Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Organik gıdalar guvenilir mi?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Organik tarım fikrinin dunyada başlaması 20. yuzyılın başlarına denk geliyor. Gunumuzdeyse organik gıdalar epey populer. Hele de pazardan, marketten aldığımız bircok yiyeceğin hormonlu olduğunu duşunursek organik gıdalara olan talep her gecen gun artıyor. Tabii organik gıdaların fiyatı da oyle.
Meyve, sebze, et, sut, işlenmiş yiyecekler. Organik gıdalar bunları kapsıyor. Gectiğimiz yıllarda tum dunyada etkisini gosteren deli dana, şap gibi hastalıklar da hepimizi guvenilir organik gıda tuketmeye yonlendiriyor. Yapılan anketlere gore insanların organik beslenmeyi istemesinin nedenleri şoyle:
• Gıdalara dokulen bocek zehirlerinden kacınmak
• Taze gıdalarla beslenmek
• Sağlıklı olmak
• Genetiği değiştirilmiş besinler tuketmemek
Yine organik gıdaları tuketmek isteyenlerin en gecerli nedenlerinden biri organik gıdaları guvenilir bulmaları. Organik gıdaları tuketenler organik gıdaların ilacsız ve daha sağlıklı olduğunu duşunuyor. Aslına bakarsanız bu duşunce yanlış. Cunku organik gıdalar da kimyasal madde iceriyor ve doğal olan her şey tamamen guvenilir olmuyor. Yaşayan organizmaların icindeki tum molekuller doğal kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya cıkıyor. Bu doğal kimyasalların bulunduğu organik gıdalara ornek verelim: kahve, biber, mantar, elma, patates, hindistancevizi, kereviz, havuc. Hatta bu besinlerin icinde doğal yollarla bulunan kimyasallar kanser riski bile taşıyor.
[h=2]Organik gıdalar[/h]

Organik nedir, tam olarak biliyor muyuz? Aslında eskiden yaşayan her organizma organik olarak tanımlanıyordu. Ama kirlenen dunyayla birlikte organik sozcuğunun tanımı da değişti. Artık sadece hicbir yapay etkene maruz kalmadan yetişmiş gıdalara organik diyoruz.
[h=2]Organik gıdalar mı, ilaclı tarım mı?[/h]

Organik tarım tabiri 1942’de ortaya atıldı. Tanıma gore laboratuvarlarda kimyasallar katılarak uretilen urunlerin bulunduğu gıdalar organik değildir, kendi doğal ortamında doğal şartlar altında buyuyen gıdalar organiktir. Şimdilerde de organik tarım yapanlar arasında tanım hala değişmedi. Doğal yollarla buyuyen gıdalar organikken, ceşitli kimyasallarla ilaclanan urunler organik değil. Organik bize her ne kadar iyi gorunse de size organik gıdalar hakkında şaşırtıcı bir bilgi verelim. Dunyada en tehlikeli zehirli maddeler doğal olanlar. Ve organik gıdalarda bu zehirli maddelerin yaşama ihtimali var.
Orneğin organik tarımda coğunlukla kok zehri kullanılıyor. Bu zehir balıkları oldurebilecek kadar tehlikeli, ustelik de Parkinson hastalığıyla bağlantısı var. Diğer bir madde de piretrin. Bu da genellikle hasat zamanı kullanılıyor ve insanda nefes sorunlarına yol acabiliyor.
Organik gıdaların da organik olmayanların da kendilerine has ozellikleri var. Ama organik gıdalarda daha az kimyasal madde kullanıldığını soylemek doğru olur. Bu nedenle organik gıdalarda doğal zehirlerin, boceklerin daha fazla olacağı da doğru.
Organik gıdalarda zirai ilaclar ya da sentetik urunler kullanılmıyor. Bu meyve ve sebzelerin coğalması icin doğal biyokimyasal enerji var. Organik gıdalar hakkında araştırmalar da yapılmış. Ama sadece memnuniyetin olduğu maddeler değerlendirilmiş. Bir de organik ve organik olmayan gıdaların icinde bulunan maddelerin neredeyse aynı etkiye sahip olduğu gorulmuş. Kısacası organik gıdaların daha guvenilir olduğunu kanıtlamamız icin daha fazla araştırmaya ihtiyac var.
Peki şimdi kafamız karıştı, ne yapalım? diyenler olabilir. Organik gıdalardan tatmak istiyorsanız ve bunun icin paranız da varsa evet yiyin. Ama organik gıdaları tuketmeyi bir gereklilik olarak gormeyin. Yiyeceğiniz bir şeyde bakacağınız ilk ozellik sağlığınızı nasıl etkilediği olmalı. Beslenme alışkanlığınıza olumlu bir etki yapıyorsa organik ya da organik olmaması pek de fark etmiyor.