Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kulağınıza Su mu Kaçtı?

Fatih

New Member
Katılım
6 Tem 2019
Mesajlar
23
Denizde ve havuzda kulağınıza kaçan suların orta kulak iltihabına neden olabileceğini hiç düşündünüz mü? Kulak sağlığınızı ihmal etmeyin, kirli ve temizlenmemiş havuzlardan uzak durun.

Dış kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan tünel şeklindeki kısımdır. Bu yolun dış kısmında bulunan derinin içerisinde, kulak akıntısını oluşturan özel salgı bezleri ve tüyler bulunur. Bu salgı ve tüyler, dışardan gelen tozu ve yabancı maddeleri tutar ve kulağın içine doğru girmelerini önler. Böylece kulağın hassas mekanizmasını korur. Dış kulak yolunda kurumuş birikintiye "buşon (kulak kiri)" adı verilir. Kulak kiri aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez, halk arasında böyle isimlendirilmiştir. Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu su tabakası oluşturduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, kuru ve kaşıntılı bir kulağa sebep olur.

Kulak salgısı normalde dışarı atılmasına rağmen bazı durumlarda kulakta birikerek tıkanıklığa yol açabilir.

Dış kulak yolunda darlık nedeniyle buşonun dışarı atılamaması durumunda,
Kulak salgısı koyu olan kişilerde,
Tozlu ortamda çalışan insanlarda,
Denize girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi durumunda,
işinin kulağını temizlemek için yabancı cisim sokması veya salgının dışarıya atılmasına engel faktörler nedeniyle bu akıntı birikebilir ve dış kulak yolunu tıkayabilir.
Kulak, kulak çöpü, anahtar, bükülmüş kağıt mendil gibi cisimlerle temizlenmeye çalışıldığında, mevcut kir iç kısma, kulak zarına doğru itilir.Çok ince ve hassas olan dış kulak yolunun derisi ve kulak zarı bu tür durumlarda kolaylıkla zedelenebilir.

"Havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucu, kulak tıkanıklığı ve kulak iltihapları olabilir. Özellikle kulak zarı delik olanlarda orta kulakta iltihaplanmaları gelişebilir. Dış kulak yolunda normal olarak bulunan kulak salgısı havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şişer ve dış kulak yolunu kapatır. Mikropların üremesine elverişli ortam oluşturur ve böylece bakteriler veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açar. Bu durumda genellikle tıkanıklık ile birlikte kulak önünde, basma ile oluşan ağrı, akıntı ve şişlik oluşabilir. Bu durumda mutlaka su ile temastan kaçınılmalı ve bir KBB uzmanıyla görüşülmelidir. Bu nedenle;

Havuza veya denize dalma öncesinde kulaklar bir KBB hekimi tarafından kontrol edilmeli,
Temizliği iyi olmayan deniz ve havuzlardan uzak durulmalı,
Kulaklarına tüp takılmış olanlarda veya müzmin orta kulak iltihabı gibi kulak zarının delik olduğu durumlarda daha dikkatli olunmalı. Vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanılmalı,
Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalı,
Derine dalındığında oluşan basınç değişiklikleri, kulak burun boğaz bölgesinin herhangi bir yerinde bulunan enfeksiyonların diğer komşu bölgelere de yayılmasına yol açabilir.
Dalma sırasında meydana gelen basınç değişikliği vücut tarafından ayarlanamaz ise barotravma dediğimiz olay meydana gelir. Bu durumda kulak zarında basit kanamalardan kulak zarı yırtılmaları, orta kulak enfeksiyonları, hatta iç kulak ve denge sistemi hasarına kadar değişik sorunlara yol açabilir.
Sinüslerde problem varsa da şiddetli ağrı veya sinüzite neden olabilir .
Kulak tıkanıklığı olduğu zaman hiç bir zaman temizlemeye çalışılmamalı. Öncelikle bir KBB uzmanının muayenesi ve tıkanıklığın gerçekten kulak kirine bağlı olup olmadığı belirlenmelidir. Dış kulak yolunun en derin kısmında kulak zarı bulunur. Kulağı temizlemek için kullanılacak herhangi bir cisim kulak salgısını kulak zarına doğru itebileceği gibi kulak zarına da zarar verebilir. Buşon saptandıktan sonra yapılacak tek şey onu çıkarmaktır. Özel aletler ile temizleme, aspiratör ile vakumlama, su ile yıkama gibi yöntemlerle kulak temizlenebilir. Bu yöntemlerin hangisinin kullanılacağı, dış kulak yolunun ve buşonun durumuna göre KBB uzmanı tarafından karar verilir."

"Su ile yıkamanın tek dezavantajı kulak zarının delik olduğu durumlarda orta kulağa zarar vermesidir.Dış kulak iltihaplarında da uygulanması sakıncalı olabilir bu yüzden kulak temizliği periyodik olarak yapılan bir işlem değildir. Ne zaman kulak tıkanıklığı yapacak duruma gelirse o zaman kulak temizlenir. Kulak yolunun temizlenmesi alışkanlık yapar inanışı yanlıştır. Kulakları temizlemenin alışkanlıkla ilgisi yoktur ve bu inanış, ellerimi yıkamayayım yoksa tekrar kirlenir demeye benzer."
 

Linux

Administratör
Katılım
10 Eki 2022
Mesajlar
6
Bilgi için teşekkürler.