Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeklerde Kulak Kırpma (Kestirme) Neden Yapılır?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kulak kırpma, kulakların dik durmasını sağlamak icin kulak kepcesinin(kulağın disk bolumu) kesilmesi ve şekillendirilmesini iceren cerrahi bir işlemdir. İşlem sonrasında, kulaklar bandajlanır ve sabitlenir, boylece dik bir pozisyondan iyileşir. Bandaj değişimi haftalık olarak yapılır ve kulaklar, kendi kendilerine dik durana kadar bantlanmaya ve sabitlenmeye devam eder. İyileşme aşaması, 4- 8 hafta surebilir. Kulak kesme, genelde 8- 13 haftalık belirli cins yavrularda sıkca yapılır. Bu ırk standardıyla cakışan, ozel bir “gorunum” elde etmek icin yapılan secmeli kozmetik cerrahi bir işlemdir. Nadir durumlarda kulak kesme ya da benzer tipteki cerrahi operasyonlar, sağlık durumları nedeniyle tıbben gerekli gorulur. Diğer yandan, kulak kesme kararı kopek sahibi ve/veya ureticisi tarafından verilir. Diğer yaygın secmeli kozmetik prosedurler, kuyruk kısaltma ve tırnak sokmektir. Kulağı kırpılan en yaygın ırklar arasında, Doberman, Danua cinsi ve Schnauzers vardır.
Kulak kırpma bazılarının zalimlik ve aşırıya kacma olduğu gorduğu tartışmalı bir konudur. Diğerleri prosedurun rutin ve zararsız olduğunu duşunur. Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği (AVMA)‘nın resmi tutumu, “sadece kozmetik amaclı yapıldığında, kulak kırpma ve kuyruk kısaltmak yanlıştır” şeklindedir. Ancak Amerikan Kopek Kulubu(AKC) alenen “ kulak kırpma, kuyruk kısaltma ve tırnak sokme, bazı cinslerin standartları olarak tanımlandığından, kabul edilebilir uygulamalardır” şeklinde belirtmektedir. Dip not olarak, yavru kopeğinizin kulağını kesme kararı ciddi derecede değerlendirilmesi gereken bir karardır. Cokca risk barındırır ve iyileşme sureci, daimi dikkat gerektirir. Eğer herhangi bir cekinceniz varsa, kulak kesme yapılmamalıdır.