Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fıstıklı Borek

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Nihayet benden beklenen tarifi deneyebildim. Aslında bir kere daha denemiştim ama istediğim gibi olmadığı icin ikinci kez denemeye karar vermiştim. Şimdi bu fıstıklı borek de neyin nesi diyeceksiniz. Antep'de kalmış olanlar iyi bilir bunu. Zaten Antepliler her şeye fıstık koymayı pek sever. Ne ceviz ne fındık fıstığın tadını vermez ki. Aynı şeyi Ermenekli arkadaşım ceviz icin, Samsunlu arkadaşım da fındık icin duşunurdu. Bu gorduğunuz borekcikler de Antep'de ozellikle kahvaltılık olarak simitcilerde satılan kaymak ve fıstık iceren şekerli bir borek. Ben bunu Antep'de yaşamadığı icin bulma imkanı olmayan arkadaşların evlerinde yapabilmeleri icin denedim.
Once nasıl yaptığımı anlatayım daha sonra yorumlarımı ekleyeceğim.
İc harcını icin: 2 su bardağı sute 3-4 yemek kaşığı irmik ve şeker katarak ateşe koydum. Kaynayana kadar devamlı karıştırdım, kaynamaya başladıktan sonra bir sure daha kıvamı artması icin ateşte tuttum. Ateşten indirdikten sonra karıştırmaya bir sure daha devam edip biraz soğumasını bekledim. Diğer taraftan 50 gr kadar antep fıstığı icini robottan gecirip toz haline getirdim. (Ben kaymakla fıstığı karıştırmadım ama normalde karışık olarak yapıyorlar.) Hamur icin: Bu ice gore 6 adet milfoy hamuru kullandım.(fıstık ici biraz arttı ama keşke hepsini kullansaydım, piştikten sorna az geldi) Her bir milfoy hamurunu ikiye kesip merdane ile biraz buyuttum. Her bir parcanın ortasına bir yemek kaşığı kaymak, bir tatlı kaşığı fıstık ici koyup iki ucu uzerine katladım ve uclarından bastırarak birbirine yapıştırdım. Katlanan kısım alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizdim. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra (40 dk -1 saat olsa daha iyi olur, benim zamanım yoktu) uzerlerine yumurta sarısı surup 180 derece fırında kızarana kadar pişirdim. Gelelim yorumlarıma: Tadı guzel oldu, ama tam miktarı ayarlayamadım maalesef. Kaymağa gore fıstık ici az oldu. Fıstığı daha fazla olsa tadı daha harika olurdu. Boreği katladıktan sonra acık kalan iki kenarı eğer iyi yapıştıramazsanız piştiği sırada boreğin ici tepsiye akıyor. Acılmaması icin bir yontem de kapatma yerlerine kabarma yerlerine denk gelmeyecek şekilde cırpılmış yumurta surmekmiş.

Bu boreğin orjinalini goremek icin Burayı tıklayın

Not: Masa ortusu Antep işi.