Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kopeğim Neden Yorgun ve Bitkin?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kopeğiniz bu sıralar her zamankinden daha yorgun, daha bitkin ve enerjisiz mi? Bu cok belirsiz bir işaret olsa da coğu zaman kopeğinizin hasta olduğunun gostergesidir. Kimi zaman basit kimi zaman ise ciddi olabilen bu hastalıklar kopeğinizin enerjisinin duşmesine, surekli yatmasına, uyumasına neden olabilir. Kopeğinizin yorgun ve bitkin olması konusunda endişeliyseniz kopeklerde sıklıkla gorulen hastalıklar ve tedavileriyle ilgili bu yazıyı okumanızda fayda var.
[h=2]Enfeksiyon[/h]Kopekleri bitkin yapan en buyuk nedenlerden biri enfeksiyonlar. Bu enfeksiyonlar bazen beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirus B19, distemper, Kennel Cough, sıtma ya da kalp kurdu gibi cok ciddi problemlerden biri olabilir.
Parvovirus B19: dışkı yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. En belirgin belirtileri yorgunluk, bitkinlik, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Tedavisi antibiyotikler, mide bulantısını onleyen ilaclar ve sıvı ilac takviyeleri ile yapılır.
Distemper: kopeklerde ateş, bitkinlik, goz ve burun akıntısı, oksuruk gibi belirtilerle kendini gosterir. Ama unutmayın ki belirtiler kopekten kopeğe cok fazla değişir. Distemper tedavisi de antibiyotikler, sıvılar ve antikonvulsanlar ile yapılır.
Kennel Cough: solunum yollarıyla ilgili bulaşıcı bir hastalıktır. En buyuk belirtisi kuru ve şiddetli oksuruktur. Kennel Cough sendromuna yakalanan kopeğiniz gununu bitkin ve ateş icerisinde gecirebilir. Antibiyotikler, bronkodilator ilaclar ve de oksuruk şurupları ile tedavi edilir.
Kalp Kurdu: kopeklere sivrisinek ısırığı ile bulaşan bu hastalık onların kalbinde oluşan kurtcukları ile ciddileşir. Zayıflık, bitkinlik, yorgunluk, ateş ve depresyon gozlemlenebilen belirtileridir. Kopeğinizi kalp kurdu gibi ciddi bir hastalıktan korumanın en iyi yollarından biri ozellikle akşamları dışarıda olmalarına cok fazla izin vermemek. Cunku sivri sinekler geceleri ısırmaya daha meyillidir. Ayrıca kopeğinizi korumak icin ona her ay duzenli olarak koruyucu ilaclar icirmenizde fayda var. Kalp kurdu duzenli olarak devam eden iğneler ile iyileştirilir ve buna ek olarak onu uzun bir sure boyunca evinizde yatağında dinlendirmelisiniz.
kopegim-neden-yorgun-ve-bitkin-5e89b2cc4e51d.jpg

[h=2]Metabolik ve Kronik Hastalıklar[/h]Kronik hastalıkların bircoğu kopeğinizin surekli bitkin olmasına neden olabilir. Bunlardan bazıları kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, diyabet ve duşuk kan şekeri.
Kalp Hastalıkları: kopeklerde konjestif kalp yetmezliğinin ilk belirtilerinden biri yorgunluk. Hastalık ilerledikce de belirtiler artıyor, iştahsızlık ve hızlı nefes alıp verme bunlardan diğerleri. Tedavi tamamen hastalığın durumuna bağlı olarak değişiyor. Ace inhibitoru, diyuretikler ve beslenme değişiklikleri bunlardan bazıları.
Karaciğer Hastalıkları: yorgunluk, bitkinlik, depresyon, iştah kaybı, sarılık, karın ağrısı ve şişkinlik… Bunlar kopeklerde karaciğer hastalıklarının habercileri. Kendisi de tedavisi de kritik olan bir sorun. İlaclar, beslenme alışkanlığında yapılacak değişiklikler ve durumun ciddiyetine gore ameliyat gibi tedavi yolları var.
Diyabet: yorgunluk, bitkinlik, kilo kaybı, susuzluk ve beslenme alışkanlığındaki değişimler kopeğinizde diyabet olduğunu işaret ediyor olabilir. Diyabetin etkilerini en aza indirerek kopeğinizin huzurlu bir hayat surmesinin yolu ise beslenme alışkanlığında değişime gitmek ve insulin iğneleri kullanmak ile mumkun.
Duşuk Kan Şekeri: diyabetin tam tersi olan duşuk kan şekeri de kopeklerin bitkinlik sebeplerinden. Ayrıca ciddiyetine gore hastalık nobetlerine de yol acabiliyor. Tedavisi de ciddiyete gore değişiyor ama genellikle kısa sureli tedaviler glikoz ya da mısır şurubu takviyesini kapsıyor.
Kopeklerde yorgunluk ve bitkinliğe yol acan diğer sorunlar;
Tumorler
Ağrı
Travmalar
Kronik ya da akut ishal
Yılan sokması
Hipotiroidizm ve diğer hormonsal sorunlar
Anemi
Zehirlenme
Kronik sorunlardan enfeksiyonlara, travmalara kadar kopeklerde yorgunluk ve bitkinliğe yol acabilecek bir suru hastalık bulunuyor. Bu durumda yorgunluk ve bitkinliğin sebebini anlamak da bir o kadar zorlaşıyor. Siz de kopeğinizin bir suredir garip davrandığını, eskisi gibi enerjik olmadığını duşunuyorsanız onun icin yapabileceğiniz en sağlıklı şey bir veterinere danışmak ya da kopeğinizi muayene ettirmek olacaktır.