[h=2]Stollen/Noel Keki Tarifi İçin Malzemeler[/h]HAMUR MALZEMESİ;
- 4 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı(1 çay bardağı sıvı yağ)
- 1 çay bardağı süt
- 1/2 (yarım) çay bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 paket kuru maya
- 6 adet karanfil(havanda dövülecek)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Bir cimdik tuz
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1 kahve fincanı kuş üzümü
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 portakalın suyu
- 1 çay bardağı badem
- 6 adet badem ezmesi(Şekerci lerde satılıyor)
- 3 adet kuru kayısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı dolusu pudra şekeri
- Ilık sütün içerisine şeker ve mayayı katıp 15 dakika bekleyiniz.
- İçerisine diğer malzemeleri ekleyip ele yapışmayan hamur elde ediniz. (un markası ve bardak ölçüsü farklı olduğu için su yada un ekleyebilirsiniz)
- Üzerini streç film ile kapatıp 2 saat mayalanması için ılık yerde bekletiniz.
- Kayısıyı zar şeklinde doğrayınız.
- Bir kaseye portakal suyunu ve kabuğunu alıp içerisine kayısı ve üzümleri yumuşamaları için koyunuz.
- Bademleri bıçakla kıyınız. İri taneli olmalı.
- Mayalanan hamuru temiz Tezgaha un serpip 1. 5 cm kalınlığında elinizle açınız.
- Ortasına portakal suyunda bekleyen kuru meyveleri süzüp, bademlerle beraber alıp hamuru bohçalayınız.
- Sonra hamuru yoğurunuz.
- Fırın kağıdı serili tepsiye elinizle dikdörtgen şeklinde açınız.
- Parmak kalınlığında olacak.
- Ortasına elinizle yumuşatıp badem ezmesini(marzipan) silindir şeklinde yayınız.
- Diğer ucunu üzerine kapatınız. Uçlarını birleştirip sıkıştırınız. Büyük poğaça görüntüsü.
- Fırını 50 derece ısıtınız. Tepsiyi içerisine koyunuz. 15 dakika sonra frının ayarını 170 dereceye getirip üzeri kızarana kadar 25 -30 dakika pişiriniz.
- İçerisinin pişmesini bıçakla kontrol ediniz. Eğer içi yumuşak sa yani bıçak kirli çıkarsa fırın sıcaklığını 150 dereceye düşürüp 15 dakika pişirebilirsiniz.
- Tepsiyi dışarıya çıkarıp üzerine tereyağı sürünüz.
- Hemen eleyerek pudra şekerini her yere serpiştiriniz.
- Soğuduktan sonra hemen servis yapmayınız.
- Mümkünse bir gün sonra ince dilimler keserek tüketilmelidir.
- Sert ve meyveli hoş kokulu bir ekmek kıvamındadır.
- Serin bir yerde üzerini hava almayacak şekilde sararsanız uzun süre bekletebilirsiniz.
- Mutlu ve sağlıklı yıllarınızda sevdiklerinizle beraber afiyet olsun