Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diş gıcırdatmanın cozumu yok mu?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Horlama rahatsız eder. Diş gıcırdatma ondan da beter. Diş gıcırdatmanın cozumu yok mu dersiniz? Tabii ki var. Bakalım doktorlar diş gıcırdatmanın cozumu icin neler onermiş.
Gece mışıl mışıl uyuduğunuzu zannedersiniz. Sabah kalktığınızda anneniz, babanız, eşiniz ya da sizinle aynı odada uyuyan talihsiz kimse dişlerinizi nasıl bu kadar gıcırdatabildiğinizi merak eder. Gunduz denersiniz olmaz. İmkansız gibidir. Ama uykuda bunu yaptığınıza herkes hemfikirdir. Hele de uyandığınızda baş ağrısı ya da cene ağrısı cekiyorsanız dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz demektir.
Siz de uykuda dişini gıcırdatan ya da sıkanlardan mısınız? Diş gıcırdatmanın tıptaki adı bruksizm. Normalde herhangi bir zarar vermiyor. Ama diş gıcırdatmayı huy haline getirmişseniz dişleriniz zarar gorebilir. Hatta cene kası rahatsızlıkları gibi başka sorunlar da oluşabilir.
Diş gıcırdatma cok ilginc bir sorun. Nedenleri bile net bilinmiyor. Yalnızca tahmin edilen birkac faktor var. Stresli durumlar, gunduz yaşanan sorunlar, kırık bir diş ya da bir dişinizin cekilmesi gece dişlerinizi gıcırdatmanız icin birer bahane. Araştırmalar da bunu kanıtlıyor. Stres ve ofke gece diş gıcırdatmaya neden oluyor.
Diş gıcırdatma yaygın sorunlardan. Yetişkinlerin %10’u, cocuklarınsa %15’inden fazlası dişlerini gıcırdatıyor. Diş gıcırdatmak zamanla diş minesine zarar veriyor.
[h=2]Diş gıcırdatmayı onlemek icin ne yapılabilir?[/h]

Aslında ilk denenmesi gereken yol stresle başa cıkma teknikleri. Cunku diş gıcırdatmanın temel nedeni stres gibi gorunuyor. Yuruyuşe cıkın. Meditasyon yapmayı oğrenin. Stresli durumlardan uzak durun. Rahatlama seceneklerini coğaltabiliriz. Coğu zaman bu tekniklerle diş gıcırdatmadan kurtulmak mumkun.
Hala yeterli olmadıysa dişleriniz zarar gormeden once alınabilecek başka onlemler var. Diş koruma aparatı denen, ust ve alt dişlerinize oturan şeffaf plastik parca bu işe yarıyor. Gece uyurken ağzınıza takıyorsunuz. Dişinizi gıcırdatamıyorsunuz.
Diş gıcırdatmayı onlemeye yardımcı diğer oneriler:
• Kafein iceren yiyecek ve iceceklerden kacının. Unutmayın: kafein sadece kahvede yok. Cay, cikolata ve kola da en az kahve kadar suclu.
• Alkolden uzak durun. Cunku alkol aldıktan sonra uyuyunca daha fazla diş gıcırdatıyorsunuz.
• Kalem, kalem arkası ya da yiyecek olmayan herhangi başka bir şey ciğnemeyin. Cok fazla sakız da ciğnemeyin. Cunku boyle şeyler sizi gece dişlerinizi sıkmaya yoneltiyor.
• Kendinizi diş gıcırdatmamak ya da sıkmamak konusunda eğitin. Gun icerisinde sıktığınızı fark ederseniz dilinizin ucunu dişlerinizin arasına alın. Bu cene kaslarınızı rahatlatacaktır.
• Cene kaslarınızı rahatlatmanın bir başka yolu da yanaklarınıza nemli bir bez koymak.
[h=2]Cocuklar neden daha fazla diş gıcırdatır?[/h]

Cocukların yaklaşık %15 – %33’u dişlerini gıcırdatıyor. Soruna stres, sıkıntı, diş kırıkları yol acabilir demiştik. Bunlar cocuklarda henuz olmamasına rağmen oran neden fazla? Cunku cocukların dişlerle ilgili iki donum noktası var: Sut dişlerinin ve asıl dişlerinin cıktığı zamanlar. Bu diş oluşumu tamamlandığında cocukların coğu gıcırdatma huyundan vazgeciyor.
Cocuklar sadece uyurken değil uyanıkken de dişlerini gıcırdatıyor. Tam neden belli değil ama alt ve ust dişlerin uyumsuzluğu, bazı hastalıklar, hatta uzuntu bile diş gıcırdatmayı tetikleyebilir.
Cocuğunuzun diş gıcırdatmasını onlemek icin birkac ipucu:
• Kaslarını rahatlatmak icin masaj ya da esneme hareketleri yaptırın.
• Cocuğunuzun gun icinde bol bol su ictiğine emin olun. Cunku diş gıcırdatma dehidrasyonla da ilgili olabilir.
• Diş gıcırdatma yoğunsa, sık tekrarlanıyorsa diş doktorunuzla bu konuda goruşun.
• Sadece okul oncesi cocuklar değil buyuk cocuklar bile uykuda diş gıcırdatabilir.