Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Turuncu Gıdalar ve Sağlığa Faydaları

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Bircok insan icin yaprak dokumu, sonbaharın en guzel kısmıdır. Muhteşem kırmızı, parlak sarı ve can veren turuncu… Sonbaharın renk kumesinin en onemli oğesi bu renklerden sonuncusu olan turuncudur. Bazı turuncu renkli sebzeler isim vermek gerekirse balkabağı ozellikle Ekim ve Kasım aylarında ayrı bir ilgi gorur.
Fakat turuncu renkli meyve-sebze ceşitleri sene boyunca bulunur ve bircoğunun sağlığa faydası saymakla bitmez.
İltihapla savaşmak ve ureme sistemi sağlığımızı korumak icin turuncu sebzeleri diyetime dahil etmeliyiz. Şunu soylemeliyiz ki balkabağı ve benzeri diğer turuncu renkli besinleri rejiminize dahil ettikten sonra kullanmak durumunda olduğunuz ilac sayısı neredeyse dortte birine inecektir.
[h=2]Turuncu Secenekler[/h]

Mesela portakal! Fakat herkes tarafından bilinen bu tatlı-ekşi meyve dışındaki turuncu renkli ve besin değeri yuksek meyve-sebzeler adeta bir sağlık kokteyli oluşturur. Aşağıda yer alan meyve-sebzeleri ister ana yemek ister atıştırmalık olarak diyetinize ekleyebilirsiniz.
• Kayısı
• Balkabağı
• Kantalup
• Havuc
• Mango
• Nektarin
• Papaya
• Şeftali
• Tatlı Patates
• Mandalina
[h=2]Neden Turuncu Renk[/h]

Balkabağının turuncu renkli super-besinler listesinin başında yer almasının sebebi icerdiğindeki karotenoid bileşimidir. Karotenoidler meyve ve sebzelerdeki kırmızı, sarı ve turuncu renkleri oluşturan ve yağda cozunen besin maddeleridir.
Havuc, balkabağı, tatlı patates ve kırmızı biber gibi karotenoid bakımından zengin sebzelerin; bağırsak, akciğer, mesane, goğus, cilt ve rahim ağzı kanserlerinin oluşma riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca, karotenoid tuketimi makular dejenerasyon (gorme bozukluğu) ve katarakt riskini de azaltmaktadır. Aynı zamanda beslenme uzmanı ve dişci olan Gregg Schneider turuncu meyve-sebzeler hakkında şunları soylemektedir: “Bitkisel icerikli bu besinlerin kanser, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, yuksek kan basıncı ve bircok hastalığın oluşma riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca bu besinlerin, yaşlanma karşıtı ve anti-oksidan ozellikleri de bulunur. Fakat, bircok insan bu mucivezi besinlerin kıymetini ve faydalarını bilmemektedir.”
Beta-karoten uzerinde en cok calışma yapılan karotenoiddir. Bu karotenoidler daha sonra, goz sağlığına oldukca faydalı olan A vitaminine cevrilir. Turuncu narenciyeler, karotenoid bakımından zengin değildir; fakat bir B vitamini ceşidi olan folat ve C vitamini bakımından oldukca zengindirler.
[h=2]Turuncu gıdaların sağlığa faydaları[/h]Bu besinlerin sağladıkları faydalar nelerdir? Biz, cevapsepeti.com olarak turuncu sebzelerin tuketimini şiddetle tavsiye ediyoruz. Havuc bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirirken, balkabağı yaşlanmayı geciktirmekte; diğer turuncu sebzelerse ureme sistemi sağlığı uzerinde olumlu etkiye sahip olup kanser ve kalp hastalıkları gibi bircok hastalığı onleyici ozelliğe sahip. Ayrıca turuncu sebzelere renk veren beta-karotenin, akut ve kronik iltihaplara iyi geldiği ve kanser riskini azalttığı bilinmekte.
Turuncu sebzeler, romatizma ve kısırlıkla savaşmada da oldukca etkilidirler. Ceşitli sağlık problemleriyle uğraşan bircok insan, kullandıkları ilac sayısını azaltmak, kısırlıkla savaşmak ve iltihapların yol actığı sıkıntılarla başa cıkmak icin turuncu renkli sebze ve meyveleri beslenmelerine dahil etmiş ve bu besinlerin sağlıkları uzerinde yarattığı etkiden oldukca memnun kalmışlardır.
“Enerji Dolu Bir Yaşam” kitabının yazarı beslenme uzmanı Sally Kravich de turuncu renkli bitkisel besinlerin, sindirim sorunu yaşayan insanların başvurması gereken bir numaralı tedavi yontemi olduğunu soylemektedir. Kravich papayanın icerdiği sindirim enzimleri sayesinde sadece karın ağrılarına değil sindirim sorunlarına da iyi geldiğini ve ciddi sindirim sorunları yaşayan bircok hastasına kendi tarifi olan “turuncu sebze corbası”nı tavsiye ettiğini de eklemekte.
[h=2]Turuncunun Beslenme Planınızdaki Yeri[/h]Beslenme planınıza turuncu meyve ve sebzeleri katmak pek zor olmayacaktır. Supermarketlerin sebze-meyve reyonları ve manavlar yıl boyunca turuncu renkli secenekler icermektedir.
Tatlı patates, mango, portakal, havuc ve balkabağı gibi sebzelerin sayılamayacak kadar cok faydası bulunmaktadır.
Turuncu sebzeler ozellikle sonbaharda her yerde bulunur. Bu sebzeler hem oldukca ucuz hem de bircok yemek tarifine kolaylıkla eklenebilir.
Sanılanın aksine bir sebze değil meyve olan balkabağı sadece dekoratif amaclarla kullanılmaz. Butun yıl boyunca bulunan ve besin değeri en yuksek olan sebzelerden biridir. Konserve yapıldığında besin değerinden cok fazla şey kaybetmeyen ve oldukca ucuz olan bu meyvenin lif yapısı yuksek ve kalorisi duşuktur. Bu yuzden bircok yemek tarifine kolaylıkla eklenebilir. Hatta kahvaltılık olarak bile tuketilebilir.
Oğun ve ara-oğunlerinize birkac turuncu sebze-meyve dahil ederek ihtiyacınız olan gunluk dozu oldukca kolay ve pratik bir şekilde alabilirsiniz. Sandviclerinize birkac dilim turuncu biber eklemek ya da salatanıza havuc veya kayısı dahil etmek sağlığınız icin oldukca faydalı olacaktır.
İster inanın ister inanmayın, gercek mango ya da kayısı aromalı dondurmaları tuketerek bile karotenoid patlaması yaşamanız mumkun.