Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

En yuksek Antioksidan iceren tropikal meyveler

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Tropik meyveler, kanser gibi hastalıklara neden olabilen serbest radikal hasarı ile mucadele eden, C vitamini, fenolik bileşikler ve antosiyaninler bakımından en iyi antioksidan kaynaklarıdır. Gıdalarda antioksidan değerlerini olcen ceşitli yontemler vardır ve kullanılan değerlendirme yontemleri bağlı olarak farklı calışmalar, farklı sonuclar sunmaktadır. Meyvenin yetiştirildiği ve hasat sonrası işleme koşullarının olduğu yerlerin iklimi gibi faktorler tropik meyvelerde de antioksidan iceriklerini etkiler.
[h=2]ARS Calışması: Kırmızı Guava ve Karambola[/h]

2005 yılında ABD Tarım Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırma Servisi tarafından yurutulen ve Amerikan Kimya Derneği Ulusal Toplantısı’nda sunulan araştırmada, Florida’da yetişen 12 adet tropikal meyvenin antioksidan iceriği, serbest radikallerin başka ture karşı temizleme etkinliğini olcen, ORAC (oksijen radikal absorbans kapasitesi) yontemi ve DPPH testi kullanılarak değerlendirilmiştir. ARS tarafından değerlendirilen tropikal meyvelerde, yuksek antioksidan kapasiteleri kırmızı guava ve karambolada tespit edilmiştir. Kırmızı guava ve karamboladan sonra, giderek azalan sıra ile beyaz guavada, kırmızı ejder ve mamey meyvelerinde en yuksek antioksidan miktarı bulunmuştur. Malezya’da Monash Universitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve 2007 yılında “Gıda Kimyası” tarafından yayınlanan başka bir calışmada ise, en yuksek birincil ve ikincil antioksidan potansiyeline sahip tropikal meyveleri belirlemek icin ceşitli olcum teknikleri kullanılmıştır. Her iki tur de onemli olmasına karşın, birincil ve ikincil antioksidanlar, serbest radikallerle farklı şekilde mucadele ederler. Bu calışmada, Malezya yetiştirilen dokuz tropikal meyve DPPH yontemi ile ve demir duşurucu aktivitelerinin olculduğu deney ile değerlendirilmiş ve guavanın, en yuksek birincil antioksidan potansiyele sahip olduğu bulunmuştur; demir şelasyonu olarak adlandırılan, farklı bir demir iyon-bağlı antioksidan ile yapılan olcumde ise, muzun en yuksek ikincil antioksidan potansiyele sahip olduğu bulunmuştur.
[h=2]İspanya Murcia Universitesi Calışması: Muz ve Tutku Meyvesi[/h]

2001 yılında “Gıda Koruma Dergisi” tarafından yayınlanan bir calışmada, Gıda Araştırmaları İspanya Bolumu, Murcia Universitesi araştırmacıları, tropik meyvelerin serbest peroksil radikallerine karşı supurucu aktiviteleri (ORAC yontemi ile olculen serbest radikal ile aynı tip) ile antioksidan iceriklerini olcmuşlerdir, ayrıca hipokloroz asit, ya da enflamasyon ile ilişkili bir oksidan olan HOCI’ye karşı supurucu aktiviteleri ile antioksidan iceriklerini olcmuşlerdir. Bu calışmada değerlendirilen meyvelerden, araştırmacılar, en iyi peroksil supurucu olanın muz olduğunu tespit etmişlerdir ve tutku meyvesinin en iyi HOCl supurucu olduğu sonucuna varmışlardır.
[h=2]Tropikal Meyve Sularından Kazanan: Acerola[/h]Lezzetli ve antioksidanlarla dopdolu tropikal bir meyve suyu arıyorsanız, acerolayı deneyin. 2009 yılında Gıda İşleme Gelişen Teknolojiler Brezilya’da Devlet Universitesi kampusunde yapılan ve Illinois Universitesi (Urbana-Ovası) Uluslararası Forumu’nda sunulan araştırmada, DPPH yontemi ile ticarileştirilmiş dondurulmuş tropikal meyve suyu konsantrelerinin antioksidan iceriği, toplam fenolik madde iceriği ve toplam antisiyanin iceriği değerlendirilmiştir. Değerlendirilen 11 dondurulmuş meyveden, acerola ozu en yuksek antioksidan iceriğini sağlamıştır. Acerolayı, dondurulmuş konsantreden yapılan şişelenmiş meyve suyu olarak veya dondurulmuş oz formunda satın alabilirsiniz.