oluşan bir daralmadır. Yemek borusunun iltihaplanması ve yaralanmasının bircok sebebi vardır ve yemek borusundaki bu problemler ciddi yutma sorunlarına yol acabilir. Zerdecal, Hindistan ve Asya dolaylarında yaygın olan, iltihapları azaltmak ve serbest radikallerle savaşan antioksidanları icermek gibi tıbbi ozelliklere sahip olan bir baharat ceşididir. Zerdecal, yemek borusundaki daralmalar icin bir tedavi ya da care değildir ancak, zerdecal kullanımı yemek borusundaki daralmaların engellenmesine yardımcı olabilir. Fakat, herhangi bir karara varmadan once zerdecal ve yemek borusunda daralmalar ile ilgili daha fazla araştırma yapılmalıdır. Zerdecalın olası yararları ve zararları konusunda, bir doğal tedavi uzmanına danışmanızda fayda vardır.
[h=2]Yemek Borusunda Daralmalar[/h]

Yemek borusu, boğazınızdan midenize doğru uzanan, mide ve bağırsaklarınıza ozumsenmek ve sindirilmek uzere yiyecek ve sıvı taşıyan bir organdır. Yemek borusu; asit reflusu, kronik kumsa, alkolizm, enfeksiyon, tıbbi operasyonlar veya kanser gibi bircok durumdan hasar gorebilecek bir organdır. Yemek borusundaki hasarlar, yara dokularının buyumesine sebep olacak enfeksiyonlara yol acar. Bunun sonucunda, yemek borusunun icerisindeki boşluk daralır ve gerginleşir. Sonuc olarak, tekrarlanan enfeksiyonlar ve yaralanmalar, yeni uretilen dokuların da hasarlı olarak uretilmesine yol acar ve bu yeni uretilen dokular da bir yuzuk halini alarak yemek borusunun girişinde şiddetli tıkanmalara sebep olur. Bu olaya, yemek borusunda daralma denir.
[h=2]Yemek Borusunda Daralmanın Belirtileri ve Tedavileri[/h]

Yemek borusunda oluşan daralmanın en belirgin belirtisi, yemek borusunun icerisindeki boşlukların enfeksiyonlar sebebiyle daralması sonucu yiyecekleri ve hatta sıvıları bile yutarken zorluk ve rahatsızlık hissinin oluşmasıdır. Yemek borusu daralmasının bilinen diğer belirtileri; besinlerin yemek borusunda sıkışması, yenilen yemeklerin geri cıkarılması, kilo kaybı ve beslenme yetersizliğidir. Yemek borusu daralmasının teşhisi, hastaya Baryum yutturularak X-ray aracılığı ile veya endoskopi aracılığı ile yapılır. Yemek borusunda oluşan daralmalar genellikle proton pompa inhibitoru adı verilen ilaclarla,enfeksiyon gidericilerle ya da damar genişletici ilaclarla tedavi edilir. Cerrahi tedaviler cok aşırı durumlarda uygulanır. Yemek borusu daralmasının ozel olarak tavsiye edilen bitkisel bir devası yoktur ancak, zerdecalın ceşitli ozellikleri yemek borusu daralmasının tedavisinde olumlu bir etki yaratabilir.
[h=2]Zerdecal[/h]Zerdecal koku, Hindistan’da yuzyıllardır boya, baharat ve bitkisel ilac olarak kullanılmaktadır. Kurutulmuş ve oğutulmuş zerdecal koku, sarı-turuncu bir toz şeklindedir VE bircok Asya yemeğinde oldukca sıklıkla kullanılır. Zerdecalın iceriğindeki ana bileşen; guclu bir antioksidan, antibakteriyel ve enfeksiyon giderici olan kurkumindir. Zerdecal tozu ve kurkumin; mide ekşimelerinin, mide rahatsızlıklarının ve mide ve bağırsak ile ilgili bircok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Asit reflusu ya da kronik mide ekşimesi, yemek borusu daralmasının en onemli sebeplerindendir. Dolayısıyla, zerdecal tuketimi yemek borusu daralması riskinin de azaltılmasında onemli bir rol oynar. Ayrıca, zerdecal, enfeksiyonları engelleyen ve genel sağlığı duzelten oldukca etkili bir iltihap onleyicidir. Bu yuzden, zerdecalın yemek borusu daralmalarının tedavisine pozitif bir etkide bulunması olasıdır. Eğer kronik yemek borusu daralması problemi yaşıyorsanız zerdecal tuketmenizin herhangi bir problem yaratıp yaratmayacağını oğrenmek icin doktorunuza başvurun.
[h=2]Tavsiyeler[/h]Kori yemekleri, zerdecal bakımından oldukca zengindir ayrıca, zerdecalı besin takviyesi olarak da alabilirsiniz. Zerdecal icin onerilen gunluk tuketim miktarı, bir besin takviyesi olarak tuketildiği takdirde, 250-500 miligram aralığındadır. Bu yazıda, zerdecalın yan etkilerinden soz edilmemiştir cunku zerdecal cok yuksek miktarda tuketildiğinde bile oldukca hafif yan etkilere yol acar. Zerdecalın gunluk yeterli kullanım miktarını oğrenmek icin bir aktara danışabilirsiniz.