Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sistein Nedir ? Sistein Ne İşe Yarar ?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kukurt ihtiva eden amino asit olan sistein, tum vucutta cok sayıda proteinde bulunmaktadır. Vucudunuz metionin amino asidinden sistein uretebilir. Sistein, aynı zamanda pek cok yuksek proteinli gıdalarda veya NAC olarak da bilinen N-asetil-L-sistein, biciminde besin takviyesi olarak bulunabilir. NAC’nin ceşitli sağlık faydaları vardır ve gluthione olarak bilinen bir antioksidan uretilmesine yardımcı olabilir. Sistein ne demektir ? Sistein Ne işe Yarar ?
Sistein Nedir ?

Tum proteinler amino asit adı verilen basit bileşenlerden oluşmaktadır. Sistein (NAC) vucut tarafından uretilen veya dışarıdan bazı besinler vasıtasıyla alınan bir amino asittir. Bu amino asitin bazı fizyolojik rolleri vardır.
sistein-nedir-sistein-ne-ise-yarar-5e934a4c42eb2.jpg
Sistein
Kişinin diyeti yeterli miktarda B6, B12 ve folik asit icermiyorsa vucut sisteinin uretiminde problem yaşayabilir. Bu aminoasit gluthione adı verilen antioksidanın uretiminde onemli rol oynadığı icin eksikliği bu antioksidanın da azalmasına sebep olabilir.
Gluthione vucudun hucre zarına ve DNA’ya zarar verebilen, zararlı bileşikler olan serbest radikallerle mucadele etmesine yardımcı olarak guclu bir antioksidan gorevi gorur. Antioksidan roluyle, gluthione de, kalp hastalığı ve kanser gibi sağlık sorunlarının yanı sıra, yaşlanma ile mucadelede yardımcı olabilmektedir.
Bazı araştırmacılara gore dışarıdan gıda takviyesi olarak alınmasının da ayrıca faydaları vardır.
Sistein Ne İşe Yarar ?

NAC, Tylenol gibi ilaclarda bulunan asetaminofenin doz aşımı olan insanlarda karaciğer tahribatını onlemek veya azaltmak icin intravenoz olarak kullanılabilir. Gluthione karaciğer detoksifikasyona yardımcı olur ve kurşun, cıva ve kadmiyum gibi metalleri bağlayabilir. Bu amino asit aynı zamanda akciğerlerdeki mukusta bulunan proteinleri parcalayabildiği icin bronşit ve diğer solunum komplikasyonlarını tedavi etmek icin yararlı olabilir. Ancak kanıtlar tutarsızdır.
NAC, anjin, grip, akut solunum gucluğu sendromu ve HIV / AIDS gibi durumların tedavisinde de yararlı olabilmektedir. Sınırlı bulgular, Sistein’in Sjogren sendromu, astım, kistik fibrozis ve amfizem belirtileri azaltmaya yardımcı olabileceğini gostermektedir. Aynı zamanda, kolon kanserini, sigara icenlerde akciğer kanserini, katarakt ve makula dejenerasyonunu onlemeye yardımcı olabilir, doğurganlık ve iyi kolesterolu artırabilir.
Sistein Hangi Besinlerde Bulunur ?

Bu amino asit vucut tarafından metionin amino asitinin kullanılmasıyla uretilmektedir. NAC hali olarak bulunmaz. Aşağıdaki yuksek protein icerikli besinlerde bulunmaktadır:
Tavuk Ordek Domuz eti Et Yoğurt Yumurta sarısı Ricotta peyniri Suzme peynir Kırmızıbiber Sarımsak Soğan Brokoli Yulaf (Musli) Buğday tohumu NAC olarak dışarıdan sprey ve solusyonlar şeklinde receteli olarak alınabilir. Topikal solusyon, toz ve tablet ya da kapsul formları recetesiz olarak kullanılabilmektedir.
Sistein Ne Kadar Alınmalı ?

Gıda takviyesi olarak alınan NAC’ın dozu yetişkinlerde tedaviye gore değişmektedir. Cocuklara doktor tarafından onerilmedikce kesinlikle verilmemelidir. En doğru dozu ancak bir doktor soyleyebilir. Aşağıdaki durumlar dozun seviyesi hakkında bilgi vermektedir:
Tylenol zehirlenmesinde NAC serum veya ağız yoluyla verilmektedir. Asetaminofen zehirlenmesi tehlikeli bir durumdur ve mutlaka acil servise gidilmesini gerektirir. NAC dozajı zehirlenmeye gore ayarlanır. Gogus hastalıklarında veya kronik bronşit tedavisinde yetişkinlere onerilen miktar gunde 2 defa 200 mg seviyesindedir. Kronik obstruktif pulmoner hastalığında ise gunde 2 defa 600 mg kadar verilebilmektedir. Genel sağlık ve antioksidan koruması icin gunluk tavsiye edilen miktar 500 mg seviyesindedir. Ayrıca bu gıda takviyesi alınırken B vitamini iceren bir multivitamin takviyesi alınması da onerilmektedir.
Sistein Eksikliği

Sistein eksikliği serbest radikallerle savaşma yeteneğini azaltabilir ve bağışıklık sisteminin zarar gormesine neden olabilir. Oldukca nadir olsa da, metionin, vitamin B6 ve B12, folik asit, s-adenozil metionin ve sisteini yetersiz miktarlarda tuketen vejetaryenlerde bu amino asitin eksikliği olabilir.