Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeklerde Gaz ve Şişkinlik Nedenleri

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kopeğinizin gaz sorunu, sizin hava almanıza izin vermiyor mu? Kopeğiniz cok mu gaz cıkarıyor? Gazı olan kopekler bazen komik olabilir, fakat onsuz da yaşayabileceğimiz bir şeydir. Bazı kopeklerin nende cok gaz cıkardığını ve kopeklerde bununla nasıl baş edildiğini oğrenin.
Kopeklerde Gaz Cıkarma Nedenleri
Kopekler temel olarak insanlarla aynı nedenlerden dolayı gaz cıkarırlar. Gaz(şişkinlik), tamamen durdurulamayan normal bir vucut fonksiyonudur. Ancak, aşırı gaz kesinlikle azaltılabilir ve nedenini bulmak ilk adımıdır.
Şişkinlik, sindirim sistemi icinde biriken gazın bir sonucudur. Bu gazlar genellikle Şu sebeplerle ortaya cıkar:
•Aşırı miktarda hava yutmak( ozellikle kurt gibi acıktığı zaman) aşırı gaz miktarına neden olabilir. Unutmayın, ne giderse, o cıkmak zorundadır. Kopeğiniz yuttuğu havayı geğiremiyorsa, o da diğer ucundan cıkacaktır. Ancak, hava yutma sonucu şişkinlik genellikle guclu bir koku yaratmaz.
•Sindirim sisteminin normal sureci bağırsak sisteminde gaz uretir. Kotu kokulu gaz genellikle midede ve ince bağırsakta tamamen sindirilmemiş yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan kolondaki bakteriler tarafından ortaya cıkmaktadır.
•Gastrointestinal enfeksiyonlar, hastalıklar ve rahatsızlıklar aşırı gaz uretimine nende olabilir.
Bir kopeğin kotu kokulu aşırı gazı varsa, suclu muhtemelen beslenme programıdır. Bununla birlikte bir enfeksiyon ya da hastalığın sonucu olabilir.
Kopeklerde Gaz Nasıl Azaltılır?
Her şey sırasıyla: Kopeğiniz hastalık belirtisi gosteriyor mu? Eğer oyleyse, gazı gidermeye calışmadan once veterineriyle goruşun. Gaz ile birlikte kusma, iştahsızlık ve ishal gibi belirtiler bir mide-bağırsak sorunu olduğu anlamına gelebilir. Kopeğiniz gaz ile ilişkisi olmayan hastalık belirtileri gosteriyor gibi gorunse bile, yine de ilac ve/veya beslenmesini değiştirmeden once veterinere gitmelisiniz.
Kopeğiniz gaz dışında iyi gorunuyorsa, sonraki adım kopeğin genel sağlık durumunun iyi olduğuna emin olmaktır. Tum kopekler her 6- 12 ayda bir veteriner tarafından muayene olmalıdır. Kopeğiniz son 6-12 ayda veterinere gorunduyse ve temiz sonucunu aldıysa, bu iyi. Eğer değilse, gazı kendiniz gidermeden once, kontrol icin randevu almak en iyisi olur. Aşırı gazı olan kopeğinizi veterinere getirebilir ve tavsiyeleri alabilirsiniz.
Kopeğinizin sağlığı iyi gorunuyorsa, gazı azaltmak icin değiştirebileceğiniz bir kac şey burada mevcut:
•Kopeğinizin beslenme programını değiştirin. Beslediğiniz kopek maması onun gazlı olmasına yol acıyor olabilir. Duşuk kaliteli, yan urunleri olan ve dolgu maddeleriyle dolu “ekonomik” diyetle besliyorsanız, tum gıda maddelerini bulunduran daha iyi kaliteli diyetle değiştirmeyi deneyin. Doğal, tam bir kopek maması deneyin. Ayrıca ev yapımı yiyeceklerle beslemeyi de duşunebilirsiniz. Soya, sut, bezelye, fasulye ve meyve gibi aşırı gaza neden olabilecek iceriklerden uzak durun.
•Kopeğinizin yemek yemesini yavaşlatın. Gun boyunca daha kucuk oğunlerle besleyebilirsiniz ya da onu yavaşlatmak icin, kopek maması kabının icine bir engel koymayı deneyebilirsiniz ( daha kucuk bir kase ya da top gibi) . Yemeyi yavaşlatmak icin tasarlanmış bir kase denemeyi duşunun.
•Probiyotikleri deneyin. Probiyotiklerin yararları uzmanlar tarafından hala tartışılıyor olsa da, kopeğinizin sindirim yoluna iyi bakteri eklemeyi denemenin bir zararı yoktur. Kopekler icin uygun olan yuksek kalite bir probiyotik kullandığınıza emin olun. Oneri icin veterinerinize danışın.
•Diyet takviyeleri deneyin. Avize ağacı ve/veya cinko asetat kullanımının gaz kokusunu azalttığı bilinmektedir. Aktif komurun de gaz kokusunu azalttığı duşulmektedir. Herhangi bir takviyeye başlamadan once, kopekler icin kullanılan bir urunu sectiğinizden emin olun.
Yukarıdaki değişiklikleri yaptığınızda, hangisinin daha cok işe yaradığına karar vermek icin her seferinde bir seceneği denemek en iyisidir. Hicbiri işe yaramazsa, metotları aynı zamanda birleştirmeyi deneyebilirsiniz. Unutmayın, herhangi bir noktada kopeğinizde, ishal, kusma, iştahsızlık ya da diğer hastalık belirtileri gelişirse, veterinerinize danışmalısınız.
Bu yontemlerin işe yarayıp yaramadığını gormek icin beklerken, kopeğinizin gaz problemini cozebilmenin en basit yolu, egzersizdir. Yemek yedikten sonra 30 dakikalık basit bir yuruyuş, daha az fark edilebilir olan acık havada kokunun yayılmasına izin vererek gazın daha cabuk hareket etmesine yardımcı olur.