Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Keratokonus (Kornea dikleşmesi)

Muhabir

Member
Katılım
14 Eyl 2019
Mesajlar
90
[h=2]Keratokonus nedir?[/h]

Keratokonus veya konik kornea, iltihap olmaksızın korneanın simetrik olmayan ilerleyici olarak incelmesi, dikleşmesi ve öne doğru çıkıntı yapmasıdır. Bu hastalıkta yüksek düzensiz astigmatizma ve miyopi sonucu, gözlükle olan en iyi görme derecesinde azalma meydana gelir. Korneanın gerilebilme ve elastisitesinde bozulma vardır. İleri olgularda korneada skarlaşma (nedbe) gelişebilir.


[h=2]Keratokonus kimlerde görülür?[/h]

Genellikle ergenlik döneminde başlar. Son araştırmalar istatistiksel bir fark olmamasına rağmen erkeklerde daha sık olduğunu bildirmektedir. Sıklıkla tek gözde başlar, birkaç yıl, yaklaşık 5 yıl sonra diğer gözde ortaya çıkar. Beş-yedi yıllık aktif başlangıçtan sonra uzun süre ilerlemeden kalabilir. 30’lu-40’lı yaşlardan sonra duraklar. Sıklığı yaklaşık 100 000’de 50'dir.


[h=2]Keratokonusun belirtileri nelerdir?[/h]

İlerleyici asimetrik düzensiz astigmatizma (sıklıkla çarpık görme) ile birlikte miyopide artış meydana gelir. Gözlükle daha önce iyi olan görme derecesi bozulur ve gözlükle düzeltilemez. Daha önce kullandığı yumuşak kontakt lenslerle astigmatizma düzeltilemez. Gözlerde kamaşma, ışık etrafında halo, hayalet imajlar ve tek gözde çift görme gelişebilir.


[h=2]Risk faktörleri nelerdir?[/h]

Genetik geçiş belirgin değildir, fakat olguların %6-8’inde aile öyküsü vardır. Hastalığın klinik belirtilerini göstermeyen birinci derece akrabaların kornea topografilerinde keratokonusla ilişkişi bazı anormallikler görülebilir. Gözü kaşımak ve ovalamak, birçok doğumsal göz anomalisi, atopik hastalıklar-alerji, retinitis pigmentosa (gece körlüğü), bazı sistemik hastalıklar, refraktif LASIK cerrahisi sonrası, bazı hormonal etkiler, oksijeni iyi geçirmeyen sert kontakt lens kullanımı ile keratokonusun görülme sıklığı artar.


[h=2]Keratokonusun teşhisi nasıl konulur?[/h]

Hastanın şikayetleri ile ilgili olarak sorgulanması ve doktor muayenesi ile ilgili olan bulguların saptanmasına ek olarak görüntüleme sistemleri (kornea topografisi) ile korneanın dikleşen, incelen alanları ve bazı parametreleri kapsamlı olarak saptanır. Hastalık hafif, orta ve ciddi olarak sınıflandırılabilir.


[h=2]Keratokonus ilk teşhis edildiğinde hastaların bilmesi gerekenler[/h]

Görme kalitesi için kontakt lensler mutlaka gerekecektir. Keratokonusun sonucu önceden bilinemez, ilerleme değişkendir. Hastalık körlüğe neden olmaz fakat hayat kalitesini etkileyebilir. Hastanın yıllık hatta daha sık 6 ayda bir kontrolleri yapılmalıdır.


[h=2]Keratokonusun tedavisi nasıl yapılır?[/h]

Erken olgularda gözlükle görme derecesi düzeltilebilir. Gözlükle düzeltilemediği zaman kontakt lensler denenir. Kontakt lensler hastalığın seyrini değiştirmez fakat görme derecesini artırarak hayat kalitesini düzeltir. Başlangıç keratokonuslarda torik yumuşak kontakt lensler denenebilir. Daha ileri durumlarda kaliteli bir görüş için oksijen geçirgenliği yüksek sert kontakt lensler uygulanır. Şimdilerde yumuşak lensler ve sert+yumuşak kontakt lensleri birlikte içeren melez (hibrid) keratokonus lensleri de vardır. İleri keratokonuslarda skleral kontakt lensler oldukça başarılıdır. İlerleyen keratokonuslarda ilerlemeyi durdurmak için kornea kollajen çapraz bağlama (cross-linking) işlemi önerilir. Bazı durumlarda kornea stroması içine halka yerleştirilebilir. Hasta kontakt lens takamıyorsa, görme kalitesi kornea skarına bağlı olarak azalmışsa, değişik şekilllerdeki kornea nakil ameliyatları yapılabilir. Nakil sonrası da kontakt lensler uygulanabilir.


[h=2]Erken teşhisin önemi nedir?[/h]

Gözünü ovalamaması yönünden hasta uyarılır. Aralıklı kontrollerde ilerleme saptandığında ilerlemeyi durdurmak için kornea kollajen çapraz bağlama (crosslinking) işlemiyle kornea dokusu kuvvetlendirilir. Önceden kontakt lens kullanan hastanın, bu işlemden sonra da kontakt lens kullanması gerekecektir.


[h=2]Keratokonusun komplikasyonları nelerdir?[/h]

Akut hidrops: Korneanın desme tabakasındaki çatlaklar akut kornra ödemine yol açar. Görme aniden bozulur. Tıbbi tedavi uygulanır. İyileşme 6-10 hafta sürebilir. Yerinde skar (nedbe) dokusu kalabilir. Bazen bu skar dokusunun korneayı düzleştirmesiyle ilgili olarak görme derecesi daha iyi olabilir. En az 3-4 ay sonra ödem kaybolduğunda cerrahi müdahale yapılabilir.


Nebula: Korneada konusun tepesinde epitel altında oluşan fibrotik skar dokusudur. Kontakt lens takılmasını zorlaştırır. Cerrahi olarak ya da lazer ile bu skar dokusu kazınır. Düzleşen kornea ile görme derecesi artabilir. Kornea epiteli iyileştikten sonra tekrar kontakt lens uygulanır


Keratokonusta kornea delinmesi nadirdir.