Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çanakkale Mahşerinde Kardeşlik Destanı

AğırAbi

Member
Katılım
27 Tem 2019
Mesajlar
144
Çanakkale”nin ”en komik” cephesi!

.

Metrekareye ortalama 6 bin merminin düştüğü Çanakkale savaşında, gözcülük yapan Laz, Kürt ve İstanbullu askerlerin cephesinde, şahadete yürürken gülmeye dair ne olabilir ki?

Metrekareye 6 bin merminin düştüğü yer Çanakkale…

250 bin şehit verdiğimiz Türk milletinin tüm dünyaya ders verdiği Çanakkale savaşında, gözcülük yapan Laz, Kürt ve İstanbullu askerlerin cephesinde şahadete yürürken gülmeye dair neleri olabilir ki?

İnsanlık tarihinin bundan 88 yıl önce yazıldığı topraklarda adı kısaca Mehmetçik olan yüz binlerce vatan evladından sadece bir kaçı onlar…

İki abisi ve babasını şehit verdikten sonra biçare anasını köyünde bırakıp cepheye koşan 17 yaşındaki Mehmed, dolandırıcılıktan içeri giren Çanakkale’de savaşma bahanesiyle hapisten kaçmak için zoraki cepheye gelen İstanbullu, çetin savaşı, inadı ve agresif tavırlarıyla ‘sinir harbine’ çeviren Laz Cemal, tıpkı İstanbullu gibi hapisten kaçmak için cepheye gelen 314 Mahmud ve tıbbiyede okurken doktorluk hayallerine gözünü kırpmadan veda eden Komutan…

276 kişilik İngiliz Norfolk Alayı’nın çıkarma yaptığı sahilin üstünde gözetmenlik yaparken, esir aldıkları İngiliz askerine küfür diye, bas bas bağırarak “I Love You diyen” 5 asker, gözcülük yaptıkları İsmailoğlu Tepesi’nde bayram namazını beklemektedirler.

Sevgilisine göndermek için cephede gül yetiştiren bu arada da ölüm korkusundan dolayı kaçmak için fırsat kollayan 314 Mehmet’in tek neşe kaynağı Laz Cemal’dir bu cephede. Katır inadına illallah çektirecek derecede bir kişiliğe sahip olan Cemal’in cephedeki görevi ise Mehmet ve İstanbulluya sahip çıkmaktır aslında.

Savaşın ayak basmadığı Gelibolu yarım adasının arka tarafından olası bir çıkarmayı gözlemekte olan birbirinden ilginç kişilikteki askerler başlarına komutan olarak atanan Tıbbiyeli Mehmet’in emir komutasına girmekte naz yapınca ortaya müthiş komik ve yine müthiş duygusal bir oyun çıkıyor.

İsmailoğlu Tepesi’nde bayram namazına bir saat kala, çıkarma yapan Norfolk Alayı’nın, Çanakkale’yi sinsice ele geçirme planını bozmak için çırpınan bu beş Mehmetçik birbirlerine yaptıkları esprilerle Cennette buluşmak için randevulaşırlar. Bayram namazına az kalmıştır ama vakit yoktur. Kendi cenaze namazlarını kılıp şahadete yürürler…

Aşk nameleri diye sevgilisine Cuma Hutbesi yollayan 314 Mahmud’un yetiştirdiği Gül’ün özüne dönüştüğü sahnede, gözyaşlarınız akmamak için hiç bir şey yapmayacak.

Çanakkale Destanı özetle; “İnsanı gülmekten kırıp geçirirken ağlama krizlerine sokacak kadar duyguları altüst eden mükemmel bir oyun…”

KİTLELERİ PEŞİNDEN SÜRÜKLÜYOR

Geçtiğimiz yıllara damgasını vuran Tiyatro Greyfurt’un Menan Cinleri adlı oyunundan da tanıdığımız Mahmud Tahsin’in, iki Anzak askerinin üstlerine verdikleri rapordan alınmış, gerçek bir hikâyeden yola çıkarak yazdığı, “Çanakkale Mahşerinde Kardeşlik Destanı” kitleleri peşinden sürüklüyor.

Mehmed Niyazi’nin danışmanlığında, Vehbi Vakkasoğlu, Talha Uğurluel, Recep Şükrü Apuhan gibi tarihçilerin kurulundan geçen bu oyunun seslendirmelerini ise İbrahim Sadri yapıyor.

Alinti