Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ciğ Kofte Tarifi

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Ziyaretcilerimizin kofte tariflerinden en cok sevdiği Ciğ kofte, aslında gercekten doğu yorelerinde en guzeli yapılan, yoğurma aşamasında bilek gucu isteyen, malzeme acısından doğu yorelerinde daha lezzetlisi bulunan yemek tariflerinden biridir. İsot ve baharat ceşitleri ile yapılınca tadına doyulmuyor. Gercek ciğ kofte tarifi icin sizlere bu tarifimizi derledik. Klasik kolay kofte tarifleri dışında yer alan ciğ kofte tarifi icin bizim bu denenmiş ciğ kofte tarifi ile yapabilirsiniz. Ciğ kofte, bol acılı kıvamı, kendine has verilen şekli, marul yaprağı arasında yapılan sunumu ile bence en nefis ve en sunumu guzel kofte tarifi. Ciğ kofteyi yaparken oyle normal kofte tarifleri gibi 15-20 dakika yoğurmanız yetmez. Bu yuzden ciğ kofte yapılışı icin geniş bir zamanınızı ayırın ve uzun sure yoğurun. Cunku ne kadar cok yoğurursanız o kadar lezzetli bir ciğ kofte elde edersiniz. Bulgur seciminde cok dikkatli olun nasıl olsa tutar diye pilavlık bulgur kullanmayın. Ciğ koftenin tek bulguru koftelik ufak kırık bulgurdur. Ciğ kofteyi misafirlerinize ikram olarak hazırlayacaksanız bir gun onceden yoğurun ki hem zaman kazanın hem de dinlenmiş bir kofte harcı elde etmiş olursunuz. Başlı başına bir yemek tarifi sayılabilecek kadar doyurucu olan ciğ kofte nasıl yapılır diye soranlar icin buyurun malzemeler.
[h=2]Ciğ Kofte Tarifi icin malzemeler[/h] 1 orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
8-10 sap taze soğan
1 demet maydanoz
3 domates
Yarım kg koftelik bulgur
Yarım kg ciğ koftelik koyun kıyması (but tarafından, yağı siniri tamamen temizlenmiş)
1 corba kaşığı ciğ koftelik Urfa baharatı (yenibahar, tarcın, karabiber)
2 su bardağı isot
5-6 kup buz
2 corba kaşığı domates salcası
Yoğurmak icin buzlu su
Tuz
YANINA:
Marul veya kıvırcık salata yaprağı
Taze nane
Maydanoz
Salatalık
Domates
Semizotu
Kırmızı turp
[h=2]Ciğ Kofte Yapılışı[/h] Soğanla sarımsağı incecik kıyın. Taze soğanla maydanozu yıkayıp suzun. Taze soğanların beyaz ve acık yeşil kısımlarını cok ince dilimleyin. Maydanozun yapraklarını kıyın. Domatesleri rendeleyin. Bulgurun kepeğinin ucması icin acık havada birkac kez hafif yukarı savurarak havalandırın. Geniş bir canağın icine buzlu suyu hazır edin. Yuksek kenarlı geniş bir yoğurma tepsisine kıymayı, kuru soğanı, sarımsağın yarısını, rendelenmiş domatesi, baharatı, isotu ve buzları koyun. Tuz serpin. Butun malzeme macun kıvamına gelene kadar kuvvetlice bastırarak yoğurun. Bulguru ilave edin ve aynı şekilde yoğurmaya devam edin. Bulgur, suyunu cektikce elinizi buzlu suyla ıslatın. Bu arada salcasını katın. Tadına tuzuna bakın, gerekirse tuz ilave edin. Buz tamamen eriyince ve bulgur ciğnenecek yumuşaklığa geldiğinde ciğkofte hazır demektir. Son olarak kıyılmış taze soğan, maydanoz ve kalan sarımsağı ilave edin. Butun malzeme iyice birbirine gecinceye kadar biraz daha yoğurun. Geniş bir servis tabağına salata yapraklarını yayın. Ciğkofteleri sıkım sıkım hazırlayıp yaprakların ustune koyun. Onun da uzerine nane ve maydanozları yerleştirin. Yanma dilimlenmiş salatalık, domates, semizotu ve kırmızı turp koyun. Lavaş ekmeğiyle birlikte servis yapın. Sonunda lezzetli ciğ kofte ikram edilebilir afiyet olsun.
