Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Diş sağlığı icin

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Eski bir Ayurveda oğretisi olan oil pulling diş ve ağız sağlığı icin basit ve etkili bir uygulama.
Oil pulling Turkceye yağ cekmek olarak cevriliyor. İşlemin amacı sağlıklı bir diş-ağız yapısına sahip olmak. Uygulayıcıların bildirimleri oldukca ilginc. Peki nedir bu oil puling? Nasıl uygulanır?

Oil pulling en etkili olarak Hindistan cevizi yağı ile uygulanıyor. Aynı zamanda susam veya zeytin yağı ile de uygulanabilir. Eskiden kolay uretilebilir ve kolay ulaşılabilir olması nedeni ile susam yağı tercih edilirmiş. Yani ilk oil puling uygulamaları genellikle susam yağı ile yapılmış. Tabi ki bunda susam yağının antibakteriyal olması, taşıyıcı olması, omega yağ asitlerini iceriyor olması da etkili. Elbette 3000 yıl once bubileşenlerin tahlilini yapmamışlardır. Lakin bu bileşenler sayesinde ortaya cıkan sonuc susam yağını ozel kılmıştır.
Oil pulling uygulanışı acısından gayet basit bir uygulama. Sabahları ac karna 1 tatlı kaşığı yağın 15-20 dakika boyunda dişler arasında calkalanması ile yapılıyor. Yağ ağızda gargara yapılmamak sureti ile dişlerin arasından gecirilerek/emilerek ağız icinde iyice dolaştırılıyor. Ardından sadece tukurmek ve ağzı bol su ile calkalamak yeterli. Hemen ardından dişlerinizi fırcalayabilir, kahvaltı yapabilir ve ya bir şeyler icebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken birkac nokta var.
· Yağ asla gargara yapılmamalı.
· Boğaza getirilmemeli ve yutulmamalı.
· Etkili olması icin en az 15-20 dakika uygulanmalı.
· Eğer ardından diş macunu kullanılacaksa ev yapımı bir macun tercih edilmeli.
· Uygularken ac karna olunmalı. Sabah kalkar kalkmaz uygulamak en ideali.
Oil pulling uygulamasının hemen ardından dişlerinizi macun ile fırcalamak yerine karbonatlı su ile calkalayıp ardından ara ara değiştirerek, karbonat ile, cay ağacı yağı ile, karanfil yağı ile veya limon yağı ile dişlerinizi fırcalayabilirsiniz.
Neden mi yapacaksınız?
Oil pulling ağız-diş-diş eti sağlığını korumak icin onemli ve etkili bir uygulama. Ancak etkileri sadece bununla kalmıyor.
Ağzımız vucudumuza girişin en buyuk kapısı. Bu kapıdan kolaylıkla pek cok bakteri, virus ve diğer mikroorganizlamar vucudumuza giriş sağlıyor. Bu mikroorganizmalar once ağız sağlımıza olumsuz etki ediyor sonra da yutkunma reflekslerimiz ile dolaşım ve sindirim sistemimize yayılıyorlar. Oil pulling işlemi ağızda bulunan tum zararlı mikroorganizmaların ve toksiklerin yağ ile toparlanıp atılmasını sağlıyor. Boylece bu zararlı canlılar vucudumuza yayılmadan atılmış oluyorlar. İşte bu yuzden yutmamak gerekiyor. Uygulamaya ilk başlayanlar icin yanaklarda veya cenede ağrı olabilir. Uzun sğre calkalama yapamayabilirsiniz. Bunun icin yutmamak adına tukurup tekrar apzınıza yağ alıp işleme devam edebilirsiniz. Aynı zamanda alıştırmak adına sureyi ilk birkac gun kısa tutup yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
Oil pulling ile toplanan zararlı canlılar ve toksikler ağız icinden atılırken ilk olarak ağzınızda ve dişlerinize şu etkileri hissedecek ve goreceksiniz:
· Dişlerde beyazlama
· Diş eti kanamalarında sonlanma
· Eğer dişeti renklerinde bozukluk varsa, duzelme
· Tartarların yavaş yavaş yokolması
· Damak tadının yerine gelmesi, tatları cok daha iyi hissetme.
Ve oil pulling sevdalıları zamanla sinuzit-migren ağrılarının azaldığını ve hatta bazılarının ağrılarının tamamen gittiğini, sindirim sistemlerinde duzelmeler gorduklerini, eklem ağrılarının azaldığını, egzama ve sedefte olumlu etkiler gorduklerini soyleyenler de var. Oil pullingi tanıtan ve hakkında pek ok araştıma yapan Dr. F. Karsch bu uygulamanın alerjiler, yuksek kan şekeri, kabızlık, migren, bronşit, egzama, kalp, bobrek, akciğer hastalıkları, losemi, artrit, menenjit, uykusuzluk, menopoz, kanser, AIDS, kronik enfeksiyonlar, varis, yuksek tansiyon, diyabet, catlak topuklar, akne, dermatit gibi pek cok hastalığın tedavisinde yardımcı olabileceğini soyler.


Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzm. Senem DİNC