[h=2]Katmer Poğaça Tarifi İçin Malzemeler[/h]Bardak ölçüsü Su bardağı 200 ml
Çay bardağı 125 ml
Çay bardağı 125 ml
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1, 5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta akı hamuruna (Sarısı üzerine)
- 5, 5 – 6 su bardağı un (undan una ölçü değişe bilir)
- Aralarına sürmek için oda ısısında tereyağ veya margarin
- Yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- Çörekotu
- Susam
- Haşhaş
- İlk olarak ılık su, ılık süt, şeker ve mayayı ekleyip karıştıralım.
- Tuz, sıvı yağ ve yumurta aklarını ilave edip karıştıralım. Unu kontrollü ekleyerek yoğuralım.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edeceğiz. Hamuru hemen 10 bezeye ayıralım.
- Unladığımız zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
- Üzerine bolca tereyağ sürelim. hamurları açıp üst üste dizelim.
- En son açtığımız hamuru yağlamadan en üste koyalım.
- Elimizle bira bastırarak genişletelim.
- Oklava veya merdane yardımıyla büyüterek açalım. Yaklaşık büyük boy yuvarlak fırın tepsisi boyutu kadar. İlk olarak 4 eşit parçaya keselim. Her bir parçayıda 6 eşit parçaya keselim. Toplamda 24 poğaça elde edeceğiz. Poğaçaları geniş tarafından sarmaya başlayalım. Kendimize hafif çekerek saralım.
- Bütün pohaçaları hazırlayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
- Üzerine yumurta sarılarını sıvı yağ ile karıştırıp sürelim.
- Üzerine çörek otu susam veya haşhaş serpip 20 dakika tepsi mayası yapalım.
- Önceden ısttığımız 180 derece fırında yaklaşık 35 -40 dakika pişirelim.
- Pişme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun.
Pişirdikten sonra buzlukta saklayıp fırında ısıtıp tüketebilirsiniz lezzetinde bir değişiklik olmayacaktır