Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

GDO urunler ile kanser arasında nasıl bir ilişki var?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Genetiği değiştirilmiş besinler, yani GDO, laboratuvar ortamında genetik ozellikleri değiştirilmiş bitkilere verilen genel isimdir. Bu bitkilerin genetiklerinin değiştirilmesinin sağladığı bazı avantajlar bulunur. Fakat, GDO’ların bazı sağlık sorunlarına yol actığına dair iddaalar bulunmaktadır. Bazı araştırmalar, GDO’ların kanserle ilişkisi olduğunu gostermektedir fakat bu konuda yeterli araştırma yapılmamıştır.
[h=2]GDO Nedir?[/h]

GDO, bitkilerin bazı ozelliklerinin istenilen hale getirilmesi icin laboratuvar ortamında guclendirilmiş haline denir. GDO’lar kuraklık, soğuk ve bakterilere karşı daha dayanıklıdırlar. Ayrıca, besin değerlerini değiştirmek ve bazı ek besinleri dahil etmek icin bitkilerin genetikleriyle oynandığı doğrudur. Gecmişte, bu ozellikler secici yetiştiricilik yoluyla ayrıştırılmaktaydı fakat GDO’ların kullanımı bu sureci hızlandırmakta ve geliştirmektedir. Dunya uzerindeki bircok ulkede GDO’lu besin kullanımı ceşitli duzenlemelerle sınırlandırılmaktadır fakat A.B.D. bu ulkelerden biri değildir.
[h=2]GDO ve Kanser Arasındaki İlişki[/h]

Bazı araştırmacı ve bilimadamları, GDO’lu besinlerin kanser riskini arttırdığını iddaa etmektedir fakat bu konu uzerinde yeterli sayıda araştırma yapılmamıştır. 2009 yılında Gilles-Eric Seralini isimli Fransız bilimadamının yaptığı araştırmada, GDO’lu besinlerin ureme sistemi ve hormonal sistem uzerinde olumsuz etkiye yol actığına dair bulgulara rastlanmıştır. “Toksikoloji” dergisinde yayınlanan araştırmada, cok az miktarda kullanılan bitki ilaclarının bile cinsel hormonlara olumsuz etki ettiği anlaşılmıştır. GDO’lu besin kullanımı bircok ulkede yeni başlamıştır; bu yuzden, bu besinlerin olası yan etkileri uzerine bircok araştırma yapılmaktadır.
[h=2]GDO ve Kanser Uzerine Araştırmalar[/h]İngiltere Greenpeace’in 2007 yılında yayınladığı bir araştırmada, GDO’lu patateslerin laboratuvar farelerindeki kanser riskini arttırdığınadair bulgulara rastlanmıştır. Araştırmanın yayınladığı makalede, Rusya’da gercekleşen ve sekiz yıl suren bir davanın delilleri de yer almıştır. Araştırmacılar, lektin adı verilen bir protein icermesi icin genetiği değiştirilen patatesleri fareler uzerinde denemişlerdir. Bu patatesleri sindiren farelerin diğer farelere oranla daha fazla tumorle karşılaştığı ve farelerin mide ve bağırsak hucrelerinde zararlar meydana geldiği tespit edilmiştir. Fakat, hayvanlar uzerinde yapılan araştırmaların insanlar uzerinde de aynı sonucları vereceği gibi bir kanıya varmak doğru olmayacaktır. Ayrıca, bu araştırmada kullanılan lektin proteini, memeli sağlığına zararlı olduğu bilinen bir proteindir.
[h=2]GDO Uzerine Endişeler[/h]Bitkilerin genetiğini değiştirmek, her zaman istenilen sonucların alınmasına sebep olmaz. Ayrıca, başka canlılar uzerinde olumsuz etkilere de sebep olabilir. Orneğin, GDO’lu mısır, bazı kelebek cinslerinde cok ciddi oranlarda olume sebebiyet vermektedir. Ayrıca, GDO’lu besinler, bilinmeyen alerjen maddeler icerebilir ve hassasiyet sahibi kimselerde cok ciddi alerjik tepkilere yol acabilir. GDO’lu besinlerin insan sağlığı uzerindeki etkileri kesin olarak bilinmemektedir.