Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Organik gıdalar neden pahalı?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Organik gıda demek yetiştirilirken ne bir ilac ne de bir kimyasal gormemiş, tamamen doğal yollarla yetişmiş sebze ve meyveler demek. Bu da bitkilerin daha uzun surede ve az yetişmesi anlamına geliyor. Sonucta emek te maliyet te artıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme hayali kuruyorsanız kesenin ağızını acmak zorundasınız.


Organik beslenmek son 10 yılın yukselen trendi. Daha onceleri kimse bu konuya dikkat etmiyordu. Ancak şimdilerde her şeyin organik olanı makbul ve normal fiyatların en azından yarısı kadar daha pahalı. Şimdi organik gıdaların bu kadar populer olmasının altında yatan nedenlere yakından bakalım.


• İnsanların kimyasal maddelerin ve zirai ilacların ne denli zararlı olduğunu anlaması
• Organik yetiştirilen gıdaların cok daha lezzetli olması
• Organik gıdaların tarım alanlarına ve cevreye zararsız olması
• Marketlerin organik urunlerden daha fazla kar elde etmesi
• Medyanın bu konuda daha duyarlı olması ve insanların konu hakkında bilinclenmesi
Şunu kabul edelim ki sebze ve meyve gibi sağlıklı gıdalar (hele bir de organiklerse) hamburger, pizza gibi sağlıksız besinlere oranla cok daha pahalı. İşte bu nedenle de gelir seviyesi duşuk insanlar, daha yuksek gelirlilere gore daha kilolu. Cunku daha once de soylediğimiz gibi sağlıklı beslenmenin temeli olan organik gıdalar, duşuk gelirlilerin menulerinin yıldızı olan makarna, peynir, ekmek gibi yiyeceklerden cok daha besleyici. Ustelik kas yapımının da olmazsa olmazı.
Kas yapmak icin bir spor salonuna gittiğinizi duşunun. Antrenorunuz once sizi bir dizi testten gecirir. Ardından size uygun bir egzersiz programı hazırlar. Son olarak da buna uygun bir beslenme diyeti elinize tutuşturur. Bu diyette işte soylediğimiz tum bu sağlıklı besinlerden kilo kilo yemeniz soylenir. Ancak yemek işine bu kadar fon da ayıramıyorsunuz. Peki o zaman ne olacak? Sağlıklı bir diyet icin organik gıdalar yemek şart mı? Bu sorunun yanıtını gelin birlikte yanıtlayalım.
[h=2]Sağlıklı bir diyet icin organik gıdalar yemek şart mı?[/h]Sağlıklı beslenmek vucudumuzun ihtiyacı olan besinleri ne eksik ne fazla almak demek. Ustelik bunu da olabildiğince zararsız yollarla yapmak zorundayız. Orneğin vucudumuzun ihtiyacı olan proteini hayvansal gıdalar yerine soya, tofu ve kenevir gibi bitkisel olanlardan almamız cok daha yararlı. Bu da bizi yine organik besinlere geri getiriyor. Cunku vucudumuza giren tum maddeler oyle ya da boyle sağlığımızda izler bırakıyor. Kimyasal ve zirai ilaclar kullanılarak yetiştirilmiş gıdalar tuketilince bu maddelerin kalıntıları bağırsaklarda emilip vucudun farklı bolgelerinde sorunlara neden oluyor. Orneğin kanser riskini arttırıyor ya da ilerleyen nesillerde farklı sorunların oluşması riskini arttırıyor. Yani kısaca organik besinlerle beslenmek, ilac kullanılarak yetiştirilen gıdalarla beslenmekten cok daha faydalı.
[h=3]Kendi kendimize organik besinler yetiştirebilir miyiz?[/h]Organik gıdalarla beslenmenin onemini iyice oğrendik. Tabii aynı zamanda bu urunlerin daha maliyetli olduğunu da. Peki durumumuz organik beslenmeye yetmiyorsa o zaman ne yapmalıyız? İşte size kendi kendinize organik besinler yetiştirmenin yolu.
Bunun icin oncelikle bitkilerinizi yetiştirebileceğiniz doğrudan ışık almayan, ancak aydınlık bir yer bulmanız gerekiyor. Balkonlar bunun icin uygun alanlardır. Ancak kış aylarında odaların pencere onleri de uygun olabilir. Şimdi duşunun ve bitkilerinizi koyabileceğiniz uygun bir yer bulun. Ardından buyuk bir saksı veya leğen alın. Bu saksının icini hazır organik tarıma uygun toprakla bir guzel doldurun. Toprağın nemli olmasına dikkat edin. Daha sonra da organik pazarlarda bulabileceğiniz sebze fidelerini birer karış aralıklarla dikin. Sonra uzerlerine biraz daha su dokun. Ancak gereğinden fazla sulamak bitkileri oldureceğinden fideleri aldığınız yere nasıl sulanması gerektiğini mutlaka sorun. Son olarak da işi zaman bırakın. İşte size organik domatesler, salatalıklar, biberler. Tum menunuzu karşılamasa da bunlar az da işinizi gorur.