Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nişe ile bastık

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Gaziantep'de hazırlanan bazı kolay tatlılardan biri nişe ile bastık calmak. Antep'de bu tur tatlıların yapılması ifadesi icin "calmak" fiili kullanılır. Mesela "nişe ile bastık calmak", "kuymak(*) calmak" gibi. Genelde oğlen kofte yapan hanımlar koftenin arkasından yaparlar.

Nişe nişasta demek, bastık ise pestil oluyor. Pekmez ile yapılan bu tatlının tadı bastığa benziyor, cevizle yiyince de cevizli sucuğa. Nişasta ve uzum pekmezi kullanılarak nişe ile bastık yapılmış oluyor. Ben ona doğal puding diyorum. Pekmez yemek isteyenler icin guzel bir alternatif. Ben şahsen ağzımı yakacak derecede sıcakken yemeyi seviyorum. Ama tabi biraz ılıyınca veya iyice soğuyup joleleşince de tuketebilirsiniz.

(*)kuymak: Telaffuzunda k harfi yumuşar ve guymak olarak soylenir. Genelde yeni bebek doğduğunda yapılır. Un helvası diyebiliriz, bir gun onu da deneyip tarifini yayımlamak istiyorum.

Malzemeler (1 kişilik)

  • 1 kupa (250 ml) su
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
  • 2-3 yemek kaşığı uzum pekmezi (miktarı kendinize gore değiştirebilirsiniz)
  • Ceviz veya fıstık (ceviz oneririm)

Hazırlanması:

  • Derin bir tavaya suyu koyun, nişastayı ekleyip suyun icinde karıştırarak eritin.
  • Tavayı ocağa alın ve uzerine pekmezi ilave edip surekli karıştırmaya devam edin.
  • Kaynamaya başlayıp kıvamı yoğunlaşınca altını kapatıp kaseye aktarın.
  • Ceviz veya fıstıkla susleyip servis edin.