Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Magnezyum ve kabızlık tedavisinde kullanımı

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kabızlık, dışkının vucuttan dışarı atılışının zorlaşmasıdır. Magnezyum, cok onemli bir mineraldir ve enerji uretimi, kemik sağlığının korunması ve vucuttaki kalsiyum ve D vitamini miktarının duzenlenmesi gibi vucut aktivitelerinde onemli bir rol oynar. Magnezyum, kabızlık gibi bazı sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılabilir. Ancak magnezyum takviyeleri kullanmadan once kesinlikle doktorunuza danışın.
[h=2]Kabızlık[/h]Kabızlığın en belirgin gostergeleri arasında haftada ucten az tuvalete cıkılması, dışkının sert ve kucuk olması ve boşaltım sonrasında oluşması gereken rahatlık hissinin yerleşmemesi yer alır. Kabızlık, dışkının sindirim sistemi icerisinde cok yavaş hareket etmesinin bir sonucudur. Bu durum, yetersiz miktarda sıvı ve lif tuketiminden ya da dışkıyı dışarıya doğru atan kasların yeteri kadar guclu olmamasından kaynaklanır. Dışkının yavaşca dışarı atılması, dışkının sert ve kuru olmasına sebep olur.
[h=2]Magnezyum[/h]Yeşil yapraklı sebzeler, Brezilya cevizi, baklagiller, kaju ve tam tahıllar magnezyum bakımından zengin besinlerdir. Magnezyum, ayrıca ceşitli bicimlerde takviye olarak da alınabilir. Magnezyumun en yaygın ceşitleri, sitrat, oksit ve sulfattır. Uyku hastalıkları, kaslarda spazm ve zayıflık, endişe, huzursuz bacak sendromu ve zayıf tırnak buyumesi magnezyum eksikliğinin belirtileri arasındadır.
[h=2]Magnezyum ve kabızlık[/h]2007 yılında “Avrupa Klinik Beslenme Dergisi”nde yayınlanan bir calışmada araştırmacılar, 18-20 yaş arası 3835 Japon oğrenci uzerinde gercekleştirdikleri araştırmada su, magnezyum ve diyet lifi tuketiminin kabızlığa etkisini araştırdılar. Araştırmacılar, lif tuketimi az olan deneklerde az miktarda su ve magnezyum tuketiminin birbirinden bağımsız olarak kabızlığa katkıda bulunduğunu keşfettiler. 1996 yılında “Magnezyum Araştırmaları” adlı dergide yayınlanan bir araştırmanın sonucunda, magnezyum sulfatın ince bağırsaklarda ozmotik bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Bu durum, magnezyum sulfatın, diğer dokulardan ince bağırsaklara doğru su cektiği anlamına gelmektedir. Bu su, bağırsakların yutma hareketinin başlamasına yol acar ve dışkılama işleminin gercekleşmesine yardımcı olur. Amerikan Kanser Derneği, magnezyum sitratın da magnezyum sulfatla aynı laksatif etkiye sahip olduğunu belirtmektedir. Takviye olarak alınan magnezyum sitrat, etkisini 30 dakika-3 saat arasında gosterir. Ayrıca “Medline Plus” da magnezyum oksidin kısa sureli bir mushil olarak kullanılabileceğini ve bağırsakları hızlıca boşaltacağını belirtmektedir.
[h=2]Dikkat edilmesi gerekenler[/h]Maryland Universitesi’ne gore magnezyumun en sık rastlanan yan etkileri ishal ve mide fesadıdır. Aşırı miktarda magnezyum alınması; kusma, nabızda azalma, sersemlik,diğer minerallerde eksiklik ve şiddetli duşuk tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol acabilir. Maryland Universitesi ayrıca kalp ve bobrek hastalarının herhangi bir magnezyum takviyesi almadan once bir doktora danışması gerektiğinin altını cizmektedir.