Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Probiyotik Yoğurdun Faydaları Var Mı?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Hem ulkemizde hem de Avrupa ve Amerika’da sıkca reklamı yapılan probiyotik yoğurdun faydaları hakkında tartışmalar suruyor. Probiyotik urunlerin vucuda bir zararı olmadığı biliniyor ama probiyotik eklenmiş bir yoğurdun ne kadar faydası olduğu gercekten merak konusudur.
Probiyotikler normalde vucudun sindirim sisteminde zaten bulunan bakterilerdir. Kotu niyetli bakterilerin iyi niyetlilere oranla sayılarının artması ve sindirim sisteminde problemlere yol acması teorisiyle yola cıkarak yoğurtlara iyi bakteri eklenerek bu sizi iyileştirir demek tamamen reklamcılık kokmaktadır. Ozellikle Amerika’da probiyotik iceren urunlere artan talep yuzunden bir cok gıda takviyesi ureten firma bu pazara girdi. Fakat bu tur takviyeler icin Amerika’da sağlık bakanlığı tarafından bir kontrol uygulanmamaktır.
[h=2]Probiyotik Yoğurt Faydalı Mı?[/h] Probiyotiklerin faydaları hakkında da yeterli miktarda tatmin edici bir araştırma yoktur. Normal bir yoğurtda zaten bahsi gecen “iyi bakteriler” vardır, yani ozellikle probiyotikli yoğurt almanın yararı olup olmadığı soru işaretidir. Dannon firmasına ait Activia yoğurdunun “duzenli olarak 2 hafta boyunca gunluk tuketildiği takdirde sindirim sistemini duzenler” sloganı kandırmaya yonelik bir pazarlama taktiği goren bir hukuk firması, Kalifornia’da Dannon’a dava acmıştır. Dannon ise urunlerine ait yapılan bilimsel araştırmaları gostermiş ve probiyotik yoğurdun faydalı olduğunu iddia etmiştir.
Doğal yapılmış bir yoğurdun zaten vucuda faydaları vardır. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya gore her gun bir kase yoğurt yiyen ve kalori alımını bir miktar azaltan kişiler ciddi şekilde zayıflamış ve karın bolgesini normal diyetlere gore daha kolay eritmiştir. Yoğurt yediğiniz zaman kalsiyum yağ hucrelerine daha az kortisol salgılamasını soyler ve yoğurdun icindeki amino asitler de yağ yakımını hızlandırır. Yoğurt vucudun asitik dengesini kontrol eder ve mantar hastalıklara karşı savaşır. Mantar ve bakteriler asitik ortamları sevmezler. Probiyotik yoğurtlarda adı surekli kullanılan Lactobacillus acidophilus bakterisi zaten normal yoğurtda olan bir bakteridir. Eskiden kadınların vajinal enfeksiyonlardan kurtulmak icin o bolgeye yoğurt surduklerini hatırlatmak yarar var.