Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dijital cihazların doğru kullanımı cocuğun ruh sağlığını olumlu etkiliyor

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Ozellikle beyin gelişimleri acısından cocukları hayatlarının ilk iki yılında dijital cihazlara maruz bırakmamak gerektiğinin altını cizen Cocuk Gelişim Uzmanı Nursac Yıldız, "Daha sonraki yıllarda cocuğu bu cihazlarla planlı ve kademeli olarak tanıştırmak gerekir” dedi.
dijital-cihazlarin-dogru-kullanimi-cocugun-ruh-sagligini-olumlu-etkiliyor-5ea9fcce59c4a.jpg

[h=4]Dijital cihazların doğru kullanımı cocuğun ruh sağlığını olumlu etkiliyor[/h] Dijital cihazlar artık gunluk yaşamın kacınılmaz bir parcası. Kullanım kolaylığı ve hemen herkesin butcesine gore bir urunun bulunması dijital cihazlara, oyunlara ve cevrimici platformlara erişimi daha da kolaylaştırıyor. Oxford Universitesi'nin Cardiff ve Cambridge Universitesi ile gercekleştirdiği bir araştırmaya gore cocukların gunde 1 veya 2 saat dijital cihaz kullanmalarının refahları ve ruh sağlıkları uzerinde olumlu bir etki oluşturduğu one suruldu. 35 binden fazla Amerikalı cocuk ve onların ebeveynleri ile yapılan araştırmanın bulguları American Academy of Child & Adolescent Psychiatry Dergisi'nde yayımlandı. Dijital cihazlara sınırlı sure erişimi olan cocukların hic kullanmayanlara gore daha yuksek duzeyde 'psikososyal' işleyiş gosterme eğiliminde olduğunu ifade edildi.
dijital-cihazlarin-dogru-kullanimi-cocugun-ruh-sagligini-olumlu-etkiliyor-5ea9fcd1a2670.jpg

[h=4]Yalnızlık ve iletişimsizliğe surukluyor[/h] Araştırmanın sonucları hakkında değerlendirmede bulunan Cocuk Gelişimi Bolumu'nden Oğr. Gor. Nursac Yıldız, "Araştırmada kullanıcıların cihazlarda ne tur iceriklere maruz bırakıldıklarına yer verilmemiştir. Oysaki kullanıcıların psikolojik durumunu etkileyecek olan unsur sure kadar iceriğin de ne olduğudur. Sosyal yaşamımızın en onemli olgusu iletişimdir. Bizler iletişim kurarak cevremizle etkileşime gireriz. İletişimin en onemli unsuru ise dili kullanmaktır. Dolayısıyla vaktinin coğunu dijital cihazlarla geciren bir genc dili kullanma konusunda sıkıntılar yaşayacak bununla birlikte insanlarla kuracağı iletişimde başarısız olacaktır. Dijital cihazlar gerek icerik gerek sağladığı kolaylıklar nedeniyle gunumuzun vaz gecilmez bir yapı taşı haline gelseler de kendimizi ve cocuklarımızı bu cihazların bağımlısı haline donuşmekten korumalıyız. Ozellikle ergenlik cağındaki gencler sosyal medya aracılığı ile kendilerine yapay bir dunya ve o dunyaya ait sosyal bir cevre oluşturmakta. Oluşturdukları yapay dunyalarından cıkıp esas cevreleriyle etkileşime girmekte yaşadıkları guclukler onları daha cok yalnızlığa ve iletişimsizliğe suruklemektedir” dedi.
dijital-cihazlarin-dogru-kullanimi-cocugun-ruh-sagligini-olumlu-etkiliyor-5ea9fcd4b7721.jpg

[h=4]3-5 yaş arası cocuklar icin '30 dakika' uyarısı[/h] Ozellikle beyin gelişimleri acısından cocukları hayatlarının ilk iki yılında dijital cihazların ekranlarına maruz bırakılmaması gerektiği konusunda uyaran Oğr. Gor. Nursac Yıldız, daha sonraki yıllarda cocuğu bu cihazlarla planlı ve kademeli olarak tanıştırmak gerektiğini soyledi. Oğr. Gor. Nursac Yıldız şunları kaydetti: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konu hakkında yapmış olduğu calışmaya gore okul oncesi donem (3-5 yaş) bu cihazlarla tanıştırmak icin uygun bir yaş aralığıdır. Bu yaş aralığındaki cocuklar ekran karşısında gunde 30 dakika vakit gecirmelidir. İlkokulda bu sure gunde 45 dakika, ortaokulda gunde 1 saat ve lisede gunde 2 saattir.”
dijital-cihazlarin-dogru-kullanimi-cocugun-ruh-sagligini-olumlu-etkiliyor-5ea9fcd6be7c1.jpg

[h=4]Ebeveynlere uyarı: Zaman ve icerik kısıtlaması getirmeliler[/h] Ebeveynlere konu hakkında uyarılarda bulunan Yıldız, "Ebeveynlerin ilk olarak dikkat etmesi gereken konulardan biri cocuklarının bu cihazlarla vakit gecirirken tamamen guvende olmasıdır. Ailelerin, cocukların dijital cihazlarla gecirdikleri sure icerisinde neler yaptığını, internet kullanıyorsa hangi icerikli sitelere girdiğini, sosyal medyalarında ne tur paylaşımlar yaptığını bilmeleri, surekli kontrol etmeleri, cocukların yaşayabileceği siber zorbalıkların ve kişisel verilerinin kotu niyetli insanların eline gecmemesi acısından onemlidir. Bununla birlikte evde kullanılan bilgisayar ya da tablet gibi dijital cihazlar kişiye ait değil evin ortak bir eşyası olmalıdır. Ebeveynler mutlaka bu cihazların nasıl kullanılacağı hakkında cocukları bilgilendirmelidir. Cocuklarla bu cihazlardan tamamen bağımsız, kaliteli zaman gecirmelidirler. Gecirilecek bu zaman cocuğu sohbet etmeye, kendisini ifade etmeye ve cevresiyle empati kurabilmeye teşvik etmelidir. Ayrıca zaman ve icerik kısıtlaması da getirmeliler. Tum bunları yaparken aile her zaman cocuğa rol model olmalı, soyledikleri ve davranışları celişmemelidir.”