Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sisteinin rolu nedir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Sistein, vucutta kalp hastalığı ve kansere yol acabilen zarar zararlı bileşikler ve cevresel toksinlerin neden olduğu hasara karşı mucadele edilmesine yardım eden, guclu bir antioksidan olan bir amino asittir. Sisteinin, ozellikle bronşit ve kronik obstruktif akciğer hastalığı gibi solunum bozukluklarının tedavisinde kullanılması gibi başka sağlık avantajları da bulunmaktadır.
[h=2]Tanımlanması[/h] Sistein, vucudun doğal olarak urettiği, aynı zamanda et, kumes hayvanları, yumurta sarısı, yoğurt, suzme peynir, yulaf ve buğday tohumu, brokoli, Bruksel lahanası, sarımsak, soğan ve kırmızıbiber gibi besinlerde bulunan iki kukurt ihtiva eden amino asitlerden biridir. Takviye formu, L-sistein hidroklorur, ya da N-asetil-sistein, kısaltılmış haliyle NAC şeklinde adlandırılır ve receteli olarak sprey ya da solusyon formunda, recetesiz olarak ise topikal cozelti, toz, tablet ve kapsul şeklinde mevcuttur.
[h=2]Onemi[/h] Sistein serbest radikal hasarına karşı hucreleri korur ve akciğerdeki aşırı mukozayı parcalayarak, vucuttaki ağır metaller ve kimyasalların detoksifiyesinde yardımcı olur. Sisteinin, aşağıdaki durumların onlenmesinde ve tedavisine yardımcı olmasındaki etkileri incelenmiştir: astım, kronik bronşit, kronik obstruktif akciğer hastalığı, kanser, katarakt, kolon kanseri, sac dokulmesi, anjin, kalp hastalığı, HIV ve AIDS, karaciğer hastalığı, Parkinson hastalığı, Sjogren sendromu, sedef hastalığı, romatoid artrit ve viruslerin neden olduğu enfeksiyonlar. Aynı zamanda, Tylenol’de bulunan ve bir tur ağrı kesici olan asetaminofenin doz aşımı olan hastalarda karaciğer ve bobrek hasarını onlemek icin kullanılmaktadır.
[h=2]Uzman Goruşleri[/h] 2009 yılında Tıp Emory Universitesi Dekan Dr. P. Jones, başkanlığındaki araştırmacılar, yaşla ilişkili ve kronik hastalıklarla bağlantılı olan oksidatif stres biyobelirtecin ve pro-inflamatuar sitokinler arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ve bunların sistein ile engellenebileceğini bulmuştur. Sisteinin optimum besin faydalarını elde etmek icin, Ulusal Bilimler Akademisi, cocuklar icin sadece gıda ile tuketilmesi gereken gunluk 238 miligram, gıda ve/veya takviyelerle alınması gereken sistein yetişkin kadınlar icin 575 mg, yetişkin erkekler icin 700 mg hamile ya da emziren kadınlar icin 888 mg sistein Yeterli Alım seviyelerini onermektedir.
[h=2]Değerlendirmeler[/h] Metiyonin, B6 vitamini, B12 vitamini, SAMe olarak bilinen metionin s-adenozil, ve folik asit gibi diğer besin maddelerinin diyetik eksiklikleri vucudun sistein uretimini azaltabilir. Takviye sistein, aynı zamanda kemoterapinin sebep olduğu bulantı ve kusmayı azaltmak icin recete edilebilir. Maryland Universitesi Sağlık Merkezine gore, eğer KOAH rahatsızlığı varsa, gunde iki kez alınan 600 miligram, HIV veya AIDS varsa gunde 4000 miligram sistein faydalı olabilir.
[h=2]Uyarılar[/h] Eğer vucut tarafından sisteinin metabolize edilmesini engelleyen bir durum varsa, bu, multipl skleroz, Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen amylotrophic lateral skleroz, ve Alzheimer gibi norodejeneratif hastalıklar icin riski artırabilir. Genellikle oral takviyeler olarak veya intravenoz infuzyon yoluyla verilen N-asetil-sistein, yuksek dozlarda bulantı, kusma, ishal, alerjik reaksiyonlar, duşuk kan basıncı, kalp atım duzensizliği, solunum sorunları ve hatta olume neden olabilir. Goğus ağrısı icin alınan nitrogliserin ile birlikte intravenoz N-asetil sistein şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Sistein ve diğer amino asitlerin idrar ile cok fazla kaybedilmesine yol acan, bobrek hastalığı olan sistinuri rahatsızlığı mevcutsa sistein takviyeleri kullanmaktan kacınılmalıdır. Bazı receteli ilaclar da, sistein takviyesinin yuksek dozları ile etkileşimde bulunabilir, bundan dolayı başka ilaclar kullanılıyorsa, sistein takviyesine başlamadan once doktora danışılmalıdır.