Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeğinizi Kısırlaştırmadan Once Bilmeniz Gerekenler

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Evcil hayvan kısırlaştırmasını destekleyenler de var, buna karşı cıkanlar da. Fakat neredeyse tum uzmanlar ortalama bir ev kopeğinin kısırlaştırılması gerektiği konusunda hemfikir. Cerrahi kısırlaştırma uremeyi imkÂnsız hale getirerek evcil hayvan populasyonunun artışı ile mucadele etmektedir. Kısırlaştırmak aynı zamanda hayati tehlike yaratabilecek kanser de dÂhil olmak uzere ureme sistemi ile ilgili sağlık sorunlarına da engel olabilmektedir. 6 aylıkken kısırlaştırılan kopekler, cinsiyet ile ilgili hormonal davranış bozuklukları geliştirmezler.
Kopeğinizin sahibi olarak, kopeğinizin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmayacağına karar verme hakkı size ait. Ancak sorumluluk sahibi kopek sahipleri hem kopek, hem toplum, hem de tum evcil hayvan populasyonu icin en iyi alternatifi sececeklerdir. Kısırlaştırılmamış hayvanlar evden kacma girişimleri ve beklenmeyen hamileliklere karşı daha dikkatle izlenmeyi gerektirir. Kısırlaştırılmamış dişilerde kızışma doneminde vajinal kanama olur ve koruyucu giysi giydirilmeleri gerekebilir.
Kısırlaştırmamak Ne Zaman Kabul Edilebilirdir?
Kopek safkan olup gecerli ureme kayıtları varsa, ırk standardına uygunsa ve profesyonel bir ıslah kapsamında ise (bu kopekler ideal olarak konformasyona katılacaktır),Kopeğin cerrahi mudahaleyi cok riskli hale getirecek bir sağlık durumu varsa (veteriner tarafından verilen karar ile).Ne Zaman Kısırlaştırmanız Gerekir?
Kopeğiniz safkan değilse,Kopeğin yavrusuna gecebilecek sağlık sorunları ve/veya davranış bozuklukları varsa,Kısırlaştırmak kanun gereğiyseKısırlaştırmamanız İcin Kotu Bahaneler
Nitelikli bir kopek ureticisi değilsiniz fakat kopeğinizin kısırlaştırılmadan once “bir kerecik” doğurmasını istiyorsunuz. Bu bahane sadece populasyon artışı sorununa bir halka daha ekleyecektir ve tıbbi olarak faydası kanıtlanmamıştır.Tum enikler icin ev buldunuz. Eğer yavru kopek isteyen tanıdıklarınız varsa onları yakınınızdaki bir kopek barınağı ve kurtarma birimlerine yonlendiriniz. Bir eve yerleştireceğiniz her yavru icin belki de bir başkasına otenazi yapılıyor.Kopeğinizin şişko ve tembel olacağını duşunuyorsunuz. Hormonal değişikliklerin bazı etkileri olsa da kilo artışı ve enerji seviyesindeki değişiklikler genellikle normal yaşlanma surecinin sonuclarıdır. Kopeğinize sağlıklı bir diyet verin ve bol bol egzersiz yaptırın.Cocuklarınızın hayatın mucizesine tanıklık etmesini istiyorsunuz. Kopeğiniz bir eğitim aracı değildir. Etrafınızdaki bir ciftci veya kopek ureticisi ile iletişim kurarak cocuklarınız icin eğitici bir gezi duzenleyebilirsiniz.Kopeğinizin “uzuvlarını” ozleyeceğinden endişe ediyorsunuz. Hadım etmek erkek kopeklerinizin emaskule olmuş hissetmesine sebep olmaz, kısırlaştırmak da dişi kopeklerinizde bir boşluk duygusu oluşturmaz. Kopekler temel olarak bu şekilde duşunmezler.
Kısırlaştırmanın Alternatifleri
Kısırlaştırılmayan kopekler, kazara ciftleşmelerin olmaması icin sınırlandırılmalıdır. Bazı şirketler, evcil hayvanınız icin bekaret kemeri gorevi yapan kıyafetler uretmektedir fakat bu evcil hayvanlarınızın ciftleşme cabasının onune gecmeyecektir. Kimyasal kısırlaştırma henuz uygulanabilen bir teknik değil ve guvenli/efektif olmayabilir. Cerrahi kısırlaştırma evcil hayvan populasyonu kontrolunde hala en etkili secenektir. Tup ligasyonu veya vazektomi, geleneksel kısırlaştırmanın cerrahi alternatifleri olsa da tum veterinerler bu proseduru uygulamayacaktır. Ek olarak bu prosedurler %100 efektif olmayabilir ve ureme organlarını ortadan kaldırmayacaktır, bu da demektir ki evcil hayvanınızın vucudunda belirli ureme davranışlarını tetikleyen hormonlar uretilmeye devam edecektir. Evcil hayvanlarda tup ligasyonu veya vazektomi hakkında veterinerinizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sorumlu bir kopek sahibi olarak doğru secimi yaptığınıza emin olun. Endişeleriniz veya sorularınız varsa, ya da sadece bilgi almak istiyorsanız veterineriniz ile ve diğer kopek uzmanları ile goruşun.