Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hiperaktivite Bozukluğu ve Yumurta

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
DEHB, ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, cocuklarda giderek daha fazla gorulen davranışsal bir sorundur. Hiperaktiviteye sebep olan etkenler tam anlamıyla belirlenmiş olmasa da bu konu hakkında ceşitli teoriler bulunmaktadır. Yumurta gibi protein bakımından zengin besinlerin hiperaktivite gorulen cocuklar icin faydalı olduğuna inanılmaktadır fakat hassasiyet ve alerji gibi diğer etkenler de cocuklarda hiperaktiviteye benzer belirtilere sebep olabilmektedir. Cocuğunuza hiperaktivite teşhisi konulduysa, yumurta ve benzeri besinlerin tuketiminin cocuğunuzun sağlığı uzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini bir diyetisyene danışın.
[h=2]Hiperaktivite[/h]Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Turkiye’de yaşayan cocukların yuzde 8 ile 10’u arasında gorulur bu da aşağı yukarı iki milyona tekabul eder. Hiperaktivite bozukluğu tanısı laboratuvar testleri yoluyla konulmaz, bu yuzden doktor ve ebeveynler cocuklardaki bu durumu değerlendirirken sıradışı ve yanlış davranış bicimleri uzerine hareket ederler. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle dikkat kaybı, dinleme sorunları, hareketlilik ve konsantrasyon eksikliği gibi durumlarla ilişkilendirilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğundan şuphelenilen cocuklara genellikle uyarıcı ilaclar verilerek davranışlarında gercekleşen değişiklikler gozlemlenir fakat beslenme şeklinin de cocukların davranış bicimlerini etkileyebileceğini unutmamak gerekir.
[h=2]Hiperaktivite Diyetleri[/h]Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan cocukların şekerden ve kahve, buğday gibi gluten bakımından zengin olan işlenmiş gıdalardan kacınması gerekir. Ayrıca, hiperaktivite bozukluğu gorulen cocukların beslenme planlarında taze meyve ve sebzelerle birlikte temel yağ asitleri ve protein bakımından zengin besinlerin de yer alması tavsiye edilir. Proteinler genellikle vucuttaki enerji miktarını bir dengeye oturtur ve ceşitli enzim ve hormonlar dahil bircok salgının sentezlenmesinde etkili olan temel aminoasitleri icerir. Et, balık, baklagiller, fındık-fıstık, yumurta, sut ve sut urunleri iyi protein kaynakları arasında yer alır.
[h=2]Hiperaktivite ve Yumurta[/h]Yumurta, eksiksiz bir protein kaynağıdır ve vucut tarafından sindirilmesi ve emilimi oldukca kolaydır. Yumurta proteini genellikle sindirimden sonraki iki saat icerisinde sindirilir. Ayrıca, yumurta; hucre uretimi, onarımı ve hormon sentezlenmesi bakımından oldukca onemli olan B vitaminleri, D vitamini, temel yağ asitleri ve kolesterol bakımından da oldukca zengindir. Dahası, bircok diğer protein kaynağına gore oldukca ucuzdur ve cok ceşitli şekillerde servis edilebilir. Rafadan, sahanda, haşlanmış, kızartılmış şekillerde servis edilebileceği gibi salata, ekmek ve borek-coreklere de bolca dahil edilebilir.
[h=2]Yumurtanın Yol Acabileceği Sorunlar[/h]Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulan cocukların bircoğunda ceşitli besinlere karşı hassasiyet ya da alerji gorulur. Hipersensitivite ya da besin hassasiyeti genellikle cilt kızarıklığı, yuzde şişme, astım krizleri gibi alerjiye benzer belirtiler gosterir fakat cocuklara hiperaktivite bozukluğu tanısı koyulmasına sebep olabilecek davranışsal sorunlara da yol actığı gorulmektedir. Cocuklarda gorulen besin hassasiyetinin cok buyuk kısmı (yuzde 70’inden fazlası) sut, yumurta ve fıstık gibi besinlere karşıdır. Buğday, cikolata, portakal ve gıda boyaları da geriye kalan kısmı oluşturmaktadır. Eğer yumurta ya da başka bir besinin cocuğunuzun davranış bicimine etki ettiğinden şupheleniyorsanız bu durumu doktorunuzla goruşebilirsiniz.