Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dehidrasyona care var mı?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
“Cocuğum daha bir damla. Dehidrasyonla kurursa ne yaparım?” diyenlere onerilerimiz var. Dehidrasyona care var mı bakalım.
Cocuk bu. Enerjisi bitmek bilmiyor. Hele mevsimlerden yazsa oyunlar, arkadaşlar daha da fazla. Kan ter icinde eve geliyor. Sıcaklamış, susamış… Ona bir şey olacak diye endişeleniyorsunuz. Susuzluğunu gidermeye yollar duşunuyorsunuz.
Gunde ne kadar su icilmesi gerektiğine dair kesin kural yok. Yetişkinler icin belirtilen miktar 6 – 8 bardak arası. Cocuklara daha da azı yetiyor. Cocuğun yaşı, havanın sıcaklığı, kac saattir dışarıda oynadığı da onemli tabii.
dehidrasyona-care-var-mi-5e70923fd63cd.jpg
Cocuğunuza ozellikle yaz aylarında bol bol su icirin.
Bebekler ve cocuklar yetişkinlere oranla su kaybından daha cok etkileniyor. Bir damla demiyor muyuz cocukları tarif ederken? Bu nedenle oyun oynarken ya da hava sıcakken daha fazla su tuketmelerini sağlamalıyız.
Dehidrasyonu nasıl onleriz?
Dehidrasyon susuz kalmak demek. Bu sozcuk vucudun ihtiyacı olan su miktarına sahip olmamasını anlatıyor. Cocuklar hassas olduğu icin dehidrasyonu onlemek kritik onemde. Birkac puf noktası:
Su icirin. Yarım yağlı sut, sulandırılmış veya taze sıkılmış meyve suları cocuk icin uygun. Sporcu icecekleri de olur. Ama asitli ya da kafeinli iceceklerden kesinlikle uzak tutun. Enerji icecekleri, kahve, kola cocuklar icin hic sağlıklı değil. Ozellikle kafein cocuğun daha da su kaybetmesine neden olduğu icin liste dışı kalmalı.
Hazırlıklı olun. Cocuk spor yapıyorsa antrenman ve maclardan once su icirmelisiniz. Cunku birazdan cok su kaybedecek. Dehidrasyon gelmeden soruna mudahale edebilirsiniz.
Su tuketimini izleyin. Cocuk aşırı aktifse, diyelim spor yapıyorsa duzenli su tuketmeli. Oyunlar, antrenmanlar, maclar icin takvim hazırlayabilirsiniz. Bu sayede ne kadar su ictiğini kontrol edebilirsiniz. Cok terleyeceği sıcak ve nemli bir ortamda oynuyorsa su miktarı daha da fazla olmalı. Susamaya başladığı an dehidrasyon başlamış demektir.
Fiziksel durumunun farkında olun. Cocuk fazla kiloluysa veya egzersize alışkın değilse daha dikkatli olmalısınız. Vucuttaki su miktarının 3’te 1’e duşmesi kalp sorunları riskini arttırır. Ozellikle kiloluysa oyun saatlerini daha serin zamanlara cekerek dehidrasyonu engelleyebilirsiniz.
Isınmaya teşvik edin. Sıcaklığa uyum sağlaması icin spordan once ısınma hareketleriyle başlamalı. Hazırlık aşaması hem sakatlanma riskini hem dehidrasyon olasılığını azaltır. Sonra calışma saatlerini azar azar arttırabilirsiniz. Bu sayede cocuklar daha cok su icmeyi oğrenirler. Kan basıncları artar. Daha cok terlerler. Niye bu kadar terliyor demeyin. Terledikce biriken sıcaklığı atıyor. Terlemiyorsa acilen doktora gitmelisiniz. Terliyorsa kaybedilen suyun yerine yenisini koymalısınız. Yoksa akıbet belli: dehidrasyon kacınılmaz.
Hava durumuna bakın. Aşırı nem ve sıcak kokteyli cocuk icin fazla tehlikeli olabilir. %85 nemle 35 derece hava sıcaklığında oyuna kaptıran cocuk hastalanırsa şaşırmanız haksızlık. İyisi mi aktivitelerini sabah erken veya akşam gec saatlere planlayın.
Cocuk icin uygun giysiler secin. Hafif ve acık renkli olanlar ideal. Sıcak cekmeyen ozel malzemelerden yapılmış şortlar eşofmanlar da kullanılabilir.
Goz onunde olsun. Oyun oncesi, sonrası, hatta sırasında bile cocuğu izleyin. Ağzı dili kurudu mu? Verin suyu icsin.
Bitkin gorunuyorsa durdurun. Guneş carpması gibi durumlarda hemen su icirin. İcilen suyun ancak 15 dakika sonra etkili olacağını da unutmayın. Cocuk kendine gelse bile dehidrasyonun surduğunu u0nutmayın Oyuna ya da antrenmana geri donmesine izin vermeyin. Ertesi gune dek dinlenmesini sağlayın. Bol su icirin.
Acil durum planınız olsun. Cocuk antrenoru ya da oyun organizatoruyseniz cocukların başına gelebileceklere karşı hazırlıklı olmalısınız. İlk yardım cantanız her zaman yakında olsun.