Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diş kanaması neyin işareti?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Sabah alelacele işe yetişmeye calışırken diş fırcasının kırmızıya boyandığını gormek tanıdık geliyorsa diş kanamasıyla coktan tanışmışsınız demektir. Diş kanaması bazılarımız icin neredeyse sıradan hadise. Oysa dişetleri de en az dişler kadar ozen istiyor. Cunku dişetleri sadece ağız sağlığını değil, bedenin tumunu etkiliyor.
Coğu durumda şiş ya da kanayan dişetleri olağandışı bir soruna işaret ediyor. Kanamada onlarca faktor etkili olabilir. Dişeti sorunlarını onlemek icinse birkac basit taktiği oğrenmekte fayda var.
[h=2]Fırcalama teknikleri[/h]

Dişleri temiz tutmak icin surekli fırcalamak gerekiyor. Ama dişeti cok hassas bir yapı. Yanlış fırcalama dişetine zarar verebilir. Hem dişlerin iyi fırcalanmasının hem de diş etlerinin sağlam kalmasının ilk yolu fırcadan geciyor. Klasik ya da elektrikli fırca farketmez. Onemli olan kılların yumuşak ve hassas olması. Doğru fırcayı buldunuz mu? O zaman sıra doğru fırcalama yonteminde. Dairesel hareketlerle hafifce fırcalamanız yeterli. Bircok kişi fırcayı ileri geri hareket ettirerek fırcalamaya alışkın. Ama bu yontem dişetlerine zarar veriyor. Kanamaya neden oluyor.
[h=2]Diş ipi[/h]

Diş ipi kullanmak coğumuzun huyu değil. Oysaki diş ipleri fırcanın ulaşamadığı yerlere ulaşıyor, plaklarla savaşıyor. Dikkat: diş ipi doğru kullanılmazsa kanamaya yol acabilir. İleri geri hızlıca hareket ettirmek yerine yumuşak bir şekilde aşağı ve yukarı daireler cizmek sağlıklı.
[h=2]Dişeti sorunlarının belirtileri[/h]Dişeti sorunları kapsamlı. Dişeti iltihabı yaygın. Ağız hijyenine dikkat edilmeyince bakteriler dişlere iyice yerleşiyor, plaklar oluşuyor. Dişetleri de bundan nasibini alıyor. Kızaran, şişen, kanayan dişetleri bir turlu gecmek bilmiyor. Diş eti iltihabı can yakmıyor. Hatta ağız sağlığına biraz onem vermeye başlayınca kendi kendine geciyor. Bu iyi senaryo. Siz yine de dikkatli olun: cunku kotuleşme ihtimali var. Sorun dişlerin kaybedilmesine dek ilerleyebilir.
Dişeti sorunlarının belirtilerini sıralayalım:
• Alt ve ust dişleriniz birleşirken ya da bir şeyi ısırırken gariplik
• Dişler ve dişetleri arasında kucuk torbalar oluşması
• Diş fırcalarken kanama
• Diş kaybı
• Ağızda kotu koku ya da tat
• Dişeti cekilmesi
• Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
Diş eti iltihabı ilerleyince periyodontit adını alıyor. Diş etleri ve cene kemikleri uyuşuyor. Cunku iltihap kemiğe dayanıyor. Periyodontit acilen mudahale edilmesi gereken sorunlardan.
[h=2]Diş kanaması başka neden olur?[/h]Dişlerle ya da dişetleriyle ilgili problemlerin diş kanamasına yol actığı doğru. Ama nadiren başka durumlar da soz konusu olabilir. Orneğin ağızda cıkan kucuk yaralar, sigara icmek, kemoterapi tedavisi gormek ya da hamilelik, menopoz gibi bazı hormonsal değişimler dişeti hastalıklarını tetikleyebilir. Bu da diş kanaması başlatabilir.
[h=2]Diş kanaması nasıl onlenir?[/h]Dişlerinizi gunde en az iki kez fırcalayın. En onemli, en basit, en kolay kural.
Her gun birkac dakikanızı diş ipiyle dişlerinizi temizlemeye ayırın. Hem şimdi hem de gelecekte oluşabilecek diş kanamasını onlemek icin bu gerekli.
Dengeli beslenin. Kalsiyum ve C vitamini dişler icin cok sağlıklı.
Yeterli miktarda su tuketin. Boylece dişlere yapışan bakterilerden kurtulmanız kolaylaşır. Diş kanaması riski de azalır.
Sigarayı bırakın. Her hastalığın cozumu icin klasik kuralımız.
Fazla sıcak ya da soğuk yiyeceklere ve iceceklere dikkat edin. Diş kanamalarını etkileyebilirler.
Rahatlayın. Ne ilgisi var demeyin. Stres hormonu vucuttaki iltihaplı yapıları tetikliyor.