Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeklerde Kuyruk Kısaltma (Kestirme) Nedir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kuyruk kısaltma işlemi kuyruğun bir parcası alınarak yapılan bir işlemdir. Genel olarak cerrahi makas ile kuyruğu kırparak yapılır. Kan akımını kesmek icin kuyruğun uzerine ozel bir bant yerleştirerek yapılır (kuyruğun duşmesini sağlar). Kuyruk kesme sakinleştirici olmadan yavru kopeğinin ilk 2- 8 gununde bir veteriner tarafından yapılır. Ancak, daha buyuk yavru kopekler ve yetişkinler genel anesteziye ihtiyac duyar ve major kuyruk kesilmesi daha fazla surec gerektirir. Kuyruğun cok buyumuş olması ve kan damarları ve sinirlerin gelişmiş olması bunun nedenidir.
Kuyruk kesme genellikle yaralanmalardan kuyruğu korumak icin yapılır. Bazıları kesiminin kuyruk cevresinde hijyeni sağlamaya yardımcı olduğuna inanmaktadır. Pek cok durumda, tur standardına gore kozmetik amaclar icin kuyruk kesilir. Kesimin uzunluğu ture bağlıdır. Tıbbi nedenlerden dolayı yapılmadıysa( mevcut hastalık, yaralanma vb.) kuyruk kesme secime bağlı bir prosedurdur. Kesim kararı genelde yetiştiriciye bağlıdır. Diğer yaygın secici kozmetik prosedurler kulak kesme ve tırnak sokmedir. Kuyruğu kesilen en yaygın turler, Doberman pincher, Schnauzers bazı Spanieller(bir ingiliz kopek turu) ve coğu Terrier’dir.
Kuyruk kesme oldukca tartışmalıdır. Kesmeyi savunanlar bunun pratik ve az acılı rutin bir prosedur olduğunu duşunurler. Diğer yandan, aynı fikirde olmayan kişiler, kesme işlemini oldukca gereksiz acılı bir yaralama olarak tanımlamaktadırlar. Ancak Amerikan Kopek Kulubu(AKC) alenen “ kulak kırpma, kuyruk kısaltma ve tırnak sokme, bazı cinslerin standartları olarak tanımlandığından, kabul edilebilir uygulamalardır” şeklinde belirtmektedir. Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği (AVMA)‘nın resmi tutumu, “sadece kozmetik amaclı yapıldığında, kulak kırpma ve kuyruk kısaltmak yanlıştır” şeklindedir.