Magazin Editor
Magazin Habercisi
Zerde ve Sutlac Gaziantep'de bayramlarda cokca yapılan bir tatlı. Zerde'nin Konya'da yapıldığını gormuştum ama hangi bolge ve şehirlerde biliniyor tam olarak bilmiyorum. Birkac farkla sutlacın su ile yapılanı diyebiliriz. Sutlacta bildiğimiz sutlac ama burdaki fark zerde ile sutlacın tek bir tabakta sunulması, bu yuzden de sutlacın şekersiz yapılması.
Dediğim gibi Gaziantep'de cok yapılır ama ben şimdiye kadar halamdan guzel yapanını gormedim. Ben de her bayramda halamda yediğim icin şimdiye kadar hic denememiştim. Bu etkinliğin vesilesiyle halamı arayıp tarifi aldım. Sonuctan cok emin olamıyordum ama halamın tatlısına cok benzedi (zerdenin pirincini biraz dik bırakmış olmamı saymazsak).
Sutlac:
Malzemeler:
Malzemeler
Dediğim gibi Gaziantep'de cok yapılır ama ben şimdiye kadar halamdan guzel yapanını gormedim. Ben de her bayramda halamda yediğim icin şimdiye kadar hic denememiştim. Bu etkinliğin vesilesiyle halamı arayıp tarifi aldım. Sonuctan cok emin olamıyordum ama halamın tatlısına cok benzedi (zerdenin pirincini biraz dik bırakmış olmamı saymazsak).
Sutlac:
Malzemeler:
- 1 lt. sut
- 1 kahve fincanı pirinc
- 2/3 bardak kaynar su
- Sutu ocağa koyup kaynatın, uzerine yıkadığınız pirinci ekleyip kısıt ateşte kaynatmaya devam edin
- Pirincler uzamaya başlayınca cok koyu olmamasını istiyorsanız eğer (pirincin cinsine gore) uzerine kaynar sudan ilave edin
- Pirincler iyice yumuşayıp piştikten sonra altını kapatıp kaselerin yarısına kadar paylaştırın
- Tezgahın uzerine soğumaya bırakın, soğuduğu sırada zerdeyi hazırlayın
Malzemeler
- 1 su bardağı pirinc
- 8-10 bardak su
- 4 su bardağı şeker
- 1-2 y.k. gulsuyu
- 1 y.k. haspir (safran)
- Pirinci yıkayıp 8 bardak su ve 1 bardak şekerini ekleyerek ocağa alın (8-10 bardak su olması pirincin su cekmesine bağlı olarak değişbilmesinden, ilk once 8 bardak konuluyor, daha sonra pirincin durumuna gore kaynar su takviyesi yapılıyor)
- Kaynamaya başlayınca kaynardan duşmeyecek vaziyette altını kısın ve pirincler uzayıp pişmesine yakın geri kalan 3 bardak şekerini ekleyin (burada tavsiyem tadına bakarak şeker miktarını tamamlayın, ben yarım bardak eksik kullandım guzel oldu)
- Pirincler yumuşayıp şiştikce su miktarı az gelebilir, duruma gore 1-2 bardak kaynar su ilavesi yapın
- 1 yemek kaşığı safranı 2-3 yemek kaşığı sıcak suya ıslayın ve rengi cıkınca bir cay suzgecine delikleri kapatacak buyuklukte pamuk koyarak safranlı suyu suzgecten gecirin. Suzduğunuz sarı suyu zerdenin uzerine ekleyip bir-iki taşım kaynatın
- Ocağın altını kapatıp gulsuyunu ilave edin. Soğumuş sutlacların uzerine zerdeleri taksim edin.
- Uzerini dovulmuş fıstık veya bademle susleyebilirsiniz