Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Gunumuze pek cok kişi evinde ya da bahcesinde kopek beslemektedir. İnsanlara oldukca iyi bir dost olan kopeklerin bakımları d abu nedenle onemlidir. Aynı evde yaşamanın getirdiği bazı olumsuzluklara neden olmaması bir yana, kopeğinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam surmesi icin bakım kurallarını da iyi biliyor olmanız gerekir. Kopeğinizin sağlık durumunu iyi tahlil etmelisiniz ya da rahatsızlığı olduğunu iyi bir gozlemle anlamanız onemli bir detaydır. Her şeyden once bir kopek sahibi iseniz mutlaka veteriner hekime duzenli olarak goturmeli ve kontrollerini yaptırmalısınız. Duzenli veteriner muayeneleri oluşabilecek sıkıntıları da onceden gormeyi ve tespit etmeyi sağlayacağından ve aşı takvimine uygun olarak tum aşılarının yapılmasından dolayı kopeğiniz cok daha sağlıklı olacaktır.
Sorumluğa Hazır Mısınız?
Kopek bakmak sorumluluk işidir. Bu nedenle onu evinize getirdiğiniz ilk an itibariyle onun sorumluluğunu da ustunuze almış olursunuz. Kopek bakımında uzman olmasanız da birlikte yaşayarak ve araştırarak oğrenebilirsiniz. Kopek balımı icin genel olarak once onun hareketlerini gozlemlemelisiniz. Genel sağlık durumuna dair yaptığınız gozlemler onemlidir. Kopek hastalıkları hakkında bilgi edinmeniz de sizin icin buyuk bir avantaj olacaktır. Herhangi bir hastalık soz konusu olduğunda kopeğinizin bu hastalıktan tamamen kurtulduğuna emin olmanız gerekmektedir ve tedavinin de doğru şekilde yapıldığını gormelisiniz. Kopek bakımı ile ilgili bir başka oneli husus da onun hangi durumlarda veterinere goturmeniz gerektiğini iyi bilmenizdir.
Kopek bakımı icin oncelikli kuralların başında onu yaşadığı yeri sevecek rahat ir ortamda bulundurmanızdır. Ozellikle kuru ve taze bir yatak onun icin iyi bir secim olacaktır. Suyunun taze olmasına da dikkat etmelisiniz ve aynı zamanda vakit gecirebileceği ve oynayabileceği bazı oyuncaklar da onu mutlu edecektir. Evinizde kopeğinize zarar verecek nesneleri uzak tutmalısınız veya ortadan kaldırmalısınız. Ozellikle bir takım elektrik kablolarını kemirme ihtimalini duşunerek hareket etmeli ve onları saklamalısınız.
Beslenmelerine Ozen Gosterin
Kopek bakımında en onemli şeylerden biri de elbette beslenmeleridir. Kopek beslenmesi onun tum yaşamını olumlu ya da olumsuz etkilemektedir. Kopek beslenmesinde oncelikle en iyi mamaları araştırmalı ve yaşına, cinsine uygun bir mama ile beslemeye ozen gostermelisiniz.
Kopek bakımında bir başka onemli nokta ise elbette yıkanma meselesidir. Tabi ki tarama işlemi de kopek bakımının en onemli kısımlarından birini oluşturmaktadır. Kopeğinizi yıkarken mutlaka ozel ilaclı sabun kullanmanız uygun olacaktır. Pirelerden ya da bitlerden veya zararlı parazitlerden koruyan urunleri tercih etmenizde buyuk fayda vardır. Bu sayede kopeğinizin tuylerinin de sağlıklı ve guzel gorunmesini sağlamış olursunuz. Kopeğinizin tuylerini de en az bir iki gunde bir taramanız gerekmektedir. tuyleri taradığınızda kopeğinizin kan dolaşımı rahatlayacaktır ve aynı zamanda egzama gibi cilt hastalıklarından da onu korumuş olursunuz taranan kopeklerin tuylerinin etrafa daha az dokulduğunu goreceksiniz ve bu sayede kopeğiniz de daha az kaşınacaktır. Tum bunlar onun hayat kalitesini artıran onemli etkenler arasındadır.
El ve Goz Muayenesi Yapın
En az iki gunde bir kopeğinizi hem gozle hem de elle muayene edin. Ellerinizi derisinin ve tuylerinin uzerinde gezdirerek olağan dışı bir şey olup olmadığına bakın. Kopeğinizin derisinde bulunan kesikleri, yaraları ya da kızaran bir yer olup olmadığını bu muayenede oğrenebilirsiniz. Ayrıca siz bu muayeneyi yaparken kopeğinizin size nasıl tepkiler verdiğine de dikkat etmeniz gereklidir. Tırnaklarına ve patilerine de bakmalısınız. Patisinde onu rahatsız edecek bir şey olup olmadığına bakın. Tabi ki kulaklar da cok onemlidir. Kulak icinde herhangi bir iltihap ya da nemlenme olup olmadığını kontrol edin ve dişlerine de aynı muayeneyi yapın.