Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sırtınızı yaslayacağınız birilerine ihtiyacınız olabilir

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kendinizi şuphe, yalnızlık ve endişeye karşı savunmak icin destek alın. Dunyayla ilişkinizi kesmeyin.
Kucuk cocuklarıyla evde kalan annelerde depresyon riski daha yuksektir. Bunun en onemli nedenlerinden biri, dış dunyadan kendini soyut­lamaktır. Başka bir yetişkinle konuşmadan ge­cen uzun saatler ve kucuk bir bebeğin bitip tu­kenmeyen isteklerini karşılamaya calışmak ruh­sal sağlığınızı bozabilir. İşlerin bu noktaya gel­memesi gerekir.
İnsanların kucuk topluluklar halinde yaşadı­ğı ve birbirlerine yardım ettiği 150 yıl oncesini duşunun. Geniş bir ailenin tum fertleri aynı evi paylaşmıyorlarsa da birbirlerine cok yakın otu­ruyorlar ve işleri aralarında boluşuyorlar, hasta­larla ilgileniyorlar ve cocuk bakımında yardım­cı oluyorlar. Kocalar ve babalar ahırda, tarlada ya da evin altındaki dukkÂnda calışıyorlar ve oğlende yemeğe eve geliyorlar. Genelde etrafta konuşacak ve bilgi edinilecek arkadaşlar, kız kardeşler, anneler, teyzeler gibi yakın başka ka­dınlar da oluyor.
Şimdi bir de modern anneyi bununla kıyasla­yın. Yakınlarda bir aile uyesi olabilir ama muh­temelen kapı komşusu değildir. En yakın akraba binlerce kilometre otede olabilir. Arkadaşları calışan ve farklı hayat tarzları olan kadınlardır. Komşularını tanımıyordur. Tamsa bile coğu, gun boyu evde değildir. Kimsenin onu tanımadığı buyuk alışveriş merkezlerinde alışverişini ya­par. Sabah kocasını işe uğurladıktan sonra ak­şam o donene kadar konuşacak bir insan bula­mayabilir.
Anneliğin bu ilk evrelerindeki sorunları ra­hat atlatabilmek icin hayatınızı ilk omektekine benzetmeye calışın. Kendinize farklı ihtiyacla­rınızı giderecek insanlardan oluşan bir destek sistemi kurun. Yaslanabileceğiniz arkadaşları­nızın olması, bir anne olarak hayatınızı daha ko­lay, eğlenceli ve değerli kılacaktır.
Yaşadığınız cevrede başka kaynaklar da var­dır. Bir goz atın ve deneyin. Bir grup size uymaz­sa bir başkası uyabilir. Anne-bebek programla­rına yazılmak, bebekli diğer kadınlarla tanışma­nın diğer bir yoludur. İş arkadaşlarınızdan anne olanlarla da boyle bir ilişki kurabilirsiniz. Kim bilir, belki yuruyuşlerinizden birinde birkac so­kak otede yaşayan bir anneyle tanışırsınız.
Annelik değerlerinizi ve bazı diğer ilgilerinizi paylaşan, yanında rahat hissedebileceğiniz birini bulduğunuzda arkadaşlığınızı surdurmek icin biraz daha caba gosterin. Sabah birlikte bir yuruyuş ya da bir oğle yemeği planlayın. Bir grup bazı ihtiyaclarınızı giderirken diğer arkadaşla­rınız da farklı durumlarda destek verecektir.
Anneniz, kayınvalideniz ya da diğer aile uye­lerinin gruptaki yerini kucumsemeyin. Her ko­nuda anlaşamasanız da sizi ve bebeğinizi cok sevdiklerinden emin olun. Eğer hepiniz, bazen fikir ayrılığına duşeceğiniz konusunda hemfi­kir olursanız, birbirinizden bir şeyler oğrenebilirsiniz. Pek cok kadın kendileri cocuk sahibi olduğunda anneleriyle ilişkilerinin daha derin­leştiğini fark etmişlerdir.
Destek grubunuzda isterseniz kitap, dergi ve internet sitelerine de yer verebilirsiniz. Sorumlu anneliğe destek veren kitaplar icin cevirimici La Leche League kataloguna goz atabilirsiniz. 3 harika annelik kitabı bulunmaktadır: Annelik (Mothering), La Leche League Yeni Başlayan­lar (New Beginners) ve Baby Talk. Unutmayın okuduğunuz her şeye inanmak ya da kabul et­mek zorunda değilsiniz. Ozellikle internette ya­zılanları dikkatli okuyun. Bebeğinize zarar ve­receği şuphesi uyandıran kitap, dergi, internet sitesi, sohbet odalan ve e-posta listelerinden uzak durun.
Anneliğe alışmak zordur. Hayatınızda buyuk bir değişimdir. Bir destek sistemi, değişiklikle­rin ustesinden gelirken size cok yardımcı olacaktır.