Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kreatin Yuklemesinin Tehlikeleri Nelerdir?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kreatin Amerikalıların yılda 4 milyon kilogram oranında kullandıkları populer bir gıda takviyesidir. Ozellikle vucut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler sıklıkla kreatin takviyesi almaktadır. Kreatin bir amino asittir ve vucut tarafından uretilmektedir. Et ve balık tuketilerek de az miktarlarda almak mumkundur. Bir cok sporcu bu amino asidi takviye olarak almanın daha yararlı olduğuna inanmaktadır. Tıbbi araştırmalar ve makalelerde ise bazı goruş ayrılıkları vardır. Bu amino asidin gıda takviyesi olarak tuketmenin beyine yararı bile olduğunu soyleyenler var. Bir araştırmaya gore hafıza problemlerine bile iyi geliyor.
Kreatin vucut icindeki kas dokusunda fosfokreatin olarak depolanır. Ağırlık kaldırma gibi yoğun egzersizler sırasında, kaslara ekstra enerji sağlar. Araştırmalara gore antreman performansını arttırmakta ve antreman sonrası toparlanma surecini hızlandırmaktadır. Bazı makalelere gore de kemiklerin mineral yoğunluğunu arttırdığı icin kas dokusunun buyumesini hızlandırmaktadır. Tabi bu bağlamda kemiklerin kırılma riskini de azalttığı iddia edilmekte.
[h=2]Kreatin Yuklemesi Nasıl Yapılır ?[/h] Kreatin takviyesi, ilki yukleme fazı olan iki aşamada tuketilir. Maryland Universitesi Tıp Merkezine gore, yukleme aşamasında gunde 5 gramlık artışlar ile toplam 20 ila 25 gram kreatin alınmalıdır. Tum yukleme fazı yedi gun kadar surer ve gunluk 5 gram ya da daha az dozun alındığı bakım fazı bunu takip eder. Kreatinin nispeten yuksek dozlarda tuketilmesi sağlık riskleri oluşturabilir ve bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir.
Bodybuilding.com sitesine gore bir kişi vucut ağırlığının %8’inin gramajı kadar kreatin almalıdır. Yani 100 kg ağırlığındaki bir sporcu gunde 8 gram tuketmelidir. Yine bu siteye gore surekli takviye olarak almanın herhangi bir sakıncası yok. Bu biraz iddialı bir acıklama gibi gelebilir fakat bu takviye uzerinde o kadar fazla pozitif yorum ve araştırma var ki insanın gercekten inanası geliyor.
[h=2]
kreatin-yuklemesinin-tehlikeleri-nelerdir-5e934a6b2932e.jpg
[/h] [h=2]Kreatin ve Yan Etkileri[/h] Kreatin yuklemesi sırasında yan etki olarak, mide rahatsızlığı, kramp, ishal ve mide bulantısı gorulebilir. Yuklemenin en yaygın yan etkisi kilo alımıdır. Bu durum vucuttaki suyun korunması icin vucudun tepkisi nedeniyle oluşmaktadır. Eğer yukleme aşamasında su alımını artırmak istemezseniz, susuzluk riski ile karşı karşıya kalırsınız. Kreatin bobrek fonksiyonlarında bozulmaya neden olduğundan, zaten bobrek hastalığı bulunan kişiler tarafından kesinlikle kullanmamalıdır.
[h=2]Aşırı Tuketim[/h] Kasların doygunluk noktasına geldiğinde, onerilen dozdan daha fazla kreatin alınması daha iyi sonuclara yol acmayacaktır. Aynı zamanda tehlikeli de olabilir. Maryland Universitesi Tıp Merkezine gore, cok fazla kreatin (Altı hafta boyunca gunde 10 gram) tuketen en az bir kişide, bobrek yetmezliği ve rabdomiyolize (Kas dokusunda bozulmaya neden olan bir durumdur) yol acar. Yukleme fazı daha uzun suren bir kişide normal yukleme aşaması suresinden daha uzun sure alınan kreatinin buyuk dozlarda tehlikeli olabileceğini kanıtlamaktadır.
[h=2]Etkileşimler[/h] Bazı ilaclar kreatin takviyesi ile etkileşime girebilir. Maryland Universitesi Tıp Merkezine gore non-steroid anti-inflamatuar, diuretik, Tagamet ve Probenicid gibi ilaclar kullanan kişilerin kreatin takviyesi kullanmamalıdır. Kafein ve efedra da aynı zamanda kreatinin yararlı etkilerini yok edebilir ve ayrıca susuzluk riskini artırabilir. Doktorunuz kreatin takviyesi başlamanızı onermeden once kullandığınız tum ilaclar, otlar ve diğer takviyeleri bilmelidir.