PATATESLİ CİĞ KOFTE TARİFİ
Merhaba Antakya mutfağının muhteşem lezzeti olan Patatesli Ciğ kofte (Antakya) Tarifi ile sizlerleyiz. Antakya mutfağını bilen bilir, ilk gittiğimde Antakyalı dostumun beni alandan alıp direk kahvaltıya goturduğu yeri ve lezzetleri asla unutamam. İşte o gun Mutfaklarına aşık oldum desem yalan olmaz. Kunefe yi anlata analata bitiremem, patatesli ciğ kofteyi ilk o zaman yedim. Gercekten mukemmel bir lezzet, bu lezzetin peşini bırakır mıyım, hemen tarifi alır yaparım. Benden kacmaz, bir kişi elimden kactı oda salaş bir yerde yediğim şekerpare tarifidir, ne yaptıysam şef vermedi. ben bıkmadım her gun gittim belki pes eder puf noktayı alırım diye. Şefin Arnavut damarı tuttu, benim annemden gelen Kurt damarımı bastırdı. Alamadım o puf noktayı, beni nasıl pes ettirdi diye sorarsanız, kardeşi ile bu tarif yuzunden kustuklerini soyleyince peşini bıraktım. Korktum bir gun beni tava ile lokantadan kovalayacağını duşunerek istemeye istemeye peşini bıraktım..:)
Patatesli Ciğ kofte Tarifini yaptınız diğer kofte tarifleri kategorimizden mutlaka bir tarif bulacaksınızdır. Tercihiniz dolma olacaksa dolma tarifleri kategorimizden bir tane secebilirsiniz. Bu arada yumurta yemekleri kategorimizden mutlaka beğeneceğiniz bir tarifimiz vardır. Corek tariflerimize baktınız mı? Kurabiye tarifleri kategorimize bakmanızı şiddetle oneririz. Elmalı Kurabiye tarifimize bayılacaksınız. Afiyetle…
Malzemeler
Tariflerde kullanılan bardak, 200 ml. lik klasik bardaklardır..
600 gram (4 su bardağı) koftelik bulgur(sarı)
400 gram (2 su bardağı) sıcak su
3 tane patates
1 tane soğan
8 diş sarımssak
1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salcası
2 corba kaşığı isot
Kimyon, yeni bahar, nar ekşisi, tuz, pul biber
Yarım limon suyu
100 gram (1.5 cay bardağı) zeytinyağı
1 kase ceviz ici
Bir miktar maydanoz
8-10 kişilik

[h=2]Patatesli Ciğ Kofte (Antakya) Tarifi[/h] Karıştırma kabına ayıklanmış ve yıkanmış bulguru alalım, uzerine sıcak su dokelim ve karıştıralım. Patatesleri haşlayalım bulgurun (suyunu cekmiş olan) icine ilave edelim. Uzerine rende soğan ve dovulmuş sarımsağı ilave edelim yoğurmaya başlayalım. Biraz yoğurduktan sonra uzerine, salcaları ve baharatları ilave edelim yoğurmaya devam edelim. Kıvama gelince, ince kıydığımız maydanoz, tuz, ceviz ve zeytinyağı ekleyelim bir sure daha yoğuralım. Hazır olan kofteden kucuk parcalar koparıp elimizde sıkalım servis tabağına alalım. Hemen servise sunalım.
Afiyet olsun….
BAŞKA BİR TARİF:
MALZEMELER :
3 su bardağı ince bulgur
4 Patates
1 Adet soğan
1/2 maydanoz
1 corba kaşığı biber salcası
1 corba kaşığı salca
kimyon, pulbiber
tuz,karabiber
Sıvı yağ
nar ekşisi
Kofte Tarifi
İnce bulguru ustunu kapatabileceğimiz geniş bir kaba alalın 1 su bardağı su ile ıslatıp kapatın ustune patatesleri rendeleyip karıştırın. Bulgur sıcak su ve patateslerin sıcaklığı ile kabarırken sıvı yağı kucuk bir tencere veya tavaya dokup ustune ince kıydığınız soğanı ve salcaları ilave edip soteleyin. Daha sıcak durumdayken bulgur ve patates karışımının ustune gezdirip elinizle bir birine yapışacak duruma gelinceye kadar yoğurun.Baharatlarını , maydanozu, nar ekşisini ilave edip yuğurmaya devam edin ve avcunuzun arasında sıkıp şekil verin. Servis tabağına alırken isteğe gore yeşillikler ve limon dilimleri ile servis edebilirsiniz .