Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diş Ağrısı ve Tedavisi Nasıl Olur?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Diş ağrısı diş veya cenede hissedilen şiddetli bir ağrı olup genellikle diş doktoru tarafından tedavi edilebilmektedir. Diş ağrısının başlıca nedenleri arasında kırık, curuk, korunmasız diş koku ve dişeti hastalığı vardır. Bunların dışında cenede oluşan hastalıklar ile sinus hastalığı da diş ağrısına neden olabilmektedir.
Diş ağrısının seviyesi hafiften başlayarak cok şiddetli bir hal alabilir. Soğuk ya da sıcak bir şey icmek ya da bir şey ciğnemek ile artabilir. Genellikle diş rontgeni cekilerek problemin ana kaynağı bulunur.
[h=2]Diş Ağrılarının Nedenleri ve Tedavisi[/h]

Diş curukleri, diş eti hastalığı, diş kokunun iltihaplanması, diş kırığı ve apse diş ağrılarının başlıca nedenleridir. En sık gorulen vaka diş curukleridir. Diş curuğu ağızdaki bakterinin şekeri asitte cevirmesi ve oluşan asittin diş plakalarını delmesi yuzunden olur. Curuğun derinliği yukseldikce curuk icinde biriken yemek parcaları ve bakteri toksinleri de artar. Bu da doğal olarak diş etinin hasarına ve apse oluşumuna yol acar.
Curuğun derinliği az ise dişci dolgu yaparak sorunu tedavi edebilmektedir. Fakat curuk ciddi bir derinliğe ulaşmışsa dolgu yerine kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Kanal tedavisi ile genellikle olmekte olan diş kurtarılır. Kanal tedavisi sonrasında dişin zarar gormemesi icin bir koruyucu yerleştirilebilir.
[h=2]Apse[/h]

Bazen bir apse yuzunden de diş ağrısı olur. Apse ağzın şişmesine ve yuzun başka yerlerine enfeksiyon yayılmasına neden olabilir. Eğer ciddi bir enfeksiyon oluşursa acilen kontrol altına alınması gereklidir, aksi takdirde hava kanalları tıkanabilir. Gec kalındığı takdirde tedavisi ancak acil serviste gercekleşir.
[h=2]Diş Eti Hastalığı[/h]Diş eti hastalığı da diş ağrısının başlıca nedenleri arasındadır. Gingiva adı verilen diş dokusunun iltihaplanması ve diş kemiğinin erimesi diş eti hastalığının sonucudur. Plak adı verilen oral bakterinin diş etine doğru yayılması ve toksin uretmesi sonucunda diş eti hastalığı oluşur. Diş eti kanaması ile başlayan surec, diş kemiğinin erimesi ile daha şiddetli ağrılara gebe olur. Kontrol altına alınmadığı takdirde dişin olmesi kacınılmazdır. Diş eti hastalığının başlıca nedenleri sigara, diyabet, oral hijyen ve genetiktir. Bu hastalığın tedavisinde diş doktoru plağı ve tartarı temizler. Eğer hastalık ciddi bir seviyeye ulaşmışsa diş koku temizliği de yapması gerekebilir. Lokal anestezi ve antibiyotik kullanımı tedavi icin uygulanmaktadır. Tedavi sonrasında da periyodik muayene şarttır.
[h=2]Korunmasız Diş Koku[/h]Diş ağrısının bir başka nedeni arasında da korunmasız diş koku yatar. Dişin koku kemik tarafından korunmaktadır ama agresif diş fırcalama veya diş eti hastalığı yuzunden kemik hasar gorebilir. Korunmasız kalan kok soğuk ve sıcağa karşı hassaslaşır ve ağrıya neden olur. Ozellikle asitli icecekler koke ciddi zarar verirler. Başlangıc aşamasındaki durumları diş doktoru florur icerikli bir jel surerek tedavi edebilir.
Diş ağrısı icin diş doktorunuza randevu almadıysanız ve ağrınız cok fazla ise Advil, Tylenol veya Asprin gibi bir ağrı keseci kullanarak ağrınızı biraz olsa da hafifletebilirsiniz. Ilık su ile calkalama ve fırcalama yapmanız da yemek atıklarının ağrılı bolgeye daha fazla zarar vermesini engelleyecektir.