[h=2]Zeytin Ezmeli Açma Tarifi İçin Malzemeler[/h]
- 3 su bardağı ılık süt
- 1 tane yaş maya
- 5 yemek kaşık şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 tane yumurta(Tekinin sarısı acmanın üstüne sürülecek)
- Aldığı kadar un(ben de yaklaşık 7 su bardağı un gitti)
- Çörek otu
- Yumurta sarı
- Zeytin ezmesi
- Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ
- Yaş mayayı, ılıttığımız sütü, şekeri, tuz ve sıvı yağı bir kaba alıyoruz.
- Maya eriyene kadar karıştırıyoruz sonra yumurtaları koyuyoruz tekrar karıştırıyoruz sonra ele yapışmayan bir hamur elde etmek için aldığı kadar un koyuyoruz yoğuruyoruz
- Hamurumuzu yaklaşık 1 saat mayalandırıyoruz.
- Daha sonra mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıyoruz.
- Üstünü örtüp 10 dakika dinlendiriyoruz.
- Daha sonra oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını elimize sürüp bezeleri tek tek tereyağ ve elimizde uzunlamasına açıyoruz.
- İçine zeytin ezmesi sürüp çubuk gibi doluyoruz .
- Sonra bıçakla ortadan kesip kıvırıp şekil veriyoruz tabi siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz
- Yağlı kağıt serili tespimize açmalarımızı koyup yumurta sarısını ve çörek otunu koyup, ılıtttığımız fırına koyup 15 dakika daha mayalandırıp sonra fırını açıp pişiriyoruz.
- Pişen açmaların üstüne bez serip dinlenmeye bırakıyoruz afiyet olsun