Magazin Editor
Magazin Habercisi
[h=3]Tutmac Corbası Tarifi İcin malzemeler[/h] Bingol Usulu:
- 1 kg yoğurt
- 500 gr un
- 1 cay bardağı haşlanmış nohut
- 1 cay bardağı erişte
- 200 gr kavurma
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Nane
- Tuz
- Toz biber
- 300 gr un
- 100 gr kıyma
- 1 domates
- 1 cay bardağı sıvıyağ
- 6corba kasesi su
- 1 tatlı kaşığı salca
- 2 yemek kaşığı suzme yoğurt
- 1 adet yeşil biber
- Tuz
- Nane
- Bingol usulu tutmac corbasında, un ve tuz yoğrularak hamur haline getirin. Ardından hamuru kağıt inceliğinde acın ve kucuk parcalar halinde kesin.
- Onceden hazırlanan yoğurdun icerisine bir miktar su katılarak kaynatın.
- Yoğurt 5 dakika kaynadıktan sonra kesilen erişteler yoğurdun icerisine atın..
- Ardından haşlanmış nohut ve kucuk kucuk doğranmış kavurma da corbanın icerisine ilave edin.
- Corba kaynayana kadar orta ateşte pişirilir. Bu esnada sosu icin kucuk bir tavaya sıvıyağı dokun.
- Yağ kızmaya başladığında icerisine toz biber ve nane ekleyerek karıştırın.
- Kaynayan corbaları kaselere paylaştırın ve sosu uzerinde gezdirin.
- Bir kap icerisine un, su ve tuzu ekleyin. Ardından bu karışımı hamur haline gelinceye kadar yoğurun.
- Hazırladığınız hamuru ince bir şekilde acın ve kurumaya bırakın. Hamurlar kurumaya başladığında erişte yapmak icin, kucuk parcalar halinde kesin.
- Kestiğiniz parcaların uzerine un serpiştirin ve kuruması icin tepside bekletin.
- Bu esnada corba yapımı icin, tencereye bir cay bardağı sıvıyağ koyun.
- Yağın icerisine ciğ kıymayı alın ve kavurun. Kıyma kavrulmaya başladığında, onceden doğranmış biberi de ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Son olarak rendelenmiş domates ve tuzu da ekleyin ve karıştırın.
- Bir kase icerisine iki yemek kaşığı yoğurdu alın ve uzerine corba suyundan ekleyerek karıştırın.
- Yoğurdu yavaş yavaş corbaya ilave edin ve kaynayana kadar pişirin.
- Corbalar piştikten sonra uzerine nane ve toz biber serpiştirin. Afiyet olsun.
- Yorelere gore değişiklik gosteren bu corbaya; nohut, yeşil mercimek ve erişte ilave edebilirsiniz.
- Bingol'de kavurma, Kutahya'da kıyma ile hazırlanan tutmac corbasını, et kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
- Yoğurdu corbanın icerisine direkt eklerseniz, yoğurt kesilmeye başlayacaktır. Bu nedenle yoğurdu corbaya ılık su ile karıştırdıktan sonra ilave edin.
- Corba yapımında yer verilen erişteleri, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
- Erişte yapımının detaylı anlatımı icin, ev yapımı erişte tarifimizi de notlarınız arasına ekleyin.