Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeşil Soğan ve Arpacık Soğan Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Yeşil soğan ve arpacık soğan Allium ailesinde yer alan lezzetli kok sebzelerden bazıları. Bu iki sebze de dunyanın ceşitli yerlerinde servis edilen yemeklerin populer malzemelerinden. İki sebzenin de vitamin, mineral ve lif yapılarının ve antioksidan ozelliklerinin sağlığa faydaları sınırsız. Tek sorun, yeşil soğanın kuru soğana, arpacık soğanın da sarımsağa yakın bir kokusunun olması. Bu sebzeleri tukettikten sonra naneli şekere ihtiyac duyabilirsiniz fakat vucut sağlığına faydalarına kıyasla bu cok ufak bir sorun.
[h=2]Yeşil Soğan ve Arpacık Soğan Antioksidan Mı ?[/h]Yeşil soğan ve arpacık soğan icerilerinde hucreleri kanserden koruyan guclu antioksidanlar barındırır. Arpacık soğan ozellikle kuersetin ve kaempferol gibi antioksidanlar acısından zengindir. Yeşil soğan ve arpacık soğan etlere, soslara, salatalara, yumurta ve corbalara katılan populer malzemelerden. Ayrıca, ciğ olarak da tuketilebilirler ve gunde sadece iki caykaşığı tuketildiğinde yeterli dozda antioksidan alımını sağlarlar.
[h=2]Yeşil Soğan ve Arpacık Soğan İcindeki Vitamin ve Mineraller[/h]Yeşil soğan ve arpacık soğan adeta birer vitamin ve mineral deposu. Yeşil soğan A, B ve C vitaminlerini barındırır. Ayrıca kemikleri sağlıklı kılan ve kemik erimesiyle mucadelede onem taşıyan K vitamini de icerir. Arpacık soğan da A ve C vitaminleri icin mukemmel bir kaynak. Demir, kalsiyum ve potasyum yeşil soğan ve arpacık soğanda bulunan bircok mineralden bir kacıdır.
[h=2]Yeşil Soğan ve Arpacık Soğan İcindeki Lif Oranı[/h]Yeşil soğan yapraklı yeşil bir bitki olup sindirim sistemine yardımcı olan bol lifli bir yapıya sahiptir. Arpacık soğan da sindirim sistemine yardımcı olur. Duzenli olarak bu sebzelerle beraber diğer az yağlı, sağlıklı yiyeceklerin tuketilmesi kolon kanserine yakalanma ihtimalini azaltır. Yeşil soğan ve arpacık soğandaki lifler kabızlık, basur ve diverkulit iltihabına yakalanma riskini de azaltır.
[h=2]Yeşil Soğan ve Arpacık Soğanın Diğer Faydaları[/h]Yeşil soğan, lif bakımından zengin olmakla beraber cok duşuk kalorilidir. Calışmalar yeşil soğanın kolesterolu duşurmede ve vucuttaki bakteri, virus ve mantarlarla savaşmada yardımcı olduğunu gostermekte. Benzer olarak arpacık soğanın da kolesterol oranı duşuktur ve calışmalar tuketiminin kalp krizi, felc ve diyabet riskini azalttığını gostermektedir. Arpacık soğan, karaciğer sağlığı icin onemli kılan fenoplast acısından da zengindir.