Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Klasik Turk mutfağı tatlılarından Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ile sizlerleyiz, bir yerde okumuştum baklava yapmaya uşenen ev kadınlarının hızır gibi yetişen tatlı turu diye. Bir ara adını mustehcen buldukları icin Ay Tatlısı olarak değiştirilen Dilber Dudağı Tatlısını yapmak hic o kadarda zor olmadığını tarifimizi yaptıktan sonra goreceksiniz. Tatlıyı yaparken işinize yarayacak birkac tane puf noktasına değineceğiz. şerbet soğuk, dilber dudağı sıcak olacak. Bu yuzden şerbetini tatlıyı yapmaya başlamadan once yapabilirsiniz. Tatlının hamurunu hazırlarken icine katacağınız 2 damla limon suyu hamurun ağızda dağılmasını sağlayacak.
Bu Muhteşem ağızda dağılan Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Akşam yemeği icin Et Yemekleri Kategorimizden yapabileceğiniz kesenize uygun bir tarif bulacaksınızdır.
[h=2]Dilber Dudağı Tatlısı Malzemeleri[/h] 2 tane, yumurta
Yarım su bardağı, sıvı yağ
1 cay fincanı, sut
1 corba kaşığı sirke
1 fiske tuz
2 damla limon suyu
4 cay fincanı, baklavalık un, elenmiş
250 gram, nişasta (acmak icin)
200gram ceviz veya fındık, iri dovulmuş
1 paket, tereyağı
1 yumurtanın akı
şerbet:
5 cay fincanı, toz şeker
4 cay fincanı, su
1 tatlı kaşığı limon suyu
10-12 kişilik
[h=2]Dilber Dudağı Tatlısı Nasıl Yapılır[/h] Karıştırma kabına unu alalım ortasını havuz gibi acıp yağı, sirkeyi, yumurtayı ve tuzu ekleyelim. Yoğurarak kıvama getirelim (ozlu bir hamur olucak) Kıvama gelen hamurdan, yumurtadan biraz buyukce parcalar koparalım ( 20 parca) hazırladığımız bezelerin uzerine nemli bir bez orterek yaklaşık 30 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz bezeleri nişasta serpilmiş acma tahtasında, servis tabağı buyukluğunse parcalar halinde acalım (uzerine nişasta serpmeyi unutmadan) İlk 10 bezeyi acalım ve ust uste koyalım, olabildiğince buyuk bir yufka elde etmeye calışalım. Acma işleminde dikkat etmemiz gereken surekli, alt ust yaparak acalım, yoksa alttaki yufkalar kucuk olur. Acılan yufkayı, su bardağı ile keselim, ceviz ve yumurta akını karıştırıp, kestiğimiz yufkaların ortasına koyalım. Diğer yarısı ile kapatalım yağlanmış tepsiye dizelim. Uyguladığımız bu işlemi, diğer onlu grubada uygulayıp tepsiye dizelim. Kucuk bir tavada, tereyağını bir dakika kaynatalım, kaşık kaşık hazırladığımız hamurların uzerine gezdirerek dokelim. Tereyağın tortusunu asla kullanmayınız, 170 derecelik ısıda kızarana kadar tutalım.
Şerbeti icin: Bir tencereye şekeri ve suyu alalım, on dakika kaynadıktan limon suyunu ilave edelim, 1-2 dakika sonra şerbeti indirelim, ılınmaya bırakalım. Pişen tatlımızın ılınmasını sağladıktan sonra, ılık şerbeti verelim, ağzını kapatalım şerbetini cektikten sonra servise sunalım. Afiyet olsun.
BAŞKA BİR EDİTORUMUZDEN DİLBER DUDAĞI TATLISI TARİFİ:
Merhaba sevgili bayanlar bugun sizler icin paylaşacağım tatlı tarifimizi ilk kez yapan ustanın kim olduğunu biliyor musunuz? İlk olarak Osmanlı sarayının mutfağında ozel olarak keşfedilmiştir. Ayrıca padişahın beğenmemesi uzerine daha sonra vezir parmağını yapan aşcımızın oldukca hamarat olduğu ortada ne dersiniz? Evet bayanlar padişah beğenmese de biz Dilber Dudağı Tarifini beğendik ve sizlere hazırlamaya karar verdik.
Dilber Dudağı Tarifi icin biraz meşakkatli diye duşunduğunuzu duyar gibiyim. Şimdi şerbeti ayrı tatlısı ayrı kim hazırlayacak demeyin ve damaklarda muhteşem bir etki yaratacak şerbetli tatlımızı mutlaka deneyin derim. Tatlı tarifimizde hem cevizi hem fındığı bir arada kullanarak tatlımızın lezzetine lezzet kattık ama siz genede bu tarif ben aşar diyorsanız daha basit ve kolay bir tarif olan ve sitemizde sutlu tatlılar kategorisin de yer alan Fincan Muhallebisi Tarifini onerebilirim diyerek kolay gelsin bayanlar…
[h=2]Dilber Dudağı Malzemeler[/h] 2 tane, yumurta
yarım su bardağı, sıvı yağ
1 cay fincanı, sut
1 yemek kaşığı sirke
1 fiske tuz
4 cay fincanı, baklavalık un, elenmiş
200 gr ceviz veya fındık, iri dovulmuş
1 paket tereyağı
1 yumurtanın akı
şerbeti icin:
5 cay fincanı, toz şeker
4 cay fincanı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
250 gr nişasta; acmak icin


[h=2]Dilber Dudağı Tarifi Yapılışı[/h] Karıştırma kabına, unu alalım ortasını havuz gibi acalım, yumurtayı kıralım sonra sırası ile sutu, sıvı yağı, tuz ve sirkeyi ilave edelim, yoğuralım kıvama gelen, hamurdan yumurtadan kucuk parcalar koparalım bir kapa alalım uzerini ortelim yarım saat dinlendirelim. Sure sonunda, nişasta serptiğimiz hamur acma tahtasına alalım bezeleri. uzerlerine nişasta serperek hepsini, servis tabağı buyukluğunde acalım.
Uzerlerine nişasta serperek ust ustte koyalım(actığımız bezeleri iki gruba ayıralım) ve mumkun olduğunca buyuk bir yufka acmaya calışalım.Actığımız yufkadan bardak yardımı ile yuvarlak parcalar keselim. Kestiğimiz yuvarlakların icine yumurta akı ile karıştırılmış ceviz alalım ve kapatalım. Diğer grubu da aynı işlemleri uygulayalım, yağlanmış tepsiye dizelim. Tereyağını eritelim(kaynama derecesine getirelim) kaşık kaşık tatlıların uzerine dokelim. 170 derecelik ısıda kızarana kadar pişirelim.
Bu arada, şerbetini hazırlayalım, bunun icin tencereye şekeri ve suyu alalım karıştırarak kaynatalım. Ocaktan almadan 5 dakika once limon suyunu ilave edelim. Ocaktan aldıktan sonra ılınmasını sağlayalım. Pişen tatlımızı da ılınınca, ılık şerbetini verelim, tatlının şerbeti cekmesini bekleyelim. Şerbeti cekince, servise sunabiliriz, afiyet olsun.